Turkcell hisselerini Yıldız Holding alacak

Turkcell hisselerini Yıldız Holding alacak

Çukurova'nın Turkcell hissesini geri alması için Hükümet devreye girdi. Hisseler için finansman lokal stratejik kreditör tarafından sağlanacak

Turkcell hisselerini Yıldız Holding alacak
16px
24px
11.06.2014 00:28
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin en büyük mobil operatörü Turkcell'in  kontrolünün Türkiye'den bir şirkette kalması için şirketin hissedarları arasındaki sorunun çözümü için hükümet ağırlığını koyarken, Çukurova Grubu'nun Turkcell'in diğer hissedarlarından Altimo'ya ay sonuna kadar ödemesi gereken 1.6 milyar doların finansmanı, üzerindeki rehin çözülen Turkcell hisselerinin teminat gösterilmesi sonucu lokal stratejik bir kreditör tarafından sağlanacak.

Turkcell'in hissedarları Çukurova Holding ile Altimo arasındaki davaya bakan İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Nisan sonundaki kararında Çukurova Grubu'nun Turkcell'in Altimo tarafından rehnedilen yüzde 13.8 hissesini geri alarak şirkette hissedar kalabilmesi için 24 Haziran'a kadar Altimo'ya 1.6 milyar dolar ödemesine hükmetmişti. 

Turkcell'de dolaylı olarak yüzde 13.22 payı bulunan Altimo, Çukurova Grubu ile dolaylı yüzde 13.8'lik payın sahipliği konusunda 2005 yılına dayanan bir anlaşma nedeniyle uzun yıllar boyunca davalık olurken, bu uzlaşmazlık şirketin genel kurullarının yapılmasını ve temettü dağıtımlarının gerçekleşmesini engelledi. 

Çukurova'nın finansman planları hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Turkcell'deki oyuncular 
Ruslar, İsveçliler, Çukurova ve Türkiye Cumhuriyeti. Dolayısıyla Çukurova'nın Turkcell 
hisselerini geri alamaması hem Çukurova'yı hem de Türkiye Cumhuriyeti'ni mutsuz edecektir. Bu nedenle de yeni bir oyuncunun girmesi kaçınılmaz. Bu da hem Çukurova hem de devlet tarafından kabul edilebilecek bir oyuncu olacaktır" dedi. 

Finansman paketinin büyüklüğünün 1.6 milyar doları aşmayacağını söyleyen aynı kaynak, "Devlet finansal bir kreditör ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Arka tarafta finansal yapılar olabilir ancak karşı karşıya olunacak olan stratejik bir kreditör olacak" dedi ve ekledi: 

"Üzerinde çalışılan finansman paketi kapsamında Çukurova'nın artı özsermaye koyması 
gerekmeyecek." Kaynaklar, finansman anlaşmasının gelecek hafta ortasında imzalanmasının beklendiğini belirttiler. 

Çukurova Holding geçen hafta yaptığı açıklamada, finansman konusunda ilgili kuruluşlarla 
görüşmelerin devam ettiğini ve netleştiğinde bilgilendirme yapılacağını belirtirken, detay 
vermedi.

Konu hakkında bilgi sahibi diğer bir kaynak, Turkcell hisseleri ile yakından ilgilenen yerli 
ve yabancı bazı gruplar bulunduğunu ancak yerli bir grubun tercih edileceğinde şüphe olmadığını ifade ederek, "Türkiye'nin önde gelen bir holdingi ile süreç tamamlanmak üzere. Ancak sürece dahil olmak isteyenlerin talebi de devam ediyor. Bu tür işler her zaman sürprizlere açıktır ama bu holdingle imzaların haftaya atılmasını bekliyorum" dedi. 

Konu hakkındaki gelişmelerden bilgi sahibi üçüncü bir kaynak ise, Turkcell hisselerinin 
Türkiye Cumhuriyeti'nde kalmasının hem ekonomik hem stratejik hem de siyasi olarak kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "Bu konuyla hükümet de çok yakından ilgileniyor. Turkcell'in yüzde 13.8 hissesinin Türkiye'de kalması konusunda bir çözüm aranıyordu ve çözüm neredeyse tamam" dedi ve ekledi: 

"Bu işte yerel bir stratejik kreditör arayışı bir süredir vardı. Kamuda değişik kurum ve 
kuruluşlar da konuyu yakından takip etti ve sürecin içindeydiler denilebilir. Gelinen aşamada 24 Haziran'da herhangi bir kriz yaşanmayacağını söyleyebilirim." 
Kaynaklardan ikisi finansmanın dolaylı olarak Yıldız Holding tarafından sağlanacağını 
söylediler. Yıldız Holding bu bilgiyi teyit etmedi. 

Turkcell'de TeliaSonera'nın  direkt ve dolaylı olarak yüzde 37.3, Altimo'nun ise 
yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Çukurova Grubu, Altimo'nun rehninde bulunan yüzde 13.8 hisseyi alması durumunda Turkcell'i dolaylı olarak kontrol edebilir hale geliyor. Çukurova'nın bu hisseyi alamaması halinde ise Turkcell İletişim'in kontrolü Altimo ve Teliasonera'ya geçiyor. 

Turkcell İletişim'in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding'e, yüzde 13.07'si Teliasonera'ya ait, 
yüzde 35.88'i ise halka açık. Turkcell Holding ise yüzde 53'ü Cukurova Telecom Holdings (CTH), yüzde 47'si Teliasonera'da bulunuyor. Altimo'nun CTH'de yüzde 49 hissesi bulunuyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde