Türkiye, Asya ile Avrupa arasında iletişim köprüsü olacak

Türkiye, Asya ile Avrupa arasında iletişim köprüsü olacak

Cidde-Amman-Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan ''JADI LINK'' projesine Cidde-Amman-Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan ''JADI LINK'' projesi start aldı

Türkiye, Asya ile Avrupa arasında iletişim köprüsü olacak
16px
24px
16.06.2010 15:26
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cidde-Amman-Şam ve İstanbul'u birbirine bağlayacak olan ''JADI LINK'' projesine benzer bölgesel ağ işbirliğini, yakın zamanda yenilerinin de takip edeceğini söyledi. 

     Yıldırım, JADI LINK (Jeddah-Amman-Damascus-Istanbul) Projesine ilişkin düzenlenen törende, Asya ve Avrupa'nın iletişimi açısından önemli bir başlangıç yapıldığını kaydederek, ''Eski dünyanın iki büyük kıtasını iletişim otoyollarıyla birbirine bağlıyoruz'' dedi. 

     Yıldırım, Orta Doğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında kurulacak olan ''iletişim otoyolu'' JADI LINK'in, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu üzerinde mevcut fiber optik bağlantısının bir alternatifi olarak dünya iletişimine hizmet vereceğini bildirdi. 

     Birkaç yıl önce Akdeniz'deki fiber kablo kopması sonucunda iletişimde sıkıntı yaşandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, ''Bu olaydan sonra bir kez daha anlaşıldı ki, mutlaka iletişim çağında, iletişim ihtiyacına cevap verecek alternatif hatlar oluşturulmalı, bilgi iletişim kanalları çeşitlendirilmelidir'' dedi. 

     Yıldırım, bir süre önce Ürdün, Suriye ile Türkiye arasında vize uygulamasının kaldırıldığını ve bölgesel STA'nın yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, ''Bu bakışa uygun olarak bugün 4 ülkenin telekomünikasyon şirketleri bu bölgesel işbirliğinin küresel bir hizmete dönüştürülmesi için önemli adım atıyor. İnanıyorum ki bu birliktelik, çağımız iletişim çağında, küresel barışa, küresel iletişime ve insanlığa çok büyük yararlar sağlayacak'' diye konuştu. 

     Buna benzer önemli bir bölgesel ağ işbirliğini, yakın zamanda yenilerinin takip edeceğini bildiren Ulaştırma Bakanı, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, ''iletişim otobanları''nın çeşitlendirilmesi ve kapasitelerinin artırılmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurguladı. 
     
     ''PROJELERİN GELİŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU OLACAK''

     
     Ürdün Krallığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Marwan Juma da, projenin, ülkelerin daha fazla olanağa sahip olması, maliyetlerin düşürülmesi konusunda önemli olduğunu belirtti.
     Ülkeler arasında bir kopukluk olması durumunun kabul edilemeyeceğini vurgulayan Juma, telekomun bu konuda iyi bir aracı olduğunu söyledi.
     Juma, özel sektörün inisiyatif almasının süreci kolaylaştırdığını kaydederek, ''Projelerin geliştirilmesi söz konusu olacak. Bu yatırımın sonuçlarından bütün insanlar en iyi şekilde faydalanacak'' diye konuştu. 
     
     ''BİR ELLE ALKIŞ TUTULMAZ''

     
     Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de, anlaşmanın Avrupa ve ABD'ye uygun maliyetli bağlanmayı destekleyeceğini belirterek, Invitel satın almasının JADI LINK için önemli olacağını söyledi.
     Bölgede ve dünyada geniş bantta büyüme beklendiğine dikkati çeken Doany, ''Geniş bantın büyümesi için geleceğimize yatırım yapıyoruz'' dedi.
     Doany, ''Bir elle alkış tutulmaz'' şeklindeki Arap sözüne atıfta bulunarak, ''Hep birlikte fiber bağlantı hedeflerimizi gerçekleştireceğiz'' diye konuştu. 
     
    ''İNTERNET HIZI VE PENETRASYONUNUN ARTMASINI SAĞLAYACAK''
     
     Ürdün Telekom Şirketi Genel Müdürü Nayla Khawam, Ekim 2009'dan bu yana önemli çalışmalar yapıldığını anlatırken, işbirliğinin ülkeler ve müşteriler için faydalı olacağına inandığını ifade etti.
     Khawam, anlaşmanın, katılımcı ülkeler arasındaki toplumsal ve ekonomik ilişkileri yakınlaştıracağını ve daha farklı işbirliklerine olanak yaratacağını, internet hızının ve penetrasyonunun artmasını sağlayacağını belirtti.
     Suriye Telekom Kurumu Genel Direktörü Nazem Bahsas, JADI LINK'in sadece dört ülke arasındaki mevcut iletişim kapasiteyi artırmakla kalmayacağını kaydederek, gelecekte işbirliklerinin artmasını umduğunu söyledi. 

     Bahsas, maliyet etkin karasal sistemler yaptıklarını, Kuzeyle Güneyi, Doğuyla Batıyı birbirine bağlayan bir projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.
     Suudi Telekom Toptan Satış Başkanı Saad Al Demyati ise proje ile kara şebekeleriyle büyük ağ oluşturulduğunu, projenin Orta Doğu'yu Batı Avrupa ile bağlanacağını kaydetti. 
     
     2010 ÜÇÜNCÜ ÇEYREK İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLECEK
     
     Törende verilen bilgiye göre, JADI LINK için mevcut yapılar üzerinde yapılan yenileme çalışmaları birkaç milyon dolara mal oldu. Anlaşmanın süresi 15 yıl olarak belirlenirken, ilk devre 1 hafta içinde servise geçecek. 

     Proje kapsamında Orta Doğu ve Avrupa arasında telekomünikasyon servislerini sağlamak üzere, Türk Telekom (TT), Suriye Telekom (STE- Syrian Telecommunication Establishment), Ürdün Telekom (JTG- Jordan Telecom Group) ve Suudi Telekom (STC- Saudi Telecom Company) tarafından, bu ülkeler arasında kullanılacak karasal fiber optik kablo aracılığıyla birleşik çok geçişli bağlantı kurulacak. Karasal fiber optik ağ, halihazırda Akdeniz deniz tabanı havzasında, üç büyük fay hattının olduğu bölgeden geçen ve bu nedenle depremlerden, sarsıntılardan sık zarar gören kablo sistemlerine ''güvenli'' ve ''sağlam'' bir alternatif sunacak. 

     Adını Suudi Arabistan'ın Cidde (Jeddah), Ürdün'ün Amman, Suriye'nin Şam (Damascus) ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinin baş harflerinden alan JADI LINK projesiyle Orta Doğu, Güney Asya ve Uzak Doğu arasında birleşik çok geçişli fiber optik ağ kurulacak. JADI LINK sırasıyla Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan geçecek. Proje için ülkelerin halihazırdaki fiber optik altyapısı kullanılacak. 

    JADI LINK kıtalararası internet, data ve ses iletiminde Singapur, Japonya, Hindistan'dan başlayarak Hint Okyanusu - Kızıldeniz- Süveyş Kanalı - Akdeniz güzergahını takip eden ve İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere'de sonlanan denizaltı fiber optik kablo sistemleriyle ABD'ye bağlanan hatta en önemli ikinci bağlantı koridorunu oluşturacak.
     JADI LINK, toplam 2530 kilometre fiber optik hat uzunluğunu kapsıyor. 2530 kilometre fiber optik hattın ülkelere dağılımı, Türkiye 770 kilometre, Suriye 480 kilometre, Ürdün 360 kilometre, Suudi Arabistan 920 kilometre şeklinde. 

     Anlaşma uyarınca STC, STE ve JTG, kendi ülke sınırında ulusal ana fiber optik omurgaları üzerinde gerekli fiziksel bağlantıları gerçekleştirecek ve projenin hayata geçebilmesi için sistemlerinde 200 Gbps'lik kapasite genişletmesi yapacaklar.
     JADI LINK, 1 Haziran tarihi itibariyle hazır hale getirildi. 200 Gbps data ve ses taşıma kapasitesinin tamamı 2010 üçüncü çeyrek içinde hayata geçirilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde