Türkiye-ABD arasındaki krizin yeni ismi: NASA'da çalışan fizikçi Serkan Gölge

Türkiye-ABD arasındaki krizin yeni ismi: NASA'da çalışan fizikçi Serkan Gölge

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, dün yeni bir ismi gündeme getirerek yeni bir krizin sinyallerini verdi.

Türkiye-ABD arasındaki krizin yeni ismi: NASA'da çalışan fizikçi Serkan Gölge
16px
24px
09.02.2018 15:45
ABONE OLgoogle

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. İki ülke arasında gerilimin en üst düzeye çıktığı bu dönemin ardından, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, dün yeni bir ismi gündeme getirerek yeni bir krizin sinyallerini verdi.

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de ABD'nin adımına yine vize başvurularını askıya alarak yanıt vermişti.

Aralık ayı sonunda ABD ve Türkiye karşılıklı tüm vize kısıtlamalarını kaldırmış ve Dışişleri Bakanlığı, Metin Topuz'un "ABD Konsolosluğu'nun kayıtlı personeli olarak diplomatik listede yer almadığını" açıklamıştı.

 Dün ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert'in açıklamaları yeni bir krizin sinyallerini verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Neuert, ABD-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşayan gerilimlere bir yenisini daha ekledi. Nauert, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "ABD, Amerikan vatandaşı Serkan Gölge'nin, güvenilir deliller olmaksızın terör örgütüne üyelikten 8 Şubat tarihinden mahkum edilmesinden derin kaygı duymaktadır" ifadesini kullandı.

Nauert ayrıca, OHAL sürecindeki tutuklamalara dikkat çekerek, "Bu davayı ve OHAL altında yargı süreci devam eden diğer Amerikan vatandaşlarına ilişkin, yargı bağımsızlığı, kişinin adil yargılanma hakkı da dahil olmak üzere Türk anayasasıyla teminat altına alınmış haklarla ilgili ciddi kaygılara yol açan diğer davaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye'ye seyahat eden ya da Türkiye'de yaşayan Amerikan vatandaşlarının güvenliği, bizim için bir endişe kaynağı olmayı sürdürmektedir" dedi.

 NASA kimlik kartı tutuklanmasına neden oldu

 37 yaşında olan Serkan Gölge Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'da fizikçi.

 Geçen yıl, 15 Temmuz’un ardından, cebinde NASA'ya ait kimlik kartı bulunduğu için “CIA ajanı” olduğu yönündeki isimsiz bir ihbar üzerine gözaltına alınan, daha sonra 1 dolar delil gösterilerek “FETÖ üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan NASA çalışanı, fizikçi Serkan Gölge’nin üçüncü duruşması 4 Temmuz’da yapılmıştı. Duruşmada davanın ertlenmesine karar verilmişti.

NASA'da görev yapan 37 yaşındaki Gölge iki çocuk babası. Houston’da yaşıyor. İki çocuk babası. 2002’de Gülen Cemaatine bağlı Fatih Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun olmuş. Doktorasını ABD’nin Old Dominion Üniversitesi’nden 2010 yılında almış. 3 yıl Kuzey Carolina Central Üniversitesi’nde çalıştıktan sonra 2013 yılında NASA Johnson Uzay Merkezi’nde çalışmaya başlamış

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde