Türk markalarına Rus boykotu var mı?

Türk markalarına Rus boykotu var mı?

Türk markalarının Rusya’daki 1.000’e yakın mağazasında satışlarda düşüş olmadı. Markaların tek sıkıntısı malların gümrüklerde takılması

Türk markalarına Rus boykotu var mı?
16px
24px
06.12.2015 14:31
ABONE OLgoogle
Rusya’da Türkiye sınırında uçak krizine tepki olarak Türk mağazalarına karşı bir boykot yaşanmıyor.

Türk markalarının Rusya’daki 1.000’e yakın mağazasında satışlarda düşüş olmadı. Markaların tek sıkıntısı malların gümrüklerde takılması. Rusya’da yüzlerce mağazası olan Türk hazırgiyim markalarının satışlarında düşüş olmadı ancak gümrüklerdeki engellemeler yüzünden ürün sıkıntısı kapıda.

LC Waikiki’den Colins’e birçok Türk markasının 1.000’e yakın mağazasıyla faaliyet gösterdiği ülkede Rus vatandaşlardan boykot gelmediğini ve bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyen sektörün önde gelen isimleri, “Rusya’da uzun süredir zaten kriz yüzünden işler sıkıntılı. Türkiye’nin ihracatında da ciddi düşüşler oldu. Laleli’den bavul ticareti yüzde 40 geriledi. Uçak krizi bunların üstüne geldi ama markalarımıza herhangi bir boykot söz konusu değil. Satışlarımızda da uçak krizinden kaynaklanan bir düşüş yok” değerlendirmesini yaptılar.
 
BMD: İşler devam ediyor
 
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, Türk markalarının Rusya’daki mağazalarında işlerin rayında gittiğini söyledi. Sami Kariyo, “Rus tüketiciler tarafında Türk markalarına dönük bir tepki yaşanmıyor. Şu ana kadar bize markalarımızdan gelen bir şikayet olmadı. Markalarımızın Rusya’da 1.000’e yakın mağazası var ve bu mağazalar gayet iyi işliyor” diye konuştu.
 
Rusya’da 200 mağazası olan Colin’s markasının patronu Nurettin Eroğlu, mağazalarında satışlarla ilgili sıkıntı yaşamadıklarını belirterek iki ülke arasındaki ticaretin bir uçağa kurban edilmemesini umduklarını vurguladı. Eroğlu, şöyle devam etti:
 
‘Kötüyü düşünmüyoruz’
 
“Krizden önce gümrüklerden mal çekmiştik. Bu yüzden sıkıntı yaşamadık. Mağazalarımızda satışlarımız düşmedi. Müşterilerden herhangi olumsuz bir tepki görmedik. Rus halkında herhangi bir negatif etki yok. Zaten kötüyü aklımıza getirmek istemiyoruz. İki ülke arasındaki ticareti bir uçağa kurban etmezler diye umuyoruz” diye konuştu.
 
Daha önceye dayanıyor
 
Damat ve Tween gibi markalarıyla bilinen ve Rusya’da 7 mağazası olan Orka’nın patronu Süleyman Orakçıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Rusya’da boykot yok, satışlar düşmedi. Gümrüklerde de sayımla ilgili sorunlar çıkarabiliyorlar.Hazır giyim ihracatımızda düşüş var ama o da uçak krizinden öncesine dayanıyor. Ruble’de devalüasyon 14 ayda yüzde 100’ü buldu. Bu ve benzeri sıkıntılar ticareti olumsuz etkiledi.”
 
1 ay sonra ürün sıkıntısı olabilir
 
LC Waikiki’nin patronu Vahap Küçük, Rusya’da 20 mağazaları olduğunu, 3-4 yeni mağaza daha açmayı planladıklarını söyledi. Rusya’daki mağazalarında tüketicilerden tepki almadıklarını, satışların düşmediğini kaydeden Küçük, “Satışlarda, müşteri kanadında kriz yok, herhangi bir boykot yaşamadık. Ancak gümrüklerde engellemeler yaşandığı için ülkeye mal girişinde problem yaşanıyor. Kendi markamız açısından baktığımızda şu anda mağazalarımızda ürün var ama 1 ay sonra ürün sıkıntısı başlar” diye konuştu.
 
Yılı 200-250 milyon dolarla kapatırız
 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya’ya hazırgiyim ihracatının bu yıl 200 milyon dolar civarında olacağını söyledi. Geçen yıl 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydeden Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Rusya’da sıkıntılar uçak krizinden çok önce başladı. Bizim geçen yıl tekstille beraber Rusya’ya ihracatımız 1.1 milyar dolar oldu. Bu yıl Rusya’ya hazırgiyim ihracıtımız 200-250 milyon dolar civarında olur. Asıl sıkıntı 2-2.5 milyar dolar olan bavul ticaretinde. Uçak krizi yüzünden bir müddet bavul ticareti biter.”    

Necla Dalan/Vatan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde