Turkish Cowboy: Rota Kovboyistan

Turkish Cowboy: Rota Kovboyistan

Türkiye’nin ilk petrol yatırımcılarından Pet Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, rotayı ABD’nin petrol merkezi Teksas’a çevirdiklerini açıkladı. Böylece ilk kez bir Türk şirketi, Vahşi Batıda petrol işine girmiş olacak.

Turkish Cowboy: Rota Kovboyistan
16px
24px
05.07.2015 07:34
ABONE OLgoogle
TÜRKİYE’nin ilk petrol girişimcisi olarak tanınan Pet Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güntekin Köksal, Teksas’ta petrol sahası aldıklarını açıkladı. “Amerika’da petrol sahası alan ilk Türk şirketiz” diyen Köksal, petrolün kalbinin attığı yerde olacaklarını ve günlük 700 varile kadar üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi.

ROTA “KOVBOYİSTAN”

Amerika’nın kaya gazı ve petrolü sayesinde son yıllarda yaşadığı petrol bolluğu, küresel enerji piyasalarında taşları yerinden oynattı. Hatta ortaya çıkan arz fazlalığı nedeniyle petrol fiyatları son yıllarda hiç olmadığı kadar düşük seviyeleri gördü. ABD, Suudi Arabistan’ı sollayarak dünyanın en büyük petrol üreticisi koltuğuna otururken, kaya petrolünün çıktığı Teksas ve Kuzey Dakota’daki dev sahalara “Kovboyistan” lakabı dahi takıldı. New York Times, geçtiğimiz aylarda yayınlanan “Yeni Güç Dengesi” başlıklı makalesinde “Petrol dünyasının merkezi Arabistan çöllerinden Teksas ve Kuzey Dakota’nın kaya petrolü sahalarına doğru kayıyor. Bu dev petrol bölgesine petrolcüler kendi aralarında ‘Kovboyistan’ demeye başladı” ifadelerine yer vermişti. Petrol sektöründe 60 yıllık tecrübesi olan Güntekin Köksal ise Teksas’a açılan ilk Türk şirket olmaktan onur duyduklarını ifade ediyor. Teksas yatırımının 30 milyon dolarlık bütçeyle küçük bir saha olduğunu belirten Köksal, bu yatırımı büyütmeyi planladıklarını vurguluyor.

700 VARİL ÜRETECEĞİZ

Teksas’ta sondaj yapacakları petrol sahasında önceden bir şirketin petrol çıkardığını, daha sonra terk edip gittiğini anlatan Köksal, “Terk edilen yerlerde petrol olması gerek. Ben petrol mühendisi olarak diyorum ki: Yüzde 80-90 oranında petrol bulacağız. Teksas bugün dünya petrol piyasasının kalbinin attığı yer” şeklinde konuşuyor. Ne kadarlık bir petrol üretimi hedefledikleri sorusuna ise şöyle karşılık veriyor: “Dikey yapılan sondajlarla, kuyu verimleri 10-20 varil filan. Biz bunu artıracağımızı düşünüyoruz. 10-20 varil üreten kuyulardan günlük 300-500 varil arası, hatta 700 varile çıkacak bir üretim yapacağımızı düşünüyoruz. İlk etapta bir kuyu açacağız. Test kuyusu. O başarılı olursa on kuyu daha açacağız.”

Türkiye petrol ülkesi değil

TARİH boyunca tartışma konusu olan “Türkiye’de petrol var mı” sorusunu yönelttiğimiz Köksal, meslek hayatına Türkiye Petrolleri’nde başladığını ve 11 yıl Batman’da çalıştığını söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Batman’da ilk zamanlar çok heyecanlıydık, petrol bulacağız diye. Ancak elle tutulur bir şey yok. Türkiye petrol ülkesi değil. Petrol Arap Yarımadası’nda oluşmuş, Arap Yarımadası da milyon yıllar içinde Türkiye platformunun altına kaymış. Türkiye bir de deprem bölgesi, gelenlerin çoğu, oluşan çatlaklardan çıkmış, terk etmiş. Türkiye’de büyük bir petrol yok. Ne yapmak lazımdı? Sağımız petrol, solumuz petrol, önümüz petrol, arkamız petrol. Petrol bölgesinin göbeğindeyiz. Gidip adamların petrollerine ortak olmamız lazımdı.”

İsrail gazına ortak olurduk

İSRAİL açıklarında bulunan doğalgaza işaret eden Köksal, “İsrailliler Akdeniz’de doğalgaz buldular. İskenderun’da bir iki sondaj yaptık, bulamadık ama Akdeniz’de bir şeyler var. İsrail ile kavga edeceğimize düzgün bir politika yürütseydik, şimdi o doğalgaz projesinde asgari ortaklık olurdu” yorumunu yapıyor.

Açığı yurtdışında kapatalım

KÖKSAL, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz kaynağının yetersiz olduğunu ancak başka ülkelerde petrol sahaları alarak bu açığını kapatabileceğini anlatıyor. Her yıl 240 milyar dolarlık ithalat yapıldığını ve bunun 60 milyar dolarının petrol ve doğalgaza gittiğini vurgulayan Köksal, “Irak’ta, Suriye’de, İran’da, Libya’da petrol ve doğalgaz sahaları alalım. Şu ana kadar bir tek başarılı olunan ülke Azerbaycan” diyor.

Şanssız bir zamandı

AZERBAYCAN’da 12 yıl kadar petrol sahası işlettiklerini anlatan Köksal, “Hiç kar edemedik ama petrolün zaten verimi çok azdı. Irak’ta günlük 100 bin varile kadar üretim yapan kuyular var, oradaki kuyular ortalama 10 varil filandır. Onları düzeltmeye çalıştık. Çok şanssız bir zamandaydı. Petrol fiyatı 10 dolardı. Kar etmeye imkân yoktu ama zarar da etmedik. Bir miktar kar ile ayrıldık Azerbaycan’dan. Müteakiben Irak’a geçtik” diyor. Türkiye’nin Kuzey Irak ile yürüttüğü enerji işbirliğini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuzda ise “Çok iyi olarak değerlendiriyorum. 5-6 tane saha aldık ama yavaş hareket ediyorlar” yorumunu yapıyor. Merve Erdil/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde