Türk inşaatçıların Rusya'da rüşvetle imtihanı

Türk inşaatçıların Rusya'da rüşvetle imtihanı

Rusya’da illegal işçi çalıştırdığı gerekçesiyle Türk inşaat şirketlerine kesilen cezaları ‘halletmek’ için devreye giren FSB ajanları, sorunu çözemeyince dolandırıcılık suçlamasıyla gözaltına alındı.

Türk inşaatçıların Rusya'da rüşvetle imtihanı
16px
24px
16.09.2016 10:52
ABONE OLgoogle
Rusya’da KGB’nin devamı olan Federal İstihbarat Servisi’nde (FSB) Türk inşaat şirketlerini yakından ilgilendiren bir operasyona imza atıldı.

Biri halen teşkilatta çalışan, diğeri emekli olan 2 FSB ajanı, Türk inşaat şirketlerine kesilen idari cezaları kaldırmak sözüyle 5 milyon ruble dolandırıcılık yapmak suçundan gözaltına alındı.

İnşaatçıların ismi açıklanmadı

Rusya basınına yansıyan haberlere göre, FSB operasyonuna kadar giden gelişmeler, Rusya Göçmen Servisi’nin illegal işçi çalıştırdıkları gerekçesiyle ismi açıklanmayan bazı Türk inşaat şirketlerine 30 milyon ruble (yaklaşık 468 bin dolar) para cezası kesmesiyle başladı. İddiaya göre bu şirketler, ceza konusunun “halledilmesi” için FSB’de çalışan Karen Krayuhin ve eski FSB’li Vlad Novikov adlı kişilere başvurdular.

Cezayı halledemediler

Cezanın iptali için iki FSB’liye 5 milyon ruble (yaklaşık 78 bin dolar) verilmesi konusunda ilkbahar aylarından mutabakat sağlandı. Ancak iddiaya göre sorun çözülemeyince firma sahipleri bu kez sorunu doğrudan FSB’ye götürerek şikayetçi oldular. Soruşturma sonrası, FSB adı geçen 2 Rus vatandaşını gözaltına aldı. Şahıslar «dolandırıcılık’ suçlamasıyla sorgulanıyor.

Öte yandan haberlerde, idari cezanın kaldırılması için FSB’lilere 5 milyon ruble veren Türkler hakkında nasıl bir işlem yapıldığına dair bilgi verilmiyor.

20 milyar $’lık pazar

Rusya’da iş yapan Türk inşaat şirketleri, Moskova başta olmak üzere 1988 yılından bu yana Rusya’da toplam 1.400 üzerinde projenin inşaatını gerçekleştirerek 20 milyar doların üzerinde iş yaptılar. 150 Türk inşaat şirketinin çalıştığı Rusya, en fazla iş alınan üçüncü pazar konumunda bulunuyor.

Büyük projelere imza atan Rönesans İnşaat, Enka, Ant Yapı, Summa İnşaat’ın yanı sıra irili ufaklı çok sayıda Türk şirketi, Sheremetyevo Havaalanı’ndaki yeni terminal projesi, St. Petersburg’taki Toyota araba fabrikası projesi, Sakhalin Adası’ndaki petrol sahası altyapı projesi, Renault Yenileme ve İnşaat Projesi, Volkswagen Otomobil Fabrikası İnşaatı, İngiltere Büyükelçilik Rezidansı Restorasyon İnşaatı, Capital City Towers İnşaat dahil pek çok proje gerçekleştirdi.

Yasağın meyvesi

Rusya, Türkiye ile yaşanan uçak kriziyle ilgili uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk işçi çalıştırılmasına sınırlama getirmiş ve sadece 53 şirkete Türk işçi çalıştırma izni vermişti. Ancak sınırlamadan dolayı Rusya’daki birçok büyük projede aksamalar meydana gelince, Rusya hükümeti sınırlamaları daha sonra esnetmişti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde