Türkiye Gümrük Birliği'ni hakeme götürdü

Türkiye Gümrük Birliği'ni hakeme götürdü

1996’da AB ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının iki tarafa da etkilerini belirlemek için çalışma başlatıldı.

Türkiye Gümrük Birliği'ni hakeme götürdü
16px
24px
22.12.2012 12:02
ABONE OLgoogle

Dünya Bankası’nca masaya yatırılan anlaşmanın incelenmesi sonrası ortaya çıkacak rapora göre GB yeniden şekillenenecek.
 
Avrupa Birliği (AB) ile 1996’da imzalanıp yürürlüğe giren Gümrük Birliği (GB) anlaşması, tarafsız bir kuruluş olarak kabul edilen Dünya Bankası uzmanlarınca masaya yatırıldı. Uzmanların inceleme ve araştırmalarından sonra verilecek rapora göre GB’ye yeni ayarlar gelebilecek.
 
Bu kapsamda Türkiye, özellikle AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına (STA) taraf olamamaktan şikayet ediyor.
 
Bu inceleme sonrası Türkiye’nin bu yöndeki talebinin belli biçimlerde karşılanması bekleniyor. GB yürürlüğe girdiği tarihlerde STA’lar fazla gündemde olmadığı için, Türk tarafı bu konu üzerinde durmamıştı.
 
Haziran 2013’te rapor çıkar

Tamüyelik gerçekleşmediği içinde zamanla AB’nin lehine avantaj yaratan bu anlaşmalar adeta ihracatımızı engelleyen bir unsur haline geldi.
 
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türk ve AB tarafının mutabakatıyla Dünya Bankası’na götürülen GB konusunu, Brüksel’deki bir toplantıda tesadüfen öğrendiğini söyledi.
 
Raporun Dünya Bankası’ndan 2013Haziran ayına kadar çıkmasının beklendiğini belirten Kabaalioğlu, şunları söyledi: “Çiller, GB’yi 4 yıl sonra tam üye olunacak sözü üzerine imzalamıştı. Ama sözler tutulmadı. Şimdi, AB hedefinden taviz vermeden,mali menfaatlerimizi göz ardı etmeden GB’nin masaya yatırılması doğru.
 
AB ve sanayi ile ticaretle ilgili 2 bakanın da ortak politikaların hazırlanmasında rol almaları böylece sağlanabilir.”
 
Ticaretin önü açılır

GB’nin Dünya Bankası’nca masaya yatırılmasının etkinlik sağlayacağını düşündüğünü de kaydeden Kabaalioğlu, “Çıkacak sonuçları AB uzmanları da teyit etmek durumunda. Böylece bizimle serbest ticaret anlaşması yapmayan ülkelerle de aradaki sorunortadankalkabilir ve ticaretinönüaçılarak elimizi rahatlatabilir” dedi.
 
Haksız rekabet ayağımıza pranga

İSO Başkanı Tanıl Küçük, GB’nin masaya yatırılmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Küçük şunları söyledi: “Üçüncü ülkelere ticarette AB karşımıza çok büyük haksızlıklar çıkarıyordu. Ayağımızda prangadır bu. Eşit şartlarla rekabet edemiyoruz. Bizim ürünlere yüksek vergiler konuluyordu. Bunun adı da Gümrük Birliği değil vergili ihracat oluyordu. Dolayısıyla pazar kaybediyoruz. Eğer adı Gümrük Birliği ise AB ileeşit şartlarda ihracat yapabilmeliyiz.”
 
Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde