Turkcell'in yurt dışında 5.6 milyon abonesi var

Turkcell'in yurt dışında 5.6 milyon abonesi var

Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Turkcell'in geçen yıl kendi müşterilerinden toplayıp devlete aktardığı rakamın 2.1 milyar dolar olduğunu, bu yılın bütçesinin de ''yaklaşık yüzde 2'sini'' Turkcell'in müşterilerinin ödeyeceğini söyledi.

Turkcell'in yurt dışında 5.6 milyon abonesi var
16px
24px
09.09.2005 16:08
ABONE OLgoogle
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Akpınar, Turkcell'in 2. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Abone sayısı açısından dünyada 11-12. sırada yer alan Turkcell'in makro ekonomideki son 2 senedeki olumlu gidişatın etkisini kendisinde de gördüğünü belirtti. Akpınar, 'Burada toz pembe bir tablo hissetmiyoruz ama olumlu bir tablo görüyoruz' dedi.
      3 Ekim sonrası AB müzakereleri ve IMF'nin gözden geçirme süreci gibi konulara küçük rezervler koyduklarını ifade eden Akpınar, büyümenin hızında kırılma öngördüklerini kaydetti.
      Akpınar, 'Turkcell olarak yeni abone almayı önemsediğimiz kadar elimizdeki 25.6 milyon müşterimizi pamuklara sarıp, onların ihtiyaçlarını iyi hissedip, onları mutlu edip bize bağlılıklarını devam ettirmeyi kendimize öncelik olarak belirledik' diye konuştu.
      Mobil ortamda aylık ortalama kullanım, 2005'in 1. çeyreğinde 59.6 dakikayken 2. çeyrekte yüzde 14 artarak 67.8 dakika olduğunu dile getiren Akpınar, şirketin 2. çeyrek içinde 1 milyar 46 milyon dolarlık toplam hasılat elde ettiğini anlattı.
      Türkiye'deki GSM abonelerinin yaklaşık yüzde 50 pazar penetrasyonu ile 2005 yılı 1. çeyreği itibariyle 36.8 milyona ulaştığını, Turkcell'in yüzde 66 pazar payı ile lider olduğunu kaydeden Akpınar, yıl sonunda Türkiye'deki penetrasyon oranının yüzde 60'lara gelmesini beklediğini kaydetti.
     
     TURKCELL'İN YURT DIŞINDA 5.6 MİLYON ABONESİ VAR
      Muzaffer Akpınar, uluslararası pazarlarda Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Moldova'da toplam abone sayılarının 4.6 milyona ulaştığını, Ukrayna ile birlikte Turkcell'in yurt dışı operasyonlarındaki toplam müşteri sayısının 5.6 milyon olduğunu bildirdi.
      İrancell ile ilgili olarak da, 3 yıl sonra yüzde 21'lik pay için halka arz söz konusu olduğunu, bunun da halka arz kültürünü benimsemiş bir firma olarak kendilerine sempatik geldiğini belirterek, 'İran Telekomünikasyon Bakanlığı 21 Kasım 2005 tarihine kadar süre tanıdı. Bu yüzde 21'e sahip ortağın mevcudiyetinin ve yeni ortaklık yapısının yönetiminin doğru bir şekilde, yönetilebilir şekilde yer alması lazım.. 21 Kasım'da bu anlaşmalar arzu edilen yere gelirse, tekrar bu projenin önü açılmış olacak' dedi.
      Soruları da yanıtlayan Akpınar 3. nesil GSM ile ilgili olarak, 'konunun zamanı gelmiştir. Yeter ki doğru lisans süreci yaşansın. Dünyada 30 milyonu aşkın 3. nesil abonesi kayda geçiyor. 2006'nın ortalarına doğru bu işin yapılması Türkiye'nin, Türk müşterisinin menfaatinedir' dedi.
     
     OGER TELECOM
      Bir gazetecinin 'Oger Telecom Lübnan'a bir ekip götürdü, oradan gelen mesajlardan biri (Turkcell'le yeniden masaya oturmamız gerekiyor) gibi bir şeydi. O size anlam ifade ediyor mu?' sorusu üzerine de Akpınar, şunları kaydetti:
      'Bana pek anlam ifade etmedi açıkçası. Bu deklarasyon 2 sene önce olsaydı, o büyük ihtilaf yumakları varken belki bir anlam ifade ederdi. Ama ben bugün gelinen noktada buna pek anlam veremiyorum. Tam tersi belki biz masaya oturmayı arzu edebiliriz çünkü hiç anlayamadığımız hukuk süreçleri başladı. Yasal zemini olmadığına inandığımız bir ara bağlantı konusu ile ilgili önemli bir talepte bulundular. Dolayısıyla ben pek anlam veremedim. Herhalde aynı sektörün oyuncuları olduğumuzda birbirimizi daha iyi anlayacağız.
      Bugün ara bağlantı konusunda özellikle Türk Telekom ile ilgili zaten Telekomünikasyon Kurumu'nun amir durumda olduğu, belirleyici durumda olduğu bir süreçteyiz. Dolayısıyla bunun tarafı biz değiliz.'
     
     'GEÇİŞ SÜRECİNİN UZUN SÜRMESİNİ İSTEMİYORUZ'
      Ak
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde