Türk silah tacirine film gibi operasyon

Türk silah tacirine film gibi operasyon

Meksikalı uyuşturucu tacirleri kılığındaki Amerikan ajanlarına yüklü miktarda ağır silah satmaya çalışan Türk silah kaçakçısı Memet Gezer Karadağ’da yakalandı. ABD’ye gönderildi. New York’ta ömür boyu hapisle yargılanacak.

Türk silah tacirine film gibi operasyon
16px
24px
29.10.2016 09:36
ABONE OLgoogle

ABD’nin uyuşturucu ile mücadeleden sorumlu güvenlik teşkilatı DEA ajanları 1 yıldır peşinde oldukları Türk silah ve uyuşturucu kaçakçısı Memet Gezer’i film gibi operasyonla Karadağ’da yakalattı.

Karadağ polisi ile işbirliği içindeki iki DEA ajanı, kendilerini Meksikalı uyuşturucu tacirleri olarak tanıttıkları Gezer’in güvenini kazanmak için Eylül 2015 ile Mart 2016 arasında defalarca telefonda, internet üzerinden ve yüz yüze görüşmeler yürüttü.

Bu görüşmelerde hem ABD’ye Meksika üzerinden tonlarca kokain sokulması hem de bu operasyonun güvenliğinin sağlanması için binlerce ağır silahın temini için Gezer ile pazarlıklar yapıldı. Karadağ’da gerçekleşen son buluşma öncesinde Gezer, üçüncü bir ülkede kiraladığı depolarda tuttuğu silahların fotoğraf ve videolarını DEA ajanlarına WhatsApp üzerinden gönderdi.

Fotoğraf yaktı

Bu karelerden birinde elinde makineli tüfekle kendisi de poz veriyordu. Ancak bu fotoğrafın iddianameye ‘Gezer Photograph’ adıyla delil olarak gireceğinden habersizdi. Nisan ayında Karadağ’daki son görüşmeye giden 49 yaşındaki Gezer ve 50 yaşındaki Suriye vatandaşı ortağı Saber Karimch, uyuşturucu satıcısı sandıkları ajanlara büyük miktarlarda makineli tüfek, el bombası ve diğer bazı ağır silahları satmayı önerdi. İkili, önerileri ses kaydına alındıktan hemen sonra DEA ajanlarıyla işbirliği içindeki Karadağ polisi tarafından yakalandı.

Gezer aynı görüşmede ajanlara kara para aklamalarına yardımcı olacağı inancıyla nominal değerinin çok altında bir bedel karşılığında yüklü miktarda ABD doları satmayı da önerdi. Bu da mahkemede kendisine uyuşturucu ve silah kaçakçılığının yanı sıra bir suç daha ithaf edilmesine sebep oldu. Gezer için 20 yıldan müebbet hapse kadar ceza isteniyor.

Gezer’i yakalayıp ABD’ye postaladılar

Haklarındaki soruşturma yaklaşık bir yıl süren Gezer ve Karimch, 14 Nisan’da Karadağ’da yakalandı. İkili, ABD’nin talebi üzerine bu ülkeye iade edildi. Karadağ basını M.G. olarak yazdığı Türk kaçakçı için bu fotoğrafı kullanmıştı.

Başsavcı Bharara bir Türk’ü daha soruşturuyor! Suçlama çok ağır

Davaya Sarraf’ın savcısı bakacak

Soruşturmayı Rıza Sarraf’ı tutuklatan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara yürütecek. Bharara konuyla ilgili ilk açıklamasında ‘İki şüphelinin de Orta Doğulu olmasının uyuşturucu ticaretinin küresel yapısını ve etkisini ortaya koyduğunu’ söyledi. Bharara, “Şüphelilerin, ABD’ye gönderilen kokain sevkiyatının korunmasına yardımcı olmak için makineli tüfek ve roketatar gibi ordular tarafından kullanılan silahları satmayı kabul ettikleri öne sürülüyor” dedi.

 Kod isimler kullanıyordu

Savcılığın iddianamesinde Memet Gezer’in kullandığı takma isimler de yer aldı. Türk kaçakçı, ‘Muhammed el Türki’, ‘Abdurrahman Yunus’, ‘Muhammed Suphi’ gibi isimlerle iş yapıyordu.

 Korkutan liste

Gezer’in DEA ajanlarına ‘Hemen deniz yoluyla sevkıyatını yapabilirim’ dediği silahların iddianameye giren listesi şöyle:
*1,000 AK-47 Kalaşnikof
*250 RPG roketatar
*2,500 el bombası
*250 sniper tüfeği
*250 14.5 mm makineli tüfek
*100 antitank füzesi

Uğur Koçbaş/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde