Türk işadamı, Yunan Yoğurdu'yla Yılın Girişimcisi oldu

Türk işadamı, Yunan Yoğurdu'yla Yılın Girişimcisi oldu

'World Entrepreneur Of The Year - Dünyada Yılın Girişimcisi’ ödülünü bu yıl ABD’yi temsil eden Hamdi Ulukaya kazandı.

Türk işadamı, Yunan Yoğurdu'yla Yılın Girişimcisi oldu
16px
24px
10.06.2013 09:08
ABONE OLgoogle

ABD’de 2005 yılında küçük bir yoğurt fabrikası alarak bugün 1 milyar dolarlık cirosuyla dev bir işletme haline getiren Chobani’nin kurucusu Ulukaya dünyada yılın girişimcisi seçildi

ABD’nin en büyük yoğurt üreticilerinden Chobani’nin kurucusu Erzincanlı Hamdi Ulukaya, dünyada ‘yılın girişimcisi’ seçildi. ‘World Entrepreneur Of The Year - Dünyada Yılın Girişimcisi’ ödülünü bu yıl ABD’yi temsil eden Hamdi Ulukaya kazandı.

Erzincan doğumlu Ulukaya, dünyanın en prestijli girişimcilik ödüllerinden birinin sahibi oldu. Monte Carlo’daki final töreninde Ulukaya, 47 ülkede gerçekleştirilen Yılın Girişimcisi Yarışması’nda kendi ülkelerini temsil etmeye hak kazanan 49 finalist arasından yılın girişimcisi seçildi. Yarışmada Türkiye’yi Bozlu Holding’in kurucusu Şükrü Bozluolçay temsil etti.

 Hamdi Ulukaya, Chobani’yi 2005’te New York’ta kurduktan iki yıl sonra Chobani Greek Yoghurt markasını piyasaya sürdü. Chobani’yi 6 yıldan daha kısa süre içerisinde yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşarak ABD’de en çok satan yoğurt markası haline getirdi.

Amerikan rüyası

Hamdi Ulukaya ise ödül törenindeki konuşmasında, “Ödülü çalışanlarıma, Chobani’nin hayranlarına adamak istiyorum. Onlar olmasaydı başarılarımızın hiçbiri mümkün olamazdı” dedi. Ernst & Young’ın Stratejik Büyüyen Pazarlar Global Başkan Yardımcısı Maria Pinelli de “Hamdi Ulukaya, her göçmenin hayallerinde yer eden Amerikan rüyasının sembolü oldu” yorumunu yaptı.

Ulukaya’yı seçen jüride Fiba Holding Yönetim Kurumu Başkanı Hüsnü Özyeğin de yer aldı.

Neden Yunan yoğurdu?

 Hamdi Ulukaya, Yunan yoğurdu ifadesini, “Yunan yoğurdu Türk yoğurdundan farklı. Bizim süzme yoğurda benziyor ama daha sulu ve tatlı. Ayrıca onlar bu pazarı oluşturmuş, insanlar Yunan yoğurdu diye bir şeyle tanışmışken aynı ürünü başka bir isimle lanse etmek iş anlamında büyük bir hata olurdu. Yunanlıların da tepkisi oldu, ‘Bir Türk geldi ve bizi geçti’ diye epey üzüldüler” sözleriyle açıklamıştı.

 İngilizce öğrenmeye gitti, krediyle fabrika aldı

Forbes Dergisi’nin yoğurdun Steve Jobs’ı olarak tanımladığı Hamdi Ulukaya, Erzincan’da 1000 kişilik bir köyde doğdu, ailesinin hayvancılık ve peynir üretim tesisinde çalışarak büyüdü.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1994 yılında İngilizce öğrenmek ve işletme öğrenimi görmek için ABD’ye gitti. Ulukaya, burada okulu bitiremese de ailesinin izinden giderek New York’ta feta peyniri üretmeye başladı. Daha sonra bir ilan üzerine tam teçhizatlı 95 yıllık bir yoğurt fabrikasını krediyle satın aldı. 5 kişiyle birlikte 2 yılı yoğurt üretmekle geçirdi.

 1 milyar dolar ciro

 Aynı fabrikada, bugün 3 bin kişiye istihdam sağlayan Ulukaya Chobani’yle 1 milyar dolara yakın ciro elde ediyor. Ulukaya, Shepherd’s Gift (Çoban Armağanı) isimli bir vakıf kurarak kârının yüzde 10’unu bağışlıyor. Chobani Idaho’da dünyadaki en büyük yoğurt fabrikasında üretim yapıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde