Türk şirketi, ABD'de nasıl 20 yıl vergi muafiyeti aldı?

Türk şirketi, ABD'de nasıl 20 yıl vergi muafiyeti aldı?

Dünyanın en çok yabancı yatırımcı çeken ülkesi unvanına sahip ABD, Türk şirketini yatırıma ikna etmek için nasıl bir yol çizdi?

Türk şirketi, ABD'de nasıl 20 yıl vergi muafiyeti aldı?
16px
24px
23.02.2015 15:18
ABONE OLgoogle
Amerikalılar, dünyanın sayılı bakır tel üreticilerinden olan Er-Bakır’ı yatırıma ikna için nasıl bir yol izledi?
     
Denizlili Er-Bakır Grubu, geçen yıl ABD'ye önemli bir yatırım gerçekleştirdi. Dünyanın sayılı bakır tel üreticilerinden olan şirketin söz konusu yatırımı için iki eyalet ile sıkı pazarlığa giriştiğini biliyoruz. Er-Bakır yönetimi, yaklaşık iki yıl süren pazarlık görüşmelerinin ardından New Mexico'nun sunduğu kolaylıklara ikna olarak yeni yatırımını bu bölgede yaptı.

Er-Bakır Genel Müdürü Macit Taşkın, dünyanın en çok yabancı yatırımcı çeken ülkesi unvanına sahip ABD'nin söz konusu yatırım kararlarına dönük olarak sağladığı kolaylıkları Ekonomist Dergisi’ne anlattı.

Habere göre Macit Taşkın, Türkiye üretimlerinin üçte birine denk gelen 24 bin tonluk tel çekim fabrikasının New Mexico'ya kurulması noktasında 20 yıllık bir vergisel avantaj konusunda mutabık kaldıklarını söylüyor.



Er-Bakır'ın söz konusu yatırımı, ilk beş yıl gelir ve emlak vergisinden muaf tutulacak. Bunun ardından gelecek 15 yıl içinde ise vergiler kademeli olarak artırılacak. Bina gibi fiziki yatırımlarda eyalet yönetimi Er-Bakır'a yan yarıya nakit desteğinde de bulunuyor. Enerji maliyeti yüzde 25 daha ucuz. En önemli noktalardan biri de hammadde maliyetlerine ilişkin. New Mexico'da hammadde Türkiye'ye oranla yüzde 10 daha ucuz. Er-Bakır'ın sektöründe toplam giderin yüzde 90'ını hammaddenin oluşturduğunu söylersek, bu yüzde 10'un sunduğu avantajları daha iyi anlatmış oluruz.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde