Türk mezarlığından da Nasri çıktı

Türk mezarlığından da Nasri çıktı

Erbil'de Türkmen Mezarlığı'nın üzerinde gerçekleştirileceği gerekçesiyle tepki toplayan Shekalla Ticaret Şehri projesinin altından Mersin'deki European Tobacco'nun Iraklı eski yöneticileri çıktı.

Türk mezarlığından da Nasri çıktı
16px
24px
16.11.2007 06:44
ABONE OLgoogle

Ayşegül Akyarlı Güvan'in haberi

Shekalla Ticaret Şehri projesi 150 milyon dolarlık yatırımla 100 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek.

ERBİL'de Türkmen Mezarlığı'nın üzerinde gerçekleştrileceği gerekçesiyle büyük tepki toplayan Shekalla Ticaret Şehri projesinin altından Mersin'deki sigara fabrikası European Tobacco'nun Iraklı eski yöneticileri çıktı. Hanna Abdo ve Namear Hanna Abdo Nasri adlı bu iki kardeşin sahibi olduğu Nasri Şirketler Grubu'nun Barzani ile ortaklığı bulunduğu söylentileri ardından 2005 yılında European Tabacco ile yollarını ayırmak zorunda kaldığı ortaya çıkmıştı. Kardeşler şimdi Erbil'in yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında üstlendikleri tepki toplayan bu projeyi 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirmeye hazırlanıyor.

2005'TE AYRILMIŞTI

Kuzey Irak'ın en büyük şirketlerinden biri olan 'Nasri Group of Companies'in sigaradan turizme, gıdadan inşaata kadar birçok yatırımı bulunuyor. Türkiye dışında, Romanya, Azerbaycan, Tacikistan ve Lübnan'da European Tobacco olarak sigara işinde yer alıyor. Kuzey Irak'taki Sheraton'da bu grubun bünyesi altında hizmet gösteriyor. Nasri portföyünde 2.5 milyar dolarlık varlık bulunuyor.

5 BİN MAĞAZA 4 OFİS KULESİ

Erbil'in eski şehir merkezinde inşaa edilecek proje toplam 100 bin metrekarelik alanı kapsayacak. Nasri Group inşaatı kendisine bağlı şirketlerden Middle East Constuction Company aracılığıyla gerçekleştirecek.

İçerisinde ofis binalarından eğlence merkezine, fuar ve sergi alanından özel yürüme avlusuna kadar çok sayıda bölüm bulunan proje 5 bin mağazaya ev sahipliği yapacak. Alışveriş merkezi bölümünün 3 katla sınırlandırıldığı Shekella Alışveriş ve İş Merkezi projesi ayrıca 4 ofis binasını da kapsayacak. 15 ile 20 kat arasında değişen kuleleriyle dikkat çeken bu binaların kapasitesi 200 metrekarelik 320 ofise kadar kiralanabilir alana sahip olacak.

YERALTI OTOPARKI VAR

Alışveriş merkezi'nin yayalara ait özel yürüme yoluna cephelendirildiği proje içinde bir de yeraltı otoparkı barındıracak. Doğu tarafı ana otobüs durağına bağlanacak projenin bu yolla çok sayıda ziyaretçinin akınına uğraması hedefleniyor. Doğal ışıkla aydınlatılması planlanan ve cam çatısıyla ön plana çıkan Shekalla Alışveriş Merkezi içinde yeşil alanlar da barındıracak.Türkmen mezarlığının altından 150 milyon dolarlık 'Nasri' işi çıktı

İÇİNDE TARİH VAR

 İnternet sitesindeki tanıtım videosunda projenin Erbil'deki gelişime katkıda bulunmasını umduklarına dkkat çeken Nasri Grup "Erbil medeniyetin ilk doğduğu şehirler arasında yer alıyor. İçinde tarih barındırıyor. Şu an Irak'ın Kürdistan Bölgesi'nin kalbinde yer alıyor. Bölgenin güneyi ve kuzeyi arasındaki ticaret bağlantısı olarak büyük önem taşıyor" diyor.

ITC: Taşeron çalışan Türk firmalar da var

IRAK Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Kuzey Irak'ta projede taşeron olarak çalışan Türk şirketleri olduğu konusunda duyum aldıklarına dikkat çekerek, "Biz Türkleri severiz. Onlara herhangi birşey söyleyemeyiz. Ancak, siz aranızda birbirinize tepki gösterirseniz, ona da birşey diyemeyiz" dedi. Türk şirketlerini Kuzey Irak'ta Kerkük dahil her alanda bağırlarına basacaklarını belirten Muratlı, "Ancak, maalesef genellikle ihalelere çağrılmıyorlar" dedi.

İsmimiz siteden kalkmazsa yasal işlem başlatabiliriz

EUROPEAN Tobacco ile ortaklığı 2005 yılında sona eren Nasri Grup, kendisini web sitesinde Türkiye ofisinde hálá faaliyetteymiş gibi gösteriyor. Buna karşın kardeşlerin Türkiye'ye giriş ve çıkış yasağı bulunuyor. European Tobacco yetkilileri Nasri Grup'un web sitesinde isimlerinin yer almasının artık kendilerini de rahatsız ettiğine dikkat çekerek, "Nasri kardeşler ile 2004 yılında birlikte yola çıkmıştık. Ancak, 2005'te ortaklığımız sona erdi. Web sitelerinde ismimiz yer aldığı için yasal işlem başlatmak zorunda kalabiliriz" diyor.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde