Türk iş kadını, Hollandalı devi satın aldı

Türk iş kadını, Hollandalı devi satın aldı

15 yıldır üretim yaptığı Hollanda markası Braez’i satın alan Suteks Group, yurtdışında 250 noktada satılan Braez markasını Türkiye’ye taşıyor.

Türk iş kadını, Hollandalı devi satın aldı
16px
24px
16.12.2017 12:18
ABONE OLgoogle

Nur Ger, Türkiye’de hazır giyim konfeksiyon sektörünün en deneyimli isimlerinden. Kurucusu olduğu Suteks Group, Avrupa’nın ve Amerika’nın önde gelen markalarının uzun yıllardır üreticisi konumunda. Nur Ger üretimde sahip olduğu deneyimi Braez markasıyla perakende sektörüne taşımaya karar verdi. 15 yıldır üretim yaptığı Hollanda markası Braez’i satın alan Suteks Group, yurtdışında 250 noktada satılan Braez markasını Türkiye’ye taşıyor.

NUR Ger aileden tekstilci. Dedesinin lakabı “Gömlekçi Kemal Efendi.” Çocukluğunda babası elinden tutup Sultanhamam’a götürürmüş. Hem işi izleyerek büyümüş hem de iyi bir eğitim almış. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra, 17 yaşındayken babasını kaybetmiş. Üniversite eğitiminden hemen sonra kendini yüksek tempolu bir iş yaşamının içinde bulmuş. 20 yaşında ilk şirketini kuran Ger, sorularımızı yanıtladı.

1986 yılında kurduğunuz tekstil şirketini ayakta tutmayı nasıl başardınız?

Aslında ilk şirketimi 1976’da kurdum. Suteks’i kurduğumda 10 yıllık deneyimim vardı. Hazır giyim konfeksiyon sektörüne 1980’de girdim ve 1986’da Suteks’i kurdum. Suteks, değerler üzerine kurulmuş bir şirket. En önemlisi de insana verilen değerdir. Yaratıcılık, takım çalışması, sosyal sorumluluk, profesyonellik, güvenilirlik, şeffaflık en önemli değerlerimiz. Ve en büyük sermaye emektir. Sürdürülebilir başarımızın anahtarı ürettiğimizi çalışanlarımızla birlikte, kar primi uygulamamızla 20 yıldır paylaşıyor olmamızdır. Üçüncü dönemimiz de Braez markasını bünyemize katarak perakendeye adım attığımız dönem.

Siz bunca yıldır hep ihracata mı odaklandınız?

Evet. Üst kalite giyim markalarına katma değeri yüksek ürün üretiyoruz,  tamamen Avrupa ve Amerika pazarına ihracat yapıyoruz.

Türkiye’nin algısının çok zedelendiği ve Avrupa ülkelerinde çok olumsuz bir imajın olduğu şu günlerde iş yaparken zorlanıyor musunuz? Son gelişmelerden nasıl etkilendiniz?

Her ne kadar son dönemde yurtdışından bakıldığında Türkiye markamız kısmen aşınmış da olsa Suteks olarak bizi etkilemesine izin vermedik. Müşterilerimizi sürekli ziyaret edip onları da Türkiye’ye gelmeye ikna ettik. İletişimimizi başarılı bir şekilde yaparak, iş ortamımızın değişmediğini onlara anlattık. Ancak yine de orta ve uzun vadeli kalıcı yatırımlar yapabilmek için yapısal değişimleri beklediklerini gözlemliyoruz.

Türkiye sizce tekstil ihracatında kendini nasıl konumlandırmalı?

Ülkemizdeki, metropollere yakın sanayi merkezlerinde özellikle orta ve üst grup kaliteli malları, Anadolu’nun 5. ve 6. teşvik bölgelerinde ise yüksek adetli seri üretimler yapmayı hedeflemeliyiz. Hazır giyim konfeksiyon üreticileri olarak bizler her fiyat grubuna ürün verebilecek kabiliyetteyiz. Yeter ki ekonomik istikrar ve siyasi iklim buna izin versin.

Türk markalarının yurtdışında en çok nerelerde hangi avantajları var?

Günümüz markaları artık uluslararası. Hiçbir marka sadece ülke sınırları içinde kalarak uzun vadede sürdürülebilir olamaz. Türkiye’nin doğu ve batı arasında köprü olması, Türkiye çıkışlı markaları daha avantajlı bir konuma getiriyor. Ayrıca gelin yaklaşık New York’da başlayıp biten hayali bir meridyenin üzerinden yürüyelim: New-York, Los Angeles, Tokyo, Seul, Pekin, Moskova İstanbul, Milano, Madrid Paris Londra New York. İstanbul’un bu çemberin ortasında başlı başına bir perakende ve moda merkezi olması kaçınılmazdı. Hızla bu konuma erişti. Türk markalarının en büyük avantajı budur.

TÜRKİYE’DE 30 NOKTADA

Hollanda markası Braez’i Suteks Group şemsiyesi altına almaya nasıl karar verdiniz? Şu dönemde bu markanın Türkiye’de mağaza açmaya karar vermesi nasıl oldu?

Braez, Suteks’in 15 yıldır üretim yaptığı en özgün markalarından biri. Son yıllarda perakende sektörüne girme kararımızı markayı satın alarak gerçekleştirdik. Tüm dünyada girdiği her mağazada m2 verimliliği yüksek olan bu markamızı önce Göcek’de denedik. Başarılı olduğunu görünce İstanbul’da markanın ruhuna uygun bir mekan arayışına geçtik. Nişantaş-Atiye Sokak tüm taleplerimizi karşıladı. Braez markasının, İbiza, Mallorca, Göcek ve Amsterdam’da mağazaları, dünya’da 250’den fazla satış noktası var. Başta Avrupa olmak üzere dünyada bilinen Braez markamızı da hızlı şekilde büyütmek hedefindeyiz. Türkiye’de 30 noktada satılacak. Türkiye’de bu yaz Göcek’i denedikten sonra, bu hafta Nişantaşı’da ilk Braez mağazasını açıyoruz.

KADIN İÇİN ERKEĞİ EĞİTMEK GEREKİYOR

Siz iş dünyasında kadın hakları alanında ilk akla gelen isimlerden birisiniz. Kadınların çalışma hayatındaki konumunu güçlendirmek için sizce yapılanlar yeterli mi?

Ülkemizde, tam eşitliğe ulaşabilmek adına bütüncül politikalar uygulanmış olsaydı, toplumsal cinsiyet eşitliği göstergelerinde son sıralarda olmazdık. Japonya başbakanı iki yıl önce “toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmemesi bizim en büyük ayıbımızdır” diyerek devlet politikası olarak eşitliği programına aldı. Gönül ister ki bizle beraber tüm dünyada da sahiplenme olsun ve eşitsizliğin çözülmesi  gereken bir sorun olduğu zihniyeti en kısa zamanda oluşsun. Ben ilk günden beri toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun erkeklerle birlikte yapılması gerektiğini savunanlardanım. Savunu bayrağını kadınlarla birlikte erkeklerin de el ele taşıması gerektiğine inanıyorum.

HAYALİMDEKİ TÜRKİYE...

Döviz kurlarındaki oynamalar sizi nasıl etkiliyor? Biz nasıl olsa ihracat yapıyoruz diye düşünüyor musunuz?

Uzun yıllardır sanayiciler finans sektörü ile entegre çalışıyor. Kurdaki oynamalar sanayici açısından orta ve uzun vadeli düşünmenin önünü kesiyor. Biz Suteks Group olarak, uzun yıllardır çeşitli bankacılık opsiyonlarından yararlanarak gerek satın alma gerekse ihracattaki kur oynamalarından kaynaklı riskimizi ortadan kaldırıyoruz.

Döviz kurlarındaki istikrarsızlığın ve Türk Lirası’nın değer kaybının ihracatçıya yaradığı düşünülür. Ancak bir sanayici olarak benim hayal ettiğim Türkiye istikrarlı ekonomi, öngörülebilir kur dengesi ve dolayısıyla uzun vadeli hedeflerin koyulabildiği ülke ekonomisi.

NUR GER KİMDİR?

Galatasaray Lisesi’nin 310 kişilik öğrenci mevcudunda yer almış ilk 10 kızdan biri olan Nur Ger, AFS bursunu kazanan değişim öğrencisi olarak Amerika’nın Teksas Eyaleti’nde okudu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi.Yüksek Lisans diplomasını BÜ Ekonomi ve Uluslararası İlişkilerden aldı. İlk şirketini 20 yaşında kurdu, fiğ ihracatı yaptı.1986 yılında SUTEKS’i kurdu. TESEV, Ka-der, Kagider ve Haklı Kadın Platformu kurucularından Ger, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin ilk kadın başkanı oldu. Mart 2013’de Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Onur Ödülü’nü aldı.

Elif Ergu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde