Türk fındığını Ruslara kim tanıtacak?

Türk fındığını Ruslara kim tanıtacak?

Fındık Tanıtım Grubu, 140 milyonluk Rusya’da Türk fındığını yaymak için şampiyon buz pateni sporcusu Irina Slutskaya ile anlaştı.

Türk fındığını Ruslara kim tanıtacak?
16px
24px
26.08.2010 05:33
ABONE OLgoogle

Fındık Tanıtım Grubu, 140 milyonluk Rusya’da Türk fındığını yaymak için şampiyon buz pateni sporcusu Irina Slutskaya ile anlaştı. Rus Slutskaya reklamda enerjisini Türk fındığından aldığını söyleyecek

Türk fındığının pazarını genişletmeye çalışan ihracatçı örgütü Fındık Tanıtım Grubu (FTG), gözünü 140 milyonluk Rusya’ya dikti. FTG, Rusları fındığa alıştırmak için Olimpiyat madalyalı artistik buz pateni sporcusu Irina Slutskaya ile anlaştı.

Rus tarihinin en başarılı buz patencilerinden olan Slutskaya’yı fındık reklamlarına çıkarmaya hazırlanan FTG, Slutskaya’nın enerjisini fındığa borçlu olduğu mesajını verecek. İki Olimpiyat madalyası, iki dünya ve yedi de Avrupa şampiyonluğu bulunan Slutskaya’nın fındık yediği reklam filminin ‘storyboard’ hazırlıkları da tamamlandı.

Reklam kampanyası ile yıllık fındık ithalatı 6 - 7 bin ton civarında olan Rusya pazarının genişletilmesi hedefleniyor. Reklamın, ekonomik krizin Rusya’daki etkilerinin azalmasıyla birlikte Rus televizyonlarında dönmeye başlayacağı belirtiliyor.

Mehmet Öz kabul etmedi

FTG üyesi Ali Haydar Gören, Rusya’nın yanı sıra Çin, Japonya, ABD ve Hindistan’da da halkla ilişkiler firmalarıyla anlaştıklarını ve bu ülkelerde özellikle sanayiye yönelik fındık lobisi faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Gören, “Komünist dönemde Rusya’ya fındık satışımız yıllık 35 bin tonu bulurdu. Sonra kesildi. Son 3 - 4 yıldır 6 - 7 bin tonu gördük. Bunu daha da artıracağız. Çin’de yaptığımız kampanyaları fındığın ucuzluğu üzerine kurduk. Japonya’da ise fındıkta tarım ilacı olmadığını vurguluyoruz. ABD’de ünlü doktor Mehmet Öz’le anlaşmaya çalıştık. Fındığı tavsiye etmesini istedik. Ancak sponsorluk girişimimizi kabul etmedi. Hindistan’da da istediğimiz etkiyi yaratamadık. Oradan çıkabiliriz” dedi.

1996 yılında kurulan FTG, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden 4’er üye ve bir de Dış Ticaret Müsteşarlığı temsilcisinden oluşuyor. 9 kişilik bu heyet, fındığa yeni pazarlar oluşturmak için birlikte çalışıyor.

Yılda 800 ton fındık ‘uçuyor’

Ali Taran’ın hazırladığı ‘Aganigi’ reklamlarından bu yana FTG’nin hem iç hem de dış piyasada fındığı yaygınlaştırma konusunda önemli mesafe kaydettiğini söyleyen Gören, FTG’nin 4 yıldır süren kampanyası kapsamında Türk Hava Yolları uçaklarında yılda 800 tona yakın iç fındık dağıttıklarını da açıkladı. 

Piyasada bağımsız bir üretici birliği olarak Fiskobirlik’i de görmek istediklerini belirten Ali Haydar Gören, “Fiskobirlik, geçmişteki gibi sırtını devlet hazinesine dayayan değil, kendi ayakları üzerinde duran, kendi kaynaklarını yaratan ve yöneten bir misyoner olmalı. Piyasa şartlarına göre bu çerçevede regülatör görevi üstlenmeli. Böyle bir rakibe kimsenin itirazı olmaz” dedi.

Bir Rus ajansıyla anlaşan FTG, reklamın ‘storyboard’ adı verilen hazırlık safhasını da bitirdi. Reklamda, bir gazeteci buz pateni yapan Slutskaya’ya enerjisinin nereden geldiğini soruyor. Rus sporcu avcunu açarak Türk fındığını gösteriyor.

 ‘Fındık süpürgesi’ geliyor

Nutex firmasıyla yılda 150 milyon dolarlık fındık ihracatı yapan Ali Haydar Gören, FTG’nin sıklıkla tekrarladığı ‘badem fındığı tehdit ediyor’ söylemine de açıklık getirdi. Fındık üreticileri tarafından fiyatı düşürmeye yönelik olduğu eleştirisiyle karşılanan bu söylem için Gören şu yorumu yaptı:
“Badem fındığa rakip olamaz. Bunu biliyoruz. Ancak badem fındığın yerine kullanılabilir. Badem üreticisi ülkelerin uyguladığı politikalar tehlikeli. Çikolata üreticileri araştırmalarını 5 yıllık planlara göre yapar. Belki bugünden yarına fındık etkilenmez ama uzun vadede zararlı çıkmayalım istiyoruz. Buna dikkat çekmeye çalışıyoruz.”

Fındık yerden toplanacak

Ali Haydar Gören yakında ağaç dibine düşen fındığı toplamaya yönelik Karadeniz tipi bir ‘fındık süpürgesi’ için icat yarışması başlatacaklarını da açıkladı. Dünyada fındığın yere düşmesinin beklendiğini ve makine ile yerden toplandığını belirten Gören, Karadeniz’in engebeli yapısının ise bu makinelerin kullanımına izin vermediğini söyledi.

Gören, “Uygun bir makine yapılması durumunda fındıkta işçilik çok ucuzlar. Bir kişi elle topladığının üç katını yerden alabiliyor. Dünyada fındığın yüzde 80’i yerden toplanır” dedi.

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde