Türk şirket dünya devine ortak oluyor

Türk şirket dünya devine ortak oluyor

Eroğlu Holding'in Mexx'i almasından sonra bir satın alma haberi de jean sektöründen..

Türk şirket dünya devine ortak oluyor
16px
24px
19.02.2015 06:23
ABONE OLgoogle
ABD dışından çıkıp uluslararası üne kavuşan ilk Avrupalı marka olduğu için ‘efsane’ olarak nitelendirilen Alman Mustang Jeans’e Converse, Columbia ve Mustang Jeans’ın Türkiye distribütörü Gözalan Grup talip oldu.

Küresel kriz sürecinde sıkça tekrarlanan ‘bir Türk şirketinin Avrupalı bir markayı satın aldığı’ haberi bu kez, Converse, Columbia ve Mustang Jeans’ın Türkiye satış haklarını elinde bulunduran Gözalan Grup’tan geldi. Gözalan Grup, 2012’de Türkiye lisans haklarını aldığı Avrupa’nın ilk denim markası Alman Mustang Jeans’e ortak oluyor. Mustang Jeans ile Gözalan Grup arasında ortaklık için bir ön anlaşma imzalandı. 

Gözalan Grup Yönetici Ortağı Kerem Gözalan, Mustang Jeans’ın hisselerini 2012’de satın alan Hong Kong’lu A Capital ile hali hazırda bölgesel ve uzun vadeli bir lisans anlaşması için görüşme halinde olduklarını belirterek, “Oldukça kapsamlı bir lisans anlaşması yapmak üzere görüşmelerimiz devam ederken, ortaklık konusu gündeme geldi. Aramızda gizlilik anlaşması olduğu için detaylı bir açıklama yapamam. Ama Mustang Jeans’ın hisselerinin bir kısmını almak üzere müzakerelerimizin sürdüğünü söyleyebilirim” dedi.

ÇİFTE ANLAŞMA OLABİLİR

Mustang için, “Avrupa’nın efsane denim markalarından biri. ABD dışındaki ilk jean markası. Bu açılardan bakıldığında çok önemli ortaklık olacak” diyen Kerem Gözalan, “Mustang ile Rusya hariç Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ile Dubai ve Suudi Arabistan hariç Ortadoğu ülkelerini kapsayan bir lisans anlaşması yapmak üzereyiz. Lisans müzakerelerimiz sırasında masaya ortaklık konusu da geldi. Bu fırsatı kaçırmak istemedik, hem lisans anlaşması hem ortaklık anlaşması eş zamanlı yürüyor. Biz de Almanya’da kurulmuş bir şirketiz. Genlerimizde Alman kültürü de var. Bunun da katkısı oldu” diye konuştu.

25 MİLYON TL CİRO

Aynı zamanda Mustang’e üretim yapan firmalardan biri olduklarını kaydeden Kerem Gözalan, şu bilgileri verdi: “Hazır giyime getirilen ek vergiler nedeniyle Türkiye’de üretim yapmak daha cazip hale geldi. Biz de tedarikçilerimiz vasıtasıyla Mustang’in önemli üretim yaptırdığı gruplardan biriyiz. Mustang ile 2 yıl gibi kısa bir süre içinde pazarda önemli bir konuma geldik. Denim markaları içinde satış noktalarında ilk 5’teyiz. 2018’de ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz. 2014’te sadece 240 noktadaki Mustang satışlarından elde edilen ciromuz 25 milyon TL oldu.”

Colombia’da ilk 3’e girdi

2004’ten bu yana Colombia markasının da Türkiye temsilcisi olduklarını hatırlatan Kerem Gözalan, 2010’da bu markanın satışları 9.5 milyon iken, 2014’te 50 milyon TL ciroya ulaştıklarını söyledi. Gözalan Grubu’nun ise 2014’te 165 milyon TL ciro gerçekleştirmesini beklediklerini kaydeden Kerem Gözalan, “Colombia’da 32 mağazaya ulaştık. Çok katlı mağazalardaki satışlarımızla birlikte outdoor giyimde Türkiye’de bir numara olduk. Şimdi Colombia’nın bölge ülkelerin lisans haklarını da aldık. Global çapta satışlarda Türkiye olarak ilk 3’e girdik.

Amerikan tarzı hayatla efsaneleşti

ADINI, özgürlüğüne düşkün vahşi atlar olarak bilinen mustang’den alan Mustang Jeans 1932 yılında Almanya’da kuruldu. Amerikan yaşam tarzını benimseyen o dönem Avrupa’da gençler arasında başlayan özgürlük akımından yararlanarak kısa sürede yaygınlaştı. 2012’de Hong Kong’lu A Capital’e satılan şirketin 2013’teki cirosu 200 milyon Euro’nun üzerinde gerçekleşmişti.
Hülya Güler/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde