Türk tekstili Ukrayna’ya kolayca girecek

Türk tekstili Ukrayna’ya kolayca girecek

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Bodnar,"İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı"

Türk tekstili Ukrayna’ya kolayca girecek
16px
24px
29.09.2016 14:58
ABONE OLgoogle

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Bodnar,"İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak." dedi.

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, "İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak." dedi.

Bodnar, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Ukrayna Ekonomik İlişkileri" programındaki konuşmasında, Anadolu'nun Ukrayna için büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Ukrayna’nın önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Bodnar, "Türkiye, bölgede ve dünyada önemli oyunculardandır. Bu yıl Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ziyaretini gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşme her alandaki yapılacak işbirliğinin temelidir." diye konuştu.

Bodnar, iki ülkenin hem uluslararası alanda hem de ikili ilişkilerde birbirini desteklediğini belirterek, "Ukrayna’da ‘Dostun kıymeti belalı günde belli olur’ diye bir atasözümüz var. Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısının zor zamanından Türkiye'nin Ukrayna'yı nasıl desteklediğini hatırlıyoruz. Ukrayna Devlet Başkanı da 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’de demokrasinin desteklenmesi çağrısında bulunmuştu. Türkiye ve Ukrayna arasında temeli daha önceden atılan ilişkileri geliştirmememiz için hiç bir engel yok." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna’da pazar ekonomisinin gelişimi Türkiye'nin desteğiyle oldu." diyen Bodnar, eskiden basit mal alışverişlerinden oluşan Türkiye ve Ukrayna arasındaki ekonomik ticaretin şu anda büyüyerek ciddi rakamlara ulaştığını kaydetti. 

"Potansiyeli en büyük iş birliği, Türkiye ile yapılan iş birliğidir" 

Başkonsolos Bodnar, Avrupa Birliği’yle (AB) ekonomik anlaşmalar imzaladıklarını hatırlatarak, "Bu anlaşmalarla Avrupa’ya giden Ukrayna mallarının sayısı arttı. Bölgedeki diğer ülkelerle de sıkı işbirliğimiz başladı. Potansiyeli en büyük işbirliği ise Türkiye ile yapılan işbirliğidir." dedi. 

Savaştan dolayı Ukrayna'daki ticaret hacminde yüzde 22 düşüş olduğunu dile getiren Bodnar, şunları kaydetti:

"Fakat şu anda Ukrayna ekonomisinde iyileşme, ikili ilişkilerde canlılık kaydediliyor. Ukrayna’da başarıyla çalışan Türk şirketlerinin sayısı artıyor. Ukrayna’da yapılan inşaatların büyük bir kısmı Türk müteahhitler tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin tecrübesiyle Ukrayna’da organize sanayi bölgelerinin kurulmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Ukrayna’da iki iş adamları derneği başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bölgeler arasındaki iş birliğini kabul ediyoruz. İki ülke arasında yapılması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda çalışmaların büyük bir kısmı tamamlandı. Bu anlaşmayla özellikle Türk tekstil ürünlerinin Ukrayna’ya girişi çok kolaylaşacak. Ukrayna’dan AB ülkelerine satış da yapabileceksiniz. Ukrayna’da AB standartlarına yönelik yapılan reformlar sayesinde de daha kolay ihracat yapabilirsiniz. Ukrayna’ya gelip yerinde görerek daha iyi bilgi sahip olabilirsiniz. Ülkemize gelip ticaret odalarıyla görüşmeler ve ikili anlaşmalar yapabilirsiniz."

Programa ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca'nın yanı sıra birçok ASKON üyesi iş adamı katıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde