Türk şirketlerinden 61 milyon Euro

Türk şirketlerinden 61 milyon Euro

Barcelona, Milli futbolcu Arda Turan’ı 41 milyon Euro’ya transfer etti. Türk şirketleriyle 61 milyon Euro’luk sponsorluk anlaşması bulunan Barcelona, böylece Arda Turan’ın bonservis parasını da çıkarmış oldu.

Türk şirketlerinden 61 milyon Euro
16px
24px
08.07.2015 04:41
ABONE OLgoogle
Son yıllarda Türk şirketlerinin sponsorluk konusunda adeta yarışa girdiği Barcelona, Milli futbolcu Arda Turan’ı 41 milyon Euro’ya transfer etti. Türk şirketleriyle 61 milyon Euro’luk sponsorluk anlaşması bulunan Barcelona, böylece Arda Turan’ın bonservis parasını da çıkarmış oldu.

DÜNYA futbolunun en büyük kulüplerinden biri olan Barcelano’ya Türk şirketlerinin ilgisi artarken, Arda Turan’ın transferi farklı yorumları da beraberinde getirdi. Son yıllarda yaptığı sponsorluk anlaşmalarıyla pazarlama faaliyetlerini arttıran Barcelona’nın sponsorları arasında iki Türk şirketi bulunuyor. Beyaz eşya devi Beko’nun logosu takımın formasında yer alırken, Brisa da Lassa markasıyla basketbol takımının isim sponsorluğunu üstlendi. Barcelona, bu iki şirketten toplam 61 milyon Euro kazanırken böylece Arda Turan’ın da 41 milyon Euro’luk bonservis parasını çıkarmış oldu. 

BEKO FORMAYA GİRDİ

Koç Holding’in uluslararası markası Beko’nun logosu, geçtiğimiz yıl yapılan anlaşma kapsamında takım formalarının sol kolunda ve antrenman kitlerinin üzerinde yer almaya başladı. Beko, İspanya’nın dünyaca ünlü kulübü Barcelona ile 4 yıllık sponsorluk anlaşması imzaladı. Barcelona, formasının sol kısmını yayıncı kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları dışında ilk kez bir sponsora açmış oldu. Anlaşmanın detayları tam olarak açıklanmasa da İspanyol gazetelerinde yer alan haberlere göre Beko kulübe yılda 10 milyon Euro ödüyor. 4 yıllık anlaşma kapsamında şirketin Barcelona’ya ödeyeceği toplam tutar 40 milyon Euro’yu bulmuş olacak.

4 TAKIMA İSMİNİ VERDİ

Barcelona’nın ikinci Türk şirketi ise Brisa oldu. Avrupa’nın 7’nci en büyük lastik üreticisi Brisa’nın markası Lassa, Barcelona ile işbirliğine imza attı. 4 yıllık anlaşma kapsamında Lassa, Barcelona’nın global resmi lastik partneri oldu. Ayrıca kulübün basketbol, hentbol, futsal ve tekerlekli paten hokeyi takımlarının resmi isimleri “FC Barcelona Lassa” olarak kullanılmaya başlandı. Bu 4 takımın sporcularının taşıdıkları formanın göğsünde de Lassa markası yer alacak. Brisa, 4 yıllık sponsorluk karşılığında Katalan kulübüne 21.6 milyon Euro ödeyecek.

ARDA’YA 41 MİLYON EURO

Türk şirketlerinin yakın markajındaki dünya devi Barcelona’da son Türk ise Arda Turan oldu. Atletico Madrid’ten bonuslarla birlikte 41 milyon Euro’luk bonservis parasıyla Barcelano’ya transfer olan Arda Turan, Türk futbolunun en pahalı futbolcusu olarak tarihe geçti.

Barcelona’nın forma gelirleri

Sponsor şirket  Yıllık gelir
---------------------------------------------
Nike 30 milyon Euro
Qatar Airways 30 milyon Euro
Beko 10 milyon Euro
Intel 5 milyon Euro

Türk şirketler Avrupa’ya gidiyor

GLOBAL pazarlarda faaliyet gösteren Türk şirketleri Avrupalı kulüplere sponsor olarak pazarlama faaliyetlerini de arttırıyor. Son yıllarda Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere birçok şirket Avrupa’da futbol ve basketbol kulüplerine sponsor oluyor. Türk şirketlerinin sponsor olduğu takımlar ise şöyle: 

* Türk Hava Yolları: Euroleague Basketball, World Golf Cup, Borussia Dortmund, Feyenoord, Marsilya
* BEKO:  Almanya, İtalya, Litvanya (basketbol), Barcelona (futbol)
* Lassa: Barcelona
* Acıbadem: Bakü, Crvena Zvezda, Gabala, Lokomotiv Plovdiv, CSKA Sofia, Levski Sofia ve Dinamo Bükreş
* Ramsey: Liverpool
* Denizbank: CEV (Avrupa Voleybol Şampiyonlar Ligi)
* Damat: Spartak Moskova

Bu kez takımla kamera karşısına geçecek

TÜRKİYE’de birçok markanın reklam yüzü olan Arda Turan, bu kez takım arkadaşlarıyla kamera karşısına geçecek. Beko ve Lassa’nın sözleşmeleri kapsamında takım oyuncuları şirketlerin reklam ve tanıtımlarında boy gösteriyor. Anlaşmalara göre reklamlarda oynayacak futbolcuların arasına Arda Turan da eklenecek. Lionel Messi, Neymar, Luis Suarez, Andres Iniesta, Juan Carlos Navarro gibi dünyaca ünlü Barcelona yıldızları şirketlerin reklam ve tanıtımlarında yer alıyorlardı. Türkiye’de de birçok markanın tanıtım yüzü olan Arda Turan, bu kez takımıyla kamera karşısına geçmiş olacak.

İlk transferi övgü olmuştu

TÜRK şirketlerinin ilgisi Barcelona’nın Türk çalışan arayışlarını da arttırdı. Kulüp bu alanda ilk transferini Övgü Doğan ile yaptı. Geçtiğimiz yıl Fenerbahçe’nin Kurumsal İletişim departmanında çalışırken İspanya’ya transfer olan Övgü Doğan, Barcelona’nın iletişim departmanın da görev yapıyor.

Ceyhun Kuburlu/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde