Türk tasarımcıya büyük ödül

Türk tasarımcıya büyük ödül

Genç Türk tasarımcı, ''Slim LCD TV'' ile, dünyanın en prestijli ödüllerinden birine layık görüldü

Türk tasarımcıya büyük ödül
16px
24px
02.02.2009 07:57
ABONE OLgoogle

Endüstriyel tasarımcı Kerem Tuncel'in, tasarladığı ve piyasada satılan en ince televizyonlardan birisi olarak gösterilen "Pebblause 42845 Slim LCD TV", dünyanın en prestijli uluslararası tasarım yarışmalarından biri olan ve Chicago Mimarlık ve Tasarım Müzesi tarafından düzenlenen "Good Design" ödülüne layık görüldü.

Henüz 29 yaşındaki tasarımcı Kerem Tuncel, iki ay öncesine kadar çalıştığı Vestel adına, bu şirketin Finlandiyalı partneri Finlux için İskandinav pazarına yönelik olarak üretilen "Pebblause 42845 Slim LCD TV"nin, Finlandiyalı şirket tarafından, Chicago Mimarlık ve Tasarım Müzesi tarafından düzenlenen "Good Design" aday gösterildiğini bildirdi.

Tuncel, dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce endüstriyel tasarı mın yarıştığı "Good Desing"de, endüstriyel ürün kategorisinde ödüle değer görüldüğünü belirtti. Tuncel, 1950'den bu yana düzenlenen Good Design organizasyonunun, her yıl binleri bulan ürün arasından en yenilikçi ve özgün tasarımları ödüllendirdiğine işaret ederek, dünyanın en ince LCD televizyonlarından biri sayılan ürünü, uzun ve ayrıntılı bir çal ışma sonunda tasarladığını kaydetti. Tuncel, bu ürünun, "Finlux" markasıyla İskandinav ve Benelux ülkelerinde yaygın olarak kullanıldığını vurguladı.

Kerem Tuncel aldığı ödüle ilişkin şunları söyledi:
"Uluslararası bir tasarım yarışmasından ödülle dönmek güzel bir duygu. Bu, Türk tasarımının ve tasarımcısının ne kadar geliştiğinin önemli bir göstergesi. Batı'da yıllardır süregelen tasarımcı ve yenilikçi bakış , biraz geç de olsa, bizde de akla yatkın hale gelmeye başlıyor. Bu bakışın gelişimi açısından bu tür ödüller elbette ateşleyici etkiye sahip.

Sadece başkalarının yaptıklarını kıskanarak, onlara imrenerek başarıyı yakalayamayız. Çok çalışırsak, uluslararası alanda da başarılı olmamak için bir neden göremiyorum. Özellikle böylesine ağır ekonomik koşullarda yapılacak inovatif arge çalışmalarının firmalar için farklı fırsatlara açılacağını düşünüyorum. Günümüz uğraşlarında ve bilgileniş koşullar ında farklılık yaratmadan fark edilmek neredeyse imkansız. Bu nedenle son kullanıcıya farkınızı iyi anlatabilmeli, yenilikçi yönünüzü kaybetmeden üretebilmelisiniz."

Kerem Tuncel, jürinin ödülü verirken, televizyonunun inceliğinin yanı sıra, tasarımı ve abartısız, yalın dış görünümünü dikkate aldığını sandığına değinerek, "bu ürün piyasaya dönük, satışı yapılabilen bir tasarım. İskandinav pazarı için özel olarak tasarlandı. İskandinavlar, abartısız, yalın eş yaları kullanmayı seviyor" diye konuştu.

Dünyada her yıl yeni tasarımlarla ilgili olarak verilen çeşitli ödüller bulunduğunu anlatan Kerem Tuncel, "Chicago Mimarlık ve Tasarım Müzesi tarafından düzenlenen 'Good Design' biz tasarımcılar için, dünyanın en prestijli 4-5 yarışması arasında gösteriliyor" dedi.

Tasarladığı televizyonun 33 milimetre eninde olduğuna dikkati çeken Kerem Tuncel, şu bilgiyi verdi:
"Aslında Sony oled teknolojisiyle çok daha ince bir televizyon tasarladı. Ama bu teknoloji çok pahalı olduğundan piyasada satış koşulları hen üz oluşmadı ve seri üretimine başlanmadı. Benim ürünüm, piyasa koşullarında satılabilen en ince televizyon olduğu için ödüle değer görülmüş olmalı.

Dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden birini kazanan 29 yaşındaki Kerem Tuncel, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra 4 yıl Vestel'de çalıştığını, ancak bir-iki ay önce Vestel'den ayrıldığını belirterek, "şimdi serbest olarak tasarımlarıma devam edeceğim. Yine başta elektronik olmak üzere mobilya sektörüne yönelik tasarımlar yapacağım" diye konuştu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde