Turkcell uğruna ‘Genel’ de rehin

Turkcell uğruna ‘Genel’ de rehin

Turkcell’de yıllar süren hisse sahipliği sorunu yeni bir aşamaya geçti.

Turkcell uğruna ‘Genel’ de rehin
16px
24px
01.08.2014 05:56
ABONE OLgoogle
Turkcell’in yüzde 13.8’lik hissesini Alfa Grubu’ndan almak için anlaşan Çukurova Grubu parayı ödedi.

Hisseleri geri almak için Ziraat Bankası ile anlaşan Çukurova Grubu, yüzde 13.8’lik Turkcell hisseleri üzerinde Alfa Grubu’nun koyduğu rehini kaldırttı.

Rus Alfa Grubu’na 1.6 milyar dolar (3.4 milyar lira) ödeme yapılırken aynı hisseler üzerine Ziraat Bankası rehin koydu. Böylece Turkcell’de yıllar süren hisse sahipliği sorunu yeni bir aşamaya geçti.

DEĞERİ 1.2 MİLYAR DOLAR

Turkcell’den Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Alfa Grubu’na yapılan ödeme ile Turkcell hisselerinin Ziraat Bankası’na rehnedildiği belirtilirken, Çukurova ile Ziraat Bankası’nın anlaşmasının detayları verilmedi.

Çukurova Grubu’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ziraat Bankası’na Turkcell hisselerinin yanı sıra Genel Enerji’nin yüzde 24’lük hissesi de teminat olarak verildi. Piyasa değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan Genel Enerji’nin yüzde 24’lük hissesi yaklaşık 1.2 milyar dolarlık değere sahip.

Böylece Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet Ziraat Bankası ile yaptığı dev kredi anlaşmasıyla Turkcell hisselerinin yanı sıra Genel Enerji hisselerinde de risk almış oldu. Turkcell’in çoğunluk hissesini elinde bulunduran Karamehmet’in, Turkcel Genel Kurulu’nu acil toplayarak geçmiş yıllardan alacağı olan 800 milyon TL ile 1 milyar TL arasındaki temettü gelirini almak için hamle yapabileceği belirtiliyor. Böylece Karamehmet’in Ziraat Bankası’na olan borcunu yaklaşık 1 milyar dolar seviyesine düşürmesi bekleniyor.  

Rus Alfa’nın teknik olarak hâlâ hissedar olduğu için kritik konularda veto şansı bulunuyor. Buna temettü de dahil. Bu arada şirketin yüzde 51’ini temsil eden Çukurova’nın, yönetim kurulunda hali hazırda temsil edilmediğini belirtmekte fayda var.

Yönetim kurulunda devletin atadığı 5 ismin yanı sıra Telia Sonera’nın iki temsilcisi bulunuyor. Yönetim kurulunun hangi aşamada değişeceği ise henüz netlik kazanmış durumda değil. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde