Turkcell’den hükümete ve rakiplere çılgın 4.5G teklifi

Turkcell’den hükümete ve rakiplere çılgın 4.5G teklifi

4.5G ihalesi sonrası, Turkcell’den, ‘fiber altyapıyı tüm operatörlerin içinde olduğu bir şirket yönetsin’ önerisi geldi. Rakiplerin tepkisi merak konusu

Turkcell’den hükümete ve rakiplere çılgın 4.5G teklifi
16px
24px
05.09.2015 11:26
ABONE OLgoogle
4.5G ihalesi sonrası, Turkcell’den, ‘fiber altyapıyı tüm operatörlerin içinde olduğu bir şirket yönetsin’ önerisi geldi. Rakiplerin tepkisi merak konusu

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un 4 milyar dolarlık taahhütle altına imza attığı 4.5G şebeke teknolojisinde, sistemin vazgeçilmezi ‘fiberoptik altyapı’ işinde süpriz teklif var. 
4.5G şebeke sisteminin iyi işlemesi, abonelerin hız yarışına girmesi için şebekenin mükemmel çalışması şart. Ancak mevcut teknolojilerle ne kadar da baz istasyonu dikseniz istenilen kapasite ve hızı yakalamanız pek mümkün olmuyor. Bu yüzden havadaki (baz istasyonundan baz istasyonuna) trafiği bir şekilde yere indirip, geniş bir bant (fiber ağlar) üzerinden hız kesmeden uçmanız gerekiyor. 4.5G yatırımında bunu sağlamak için yerin altından geçen fiberoptik ağların önemi büyük.

Türkiye’de Türk Telekom’un 202 bin kilometrelik fiber ağı var, Turkcell grubunun ise Superonline üzerinden 34 bin 200 kilometrelik ağı bulunuyor. 

Aradaki fark kadar, burada yaşanan en önemli sorun fiber ağ döşeme tarafında... Türk Telekom’un Türkiye genelinde hemen tüm illerde, yerin altında mevcut hat yolları olduğu için fiber ağ döşemesi yönünden hem maliyet, hem prosedür, hem de zamanlama avantajı büyük. 

Diğer işletmeciler ise belediyelerin fahiş fiyatlı yol kazma ücretlerini ödeyip, bürokratik engelleri aşarlarsa, çok çok yüksek bir maliyetle hat döşeyebiliyorlar.

İşte bu tabloda cep pazarının lideri Turkcell’den “HODRİ MEYDAN” sözleriyle, tüm taraflara bir öneri geldi. 

Teklif şu: “Gelin fiber ağları birleştirelim, bir şirket kurup bunun üzerinden isteyen istediği hizmeti alsın.”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, şirketin New York Borsası’na girişinin 15. yılı dolayısıyla düzenlediği New York’taki etkinlikte, “Çabalıyoruz ama önümüze engeller çıkıyor. Deprem sonrası kentsel dönüşüm gibi “fiber seferberlik”le dijital dönüşüm yasası hazırlanmalı. Hodri meydan. Biz ortak olmaya hazırız” dedi.

‘1 madde eklensin yeter’

Bu sözlerle rakip Türk Telekom ile ‘yasa çıkarılsın’ ifadeleriyle hükümete seslenen Terzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Fiberin evlere kolaylıkla gelmesi lazım. Bugün, fiber altyapı döşemeye çalıştığınız zaman izin almanız gereken kurum sayısını bulmaya imkân yok. Elektrik neyse fiber altyapı da budur. İlgili kanuna bir ifade eklenerek bence rahatlıkla netleştirilebilir.”

‘İsveç modeli uygulansın’

“Türkiye’de bu regülasyonu en hızlı şekilde hayata geçirmemiz lazım” diyen Terzioğlu, “Bu şirketlerin menfaatiyle ölçülemeyecek ölçüde önemlidir” derken, bu fikre rakiplerin özellikle Türk Telekom’un sıcak bakıp bakmayacağı konusunda şu görüşü paylaştı: 

“Bu konu rekabet açısından çok hassas. Ama metotlardan biri şu; İsveç, Stockholm’de uygulanmış bir model. Kamu otoritesi, tüm  altyapıların bir şirkete devredilmesini istiyor. Bence Türkiye için de pratik ve ideal modellerden bir tanesi bu olabilir. Fiber altyapı kimindir, kim kullanabilir gibi bir soru işaretini kaldırır ve Türkiye’nin de önünü açar.”
 
‘TT’yi sıkıştırmıyoruz’

Terzioğlu, yapılan bu teklifin yanlış anlaşılmaması gerektiğini şu ifadelerle vurguluyor: “Türkiye’nin önünün bu alanda açılması lazım. Buradaki çağrım kendimize siyasal menfaat yaratmak amacıyla ya da Türk Telekom’u (TT) spesifik olarak köşeye sıkıştırmak değil. Birinin Türkiye’de nasıl kentsel dönüşüm için bir düğmeye basması gerektiyse bu da aynı ölçüde önemli bir konu.”
 
‘4.5G’de yerlilik kriteri yüksek, tartışalım...’

4G ihalesinin iptal olup yerine 4.5G ihalesinin yapılmasında Türkiye’de üretim şartı konusunda da yerlilik lehine gelişmeler yaşanmıştı. 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, “Şu anki yerlilik oranları hakikaten yüksek. (İlk yılda yüzde 35 yerlilik şartı aranacak) Kısa dönemde erişilemeyecek kadar yüksek. Realist olmayan bir kriter varsa, bu kriteri dillendireceğiz. Eminim dinleyenimiz olacaktır” dedi.
 
‘Pazarın ikincisiyiz ilk hedef birincilik’

Cep pazarının lideri olan Turkcell’de yeni dönem başladı. Artık toplam telekom pazarına göre oynayacak. Terzioğlu, “Telekom pazarının ikinci şirketiyiz. Hedefimiz 3 yılda birincilik” dedi.  “Bu, iştah ve açlıkla alakalı bir şey” diyen Terzioğlu, şöyle devam etti: “Yüzde 35.6 pazar payımız var. Türk Telekom grubunun payı yüzde 44.3, Vodafone’un ise yüzde 20.1. Biz artık hedef büyütmüş durumdayız. Bu hedefe olan istikametimiz  hızlanarak ve daha büyük bir iştahla gerçekleşecek.”

Başta Google ve Facebook olmak üzere yeni nesil internet servislerinin Türkiye’de iş yapmalarına karşılık vergi mükellefi olmamaları uzun süredir tartışma konusu. Bu konuda Kaan Terzioğlu’nun da isyanı var:

“Google’ın yüzde 95 pazar payı var. Bir kuruş da vergi ödemiyor. Türkiye’nin bir dizi aksiyon alması lazım, bunu seyredemeyiz. Soyulduk. Data’mız Türkiye’de değil.
 
‘Kendi haline bırakalım’

Turkcell’in Türk, İskandinav ve Rus ortakları arasında birçok dava bulunuyor. Bu ortamda yönetim kurulunda devletin atadığı isimler bulunuyor. Bu sürecin de etkisiyle uzun süredir ödenmeyen kâr payları ödendi. Peki bu ortamı şirketin yeni Genel Müdürü nasıl yorumluyor? 

Terzioğlu, “Hissedarlararası diyalog sağlıklı, onları kendi haline bırakmamız gerekiyor. Bizim yönetim kurulumuzdan aldığımız görev bu şirketin en karlı, en hızlı büyüme performansına ve en yüksek değere ulaşmak için çalışmak.” 
 
‘Çocuk gibi oturduk ihaleyi simüle ettik’

4.5G ihalesine hazır girdiklerini ve sonucun kendileri için sürpriz olmadığını aktaran Kaan Terzioğlu, şunları anlattı: 

“Biz ihaleyle alakalı sayısız simülasyon yaptık. Çocuk gibi oturduk masada simüle ettik. İhaleyi 5-6 kez simüle ederek canlandırdık. Dersimize iyi çalıştık. Bizim açımızdan ihale, bu sayısız sayıda simülasyonun belki olabilecek en iyi versiyonuyla sonuçlandı. Çok çalışan kazanır diye düşünüyorum. Bence daha önemli bir şey vardı. Bizim orada tam yetkili, tam bir ekip ruhuyla; neredeyse bir basketbol takımı gibi molalarımızı alarak, kararlarımızı verdiğimizi, yönetim kurulu başkanımızın da orada bize bizzat destek verdiğini görebilirsiniz. Karşı tarafa baktığınızda insanlar ihale sırasında zamanını telefonda geçiriyor, tele konferans yapıyor.”

‘Fazla para ödemedik’ 

İhalede satılan frekansların toplamın yüzde 48’ini aldıklarını ifade eden Terzioğlu, toplam paranın ise yüzde 47’sini verdiklerini, bunun da rakiplere göre aynı ya da daha düşük birim fiyatla daha fazla miktarlarda frekansı almayı başarmak anlamını taşıdığını ifade etti. Şirket, hiçbir frekans aralığında rakiplerden daha yüksek bir para ödemediğini de duyurdu.

Şükrü Andaç/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde