Türkiye CDS’leri yükseliyor: Seçim öncesindeki panik seviyesini de geçti

Türkiye CDS’leri yükseliyor: Seçim öncesindeki panik seviyesini de geçti

İflas riski göstergesi diye de bilinen CDS'ler dünkü kapanıştan bugün öğlen saatlerine kadar hızlı bir yükseliş içinde. 461 seviyesini gören CDS'ler seçim öncesi panik haftasındaki seviyeleri de gördü.

Türkiye CDS’leri yükseliyor: Seçim öncesindeki panik seviyesini de geçti
16px
24px
07.05.2019 13:23
ABONE OLgoogle

Reuters ajansının IHS Markit’e dayanarak verdiği habere göre Türkiye CDS’leri (Credit Default Swaps) hızla yükseliyor.

Reuters’in haberine göre Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri dünkü (pazartesi) kapanışından Salı öğlen saatlerine kadar 27 baz puan birden artarak 461 seviyesine çıktı. Bu seviye yerel seçimin hemen öncesindeki piyasalarda panik yaşandığı haftadaki CDS seviyesi kadar yüksek.

Bir ülkenin CDS’leri o ülkenin devlet borç kağıtlarının (Hazine bonosu, devlet tahvili, vb) ödenememe riskine karşı sigorta işlevi gören ve kendileri de borsalarda işlem gören türev ürünleri ya da özel tür menkul kıymetler.

Bir ülkenin CDS’leri hızlı yükselirse, bu durum o ülke alacaklılarının ülke borçlarının ödenmemesi konusundaki endişelerinin arttığışeklinde yorumlanıyor. CDS göstergesinin piyasalarda sık kullanılan bir takma adı da “iflas riski” göstergesi.

CDS’ler yükseldiği zaman o ülke borç kağıtlarını satın alan yatırımcılar kendilerini korumak, hedge etmek için aldıkları CDS’lere daha fazla para ödeyeceğinden bunun doğrudan bir sonucu devletin borçlanma kağıtlarının bu maliyeti de içerek cdek şekilde yüksek faiz vermek zorunda kalışı.

Nitekim başka bazı faktörlerle birlikte CDS yükselmesi de Türkiye hazine bonolarının dolar cinsi faiz oranlarını % 4’lerden % 7’lere yükseltmişti. Yani T.C. Hazinesi her yeni yabancı borçlanmada çok daha yüksek faiz ödemek zorunda kalmıştı

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde