Türk iş adamı için Türkmenistan Devlet Başkanlığı yatırım kararnamesi çıkardı

Türk iş adamı için Türkmenistan Devlet Başkanlığı yatırım kararnamesi çıkardı

1993’te ülkeye adım atan ve şu ana kadar enerji, tekstil, sağlık, tarım, bilişim, inşaat gibi alanlarda yatırım yapan Ağım Ailesi için dün Türkmenistan Devlet Başkanlığı bir yatırım kararnamesi çıkardı.

Türk iş adamı için Türkmenistan Devlet Başkanlığı yatırım kararnamesi çıkardı
16px
24px
21.02.2018 08:52
ABONE OLgoogle

Çok fazla adı duyulmasa da iş dünyasının en köklü isimlerinden biri Ağım Ailesi. Muammer Ağım tarafından kurulan şirketin ilk tesisi 1968’de Bursa’da hizmete giren Bisaş İplik.

1991’de bir başka sektör şirketi olan ve Borsa İstanbul’da işlem gören Bisaş Tekstil’i kuran Ağım ailesi ardından turizme girdi ve 1987’de Kuşadası’ndaki ilk 5 yıldızlı otel olan Onura Oteli, ardından da Bodrum Onura Tatil Köyü’nü hizmete aldı. 1991’de Türkiye’nin ilk özel limanı Gemport Gemlik Limanı’nı kuran ve ardından enerjiye odaklanan Ağım Ailesi’nin en gözde yatırımı ise 2003’te hizmete giren Levent’teki Metrocity alışveriş merkezi oldu.

Devlet başkanlığı kararname çıkardı

Metrocity’nin yüzde 50 ortağı olan Ağım ailesi bir yandan da büyümesini Türkmenistan’da yapıyor. 1993’te ülkeye adım atan ve şu ana kadar enerji, tekstil, sağlık, tarım, bilişim, inşaat gibi alanlarda yatırım yapan Ağım Ailesi için dün Türkmenistan Devlet Başkanlığı bir yatırım kararnamesi çıkardı.

Alınan karar ile Türkmenistan Dokuma Sanayi Bakanlığı’na, Ağım ailesine ait COTAM Enterprises Ltd. Şirketi ile iplik ve kumaş dokuma fabrikası kurulması konusunda sözleşme yapma yetkisi verildi. Bir başka deyişle COTAM, ülkede tekstile yönelik yeni bir yatırım kuracak.

2021’de tamamlanacak

Söz konusu karara göre, Fabrika Ahal Vilayeti’ne bağlı Kaka bölgesinde kurulacak, fabrikanın inşaat işlerine 2018 yılı Mart ayında başlanacak ve 2021 yılının Mart ayında tamamlanacak. Tesis, yılda 3 bin 550 ton pamuk ipliği işleme kapasitesine sahip olacak. COTAM, şu ana kadar Türkmenistan’ın her bölgesine dağılmış 10’u Tekstil Bakanlığı’na ait 17 proje yapmış. COTAM’ın kurucusu ve onursal başkanı Muammer Ağım, Türkmenistan’ın ilk yabancı yatırımcısı olarak biliniyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde