Türkiye-Fransa savaşı

Türkiye-Fransa savaşı

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal bu senaryoyu yazdı...

Türkiye-Fransa savaşı
16px
24px
02.05.2012 05:52
ABONE OLgoogle

TÜRKİYE’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil edeceği ve 20-21 Mayıs’ta Chicago’da yapılacak 25. NATO zirvesinde “katılım krizi” yaşanıyor.

‘KİM GELSİN?’

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, NATO zirvesine ilişkin “diplomatik sorun” yaşandığını, Türkiye’nin, zirveye Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Von Rompuy’nin katılmalarını istemediğini yazdı. Haberde, “Mesele, onların zirvenin, NATO’nun Afganistan’daki ortaklarının da katılımıyla gerçekleşecek olan bölümünde hazır bulunmalarının gerekip gerekmediği. Diplomatlar, Türkiye’nin, sadece üye ülkelerin yer alması gerektiğini savunduğunu, (AB Başkanlarını) zirvenin o kısmında istemediğini söylüyorlar. Fransa gibi başka NATO üyeleri ise, AB’nin Afganistan’daki rolü nedeniyle bloğun temsil edilmesi gerektiğini öne sürüyorlar” diye yazdı.

‘İKİ PAKET MASADA’

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, katılımla ilgili olarak şu an iki paket üzerinde duruluyor. Bunlardan birincisi, 28 üye ve buna ek olarak Bosna- Hersek, Makedonya, Karadağ, Gürcistan. İkinci pakette ise, 28 üye ülke ve NATO’nun Afganistan’da ISAF çerçevesinde işbirliği yaptığı 13 ülkenin de davet edilmesi gündeme getiriliyor. Fransa’nın özellikle Afganistan’la ilgili toplantıda AB’nin kurumsal olarak yer almasını istediğini belirten kaynaklar, bu tavra karşılık olarak, Türkiye’nin “Madem AB katılıyor, o zaman İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi gibi diğer öncü bölgesel örgütler de katılsın” tezini ortaya koydu.
Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde