Türk iş adamı, Praktiker'i, 3 yılda bir satıyor-alıyor

Türk iş adamı, Praktiker'i, 3 yılda bir satıyor-alıyor

TİAD eski başkanlarından işadamı Ömer Süsli, satın aldığı Praktiker Romanya’yı, dünyaca ünlü Kingfisher Grubuna sattı. Ömer Süsli, 3 yıl sonra Praktiker'i geri alıyor...

Türk iş adamı, Praktiker'i, 3 yılda bir satıyor-alıyor
16px
24px
06.07.2020 07:23
ABONE OLgoogle

Almanya’nın ardından dünyada en fazla Türk şirketinin olduğu ülke Romanya. Beyaz eşyadan demir-çeliğe hemen hemen her sektörde yatırım yapan Türkler, ülkedeki en büyük 3’üncü yabancı yatırımcı konumunda. Almanya ve İtalya’nın ardından gelen Türk şirketlerin ülkedeki toplam yatırım tutarı ise 7.5 milyar doların üzerinde.

Romanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 31 Aralık 2019 raporuna göre ülkedeki Türk sermayeli şirket sayısı 15 bin 832. Bu şirketlerin kayıtlı sermaye tutarı ise 812 milyon dolar. Ancak ne yazık ki iki ülke arasındaki ticaret hacmi bu rakamların paralelinde gelişmedi. 2,2 milyar dolar ihracat, 4 milyar dolar ithalat olmak üzere Türkiye- Romanya arasındaki ticaret hacmi 6.2 milyar dolar. Hedef ise 10 milyar dolara ulaşmak. 

Her ne kadar yakın bir zamanda bu hedefi tutturmak kolay olmasa da Türk şirketleri ve iş dünyası elinden geleni yapıyor. Koç Holding, Anadolu Grubu, Fiba Holding, Coşkunöz Holding, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş, Hayat Holding, Yıldız Entegre, OYAK, Türk Telekom gibi devlerin yatırım yaptığı, Nurol, Makyol, Anadolu Grubu, Sabancı Holding gibi şirketlerin inşaat, otomotiv sektörü gibi alanlarda ihale aldıkları Romanya’da işadamı Ömer Süsli de önemli çalışmalara imza atıyor.

Praktiker’i aldı, sattı, kendi markasını kurdu

25 yıl önce Romanya’ya giden ve Türk şirketlerinin bu ülkeye yönelmesinde önemli bir yol açan Ömer Süsli, aradan geçen zaman içerisinde ülkenin en önemli yabancı yatırımcıları arasına girmeyi başardı.  Koç’un İngiliz ortağı, Türk iş adamının şirketini satın aldı

Yürüttüğü çalışmalarla temsili görevlerde de bulunan Süsli, Dünya Türk İş Konseyi Yönetim Kurulu’nun yanı sıra Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanlığı da yaptı. Şu anda DEİK Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor. Yapı marketi, yapı ürünleri, tekstil, kimya, lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren ve 1 milyar liradan fazla ciro yapan, 4 bin kişi çalıştıran bir şirketler grubunu yöneten Ömer Süsli, adını Alman yapı marketleri zinciri Praktiker’in Romanya operasyonunu 2014 yılında satın alarak duyurdu. 2017’de şirketi satan Süsli, şimdilerde Praktiker’i satın almak için tekrar masaya oturmuş. 23 şehirdeki 27 mağazalı Praktiker’i bu yılın Aralık ayında tekrar alacağını öğrendim.

AB ülkelerine ihraç edecek

Bir yandan da kendi mobilya ve dekorasyon mağaza zinciri Homelux’u kuran Süsli, yanı sıra bu markayı da büyütmek istiyor. Şu anda Romanya’nın başkenti Bükreş ve Foçşani kentlerinde 3 mağazası bulunan Homelux için 4 yılda 20 yeni mağaza açmaya hazırlanan Ömer Süsli’nin şimdilerde üretime yönelik bir adım atmak üzere olduğunu sizlerle paylaşmak isterim.

Süsli, Homelux’u büyütmek için Romanya’da bir fabrika açmak istiyor. Süsli’nin hedeflediği fabrika için ayrıntılar henüz belli değil. Ancak Romanya’da mobilya üretmek isteyen Süsli, hem iç pazara hem de Avrupa Birliği ülkelerine satış yapmayı planlıyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde