Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına yüzde 100 zam

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına yüzde 100 zam

Gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlık ediniminde alt sınırın bu yıl içinde 250 bin dolardan 500 bin dolara yükseltilmesi bekleniyor. 2019 yılında Türkiye’de yabancıya konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 14.7 artarak 45 bin 483'e yükselmişti

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına yüzde 100 zam
16px
24px
23.01.2020 07:32
ABONE OLgoogle

Bundan iki yıl önce Ekim ayında yapılan düzenlemeyle yabancıların Türkiye'de gayrimenkul satın alarak vatandaşlık kazanılabilmesi için belirlenen minimum gayrimenkul yatırım tutarı 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmişti.

Türkiye'de yabancıya konut satışında öncü şirketlerden Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 100'den fazla ülkeden ciddi bir talep alan Türkiye'nin, benzer programları uygulayan diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük kalan yatırım alt tutarının 2020 yılının ikinci yarısında 250 bin dolardan 500 bin dolara çıkaracağını öngördüklerini söyledi.

Vatandaşlık edinimi için alınan gayrimenkul adedi, toplam yabancıya satışın ancak yüzde 15'ini oluşturuyor.

Bayram Tekçe, 2019 yılında vatandaşlık için verilen uygunluk belgesi sayısı ise 6 bin 85 oldu. Yabancıya konut satışındaki artışta vatandaşlığın etkisi olmakla birlikte ana faktör olmadığını belirtti.

Avrupa'da vatandaşlık almak zor

Yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında Türkiye'yi diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslayan Tekce, "İspanya'da en az 500 bin Euro'luk emlak yatırımı yapıp vatandaşlığa başvurmak için 10 yıl beklemek gerekiyor.

Yunanistan ise 250 bin Euro ve üstü değerde konut alımına karşılık sadece 5 yıllık oturum izni veriyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslandığında ciddi bir fırsat sunuyor.

Şunu da belirtmeliyim ki, bu süreçte Türk yetkililer başvuruları titizlikle inceleyip, Türkiye için fayda yaratacak başvuruları gözetiyor. Dünyada bu sermaye birikimine ulaşabilen yatırımcılar, Türkiye'nin parlak geleceğine ve modern hayatına da ortak oluyorlar. Artan talebin farkında olan Türk yetkililerin 2020 yılı içinde minimum gayrimenkul yatırım tutarını 500 bin dolara çıkaracağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yurtdışında tapu ofisi açılacak

yabancıya konut satış sürecini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, alım-satım işlemlerini hızlandırmak için 12 ülkede tapu ofisleri açılacağı bildirdi.

2019 yılında 45 bini aşan ve yaklaşık 6.7 milyar dolar gelir elde eden Türkiye'nin 2020 sonunda gelirlerini 9 milyar dolara çıkarması bekleniyor.

Son 5 yılda Türkiye'den en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları ise Irak, Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Afganistan oldu.

İbrahim Ethem Yığ/Yeni Mesaj

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde