Türkiye Bankalar Birliği’nden S&P’ye 'Batık kredi' itirazı

Türkiye Bankalar Birliği’nden S&P’ye 'Batık kredi' itirazı

Türkiye Bankalar Birliği ödenmesinde güçlükler yaşanan sorunlu kredi oranları hakkındaki tahmini yüzünden S&P'ye tepki gösterdi.

Türkiye Bankalar Birliği’nden S&P’ye 'Batık kredi' itirazı
16px
24px
20.02.2019 15:49
ABONE OLgoogle

Türkiye Bankalar Birliği S&P’nin Türkiye’deki sorunlu kredi oranının yüzde 15-20’lere çıkabileceği ve Türkiye ekonomisinde ‘sert iniş’ olabileceğine dair açıklamaları üzerine tepki gösterdi.

Bankalar Birliği’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Bankalar Birliği, Şirketin açıklamalarının en kötü varsayımlara dayalı senaryoların ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğu, son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı, Türkiye'nin kendine has özelliklerini ve gücünü, bankacılık sektörünün tecrübesini ve reel sektörün dinamizmini yansıtmadığı görüşündedir” açıklamasında bulundu.  S&P’ye göre ‘sert iniş’: Lira üç yıl daha düşecek, batık krediler ikiye katlanacak

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı: 

Zorlu geçen yakın dönemlere ilişkin verilere göre yakın izlemedeki kredilerin takibe intikal oranı yüzde 5'ler seviyesindedir. Bu sınıftaki kredilere takibe atılmış ve donuk alacak haline gelmiş kredi muamelesi yapılması son derece yanlıştır. Sektörün aktif kalitesindeki bozulmanın yüksek olacağına ilişkin  değerlendirme yapılması hem bankacılık, hem de reel sektör için büyük bir haksızlıktır.

Bu nedenle, ileriye yönelik yapılan tahminler ve hesaplamalara göre ikinci grupta, yakın izlemedeki kredilerin tamamının sorunlu hale geleceğine ilişkin değerlendirme doğru değildir. Ülkemiz realitesi ile de uyuşmamaktadır. Türkiye'nin ekonomik zorluklarla baş etme becerisini, bankacılık sektörünün risk yönetim tecrübesini, özel sektörün gerçek gücünü ve dinamizmini dikkate almaksızın, sadece uluslararası standart hesaplamalara göre yapılan statik bir değerlendirmenin Türkiye gerçeğini yansıtmadığı düşünülmektedir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde