Turkcell için karar günü! Mahkeme tarih verdi...

Turkcell için karar günü! Mahkeme tarih verdi...

İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell’in ana hissedarları Çukurova Holding ile İskandinav Sonera Holding arasındaki davada kararını açıklıyor...

Turkcell için karar günü! Mahkeme tarih verdi...
16px
24px
09.05.2014 08:10
ABONE OLgoogle
İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell’in ana hissedarları Çukurova Holding ile İskandinav Sonera Holding arasındaki davada kararını 13 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu. Privy Council’den yapılan açıklamaya göre, Çukurova Holding ile Rus Altimo arasındaki davadan ayrı olan, ancak dolaylı olarak bağlantısı bulunan davayla ilgili karar gelecek Salı günü İngiltere saati ile 10:00’da üçüncü salonda duyurulacak.

DAVANIN GERİ PLANI 

Çukurova Holding’in temyiz başvurusu yapan, Sonera Holding’in ise muhatap taraf olduğu dava, Turkcell İletişim Hizmetleri’ni kontrol eden Turkcell Holding’in yüzde 52.91 hissesinin satışına ilişkin iki grubun ön anlaşma yaptığı 25 Mart 2005 tarihine dayanıyor. Söz konusu hisse satışının tamamlanması, hisse fiyatı da dahil olmak üzere iki tarafın nihai hisse satış sözleşmesinin şartlarında uzlaşmasını gerektiriyordu. İki tarafın o tarihte imzaladığı ön anlaşma, tarafların düşebileceği tüm uzlaşmazlıklara Cenevre’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin çözüm bulacağını öngören bir madde içeriyordu.

Ancak o tarihten sonra nihai hisse satış sözleşmesi imzalanmazken, Sonera Holding’e Turkcell Holding hisselerinin devri yapılmadı. Çukurova, Rus Alfa Group ile bir başka anlaşma yaparak devirden vazgeçti. Sonera Holding, Mayıs 2005 tarihinde Cenevre’de tahkim davası açarak Çukurova ile nihai hisse satış sözleşmesinde uzlaşmaları gerektiğini savunarak, Çukurova Holding’in yapılan ön anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü. Cenevre’deki mahkeme 1 Eylül 2011 tarihinde, hisse devrini yapmaması nedeniyle Çukurova Holding’in Sonera’ya 932 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Çukurova Holding ise daha sonra bu kararın Turkcell’i kontrol eden çatı şirketin kurulu olduğu İngiliz Virjin Adaları’nda uygulanmasına engel olmak için temyiz başvurusu yaptı.

TEYMİZ SÜRECİ

Privy Council bu gelişmelerin ardından, Cenevre tahkim mahkemesinin bu uzlaşmazlık konusunda karar verme yetkisi bulunup bulunmadığını karara bağlayacak. Privy Council açıklamasına göre ayrıca, yüksek mahkeme Çukurova Holding’in tahkim mahkemesinden önce tezlerini savunup savunamadığı konusunda da karar verecek. Bunun yanı sıra, tahkim kararlarının İngiliz Virjin Adaları’nın kamu politikalarına aykırı olup olmadığı konusunda da karar verilecek.

Turkcell hissedarları arasında karmaşık ve uzun yıllardır devam eden dava süreçleri arasında son olarak Sonera ile Çukurova arasında New York’ta görülen davada, Çukurova’nın varlıkları üzerindeki dondurma kararı kaldırıldı. Bu gelişme Çukurova’nın bir diğer davada Rus hissedar Altimo’ya 1.6 milyar doları 60 gün içinde ödeyerek, Turkcell’i kontrol eden hisselerini geri alma imkanı vermiş ve uzlaşmazlıkları çözüme bir adım yaklaştırmıştı.

Turkcell’i karmaşık hisse yapısı üzerinden kontrol eden Cukurova Finance International şirketi İngiliz Virjin Adaları’nda kurulu ve bu nedenle taraflar arasındaki davalar yetkili en üst mahkeme olan Privy Council tarafından görülüyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde