Türk dönerine İngilizler talip

Türk dönerine İngilizler talip

Rakı, lokum, kahve ve yoğurdun ardından döner de tehlikede.

Türk dönerine İngilizler talip
16px
24px
02.04.2014 08:48
ABONE OLgoogle
Rakı, lokum, kahve ve yoğurdun ardından döner de tehlikede. İngilizler, dönerin ilk kez Doncaster'da bir kasap tarafından üretildiğini iddia eden bir kampanya başlatarak AB'den isim hakkı almanın peşine düştü

Lokum, rakı, kahve, yoğurt bir de kebap... İngilizce'de yalnızca bu 5 kelimenin başında "Turkish" ifadesi yer alıyor. Aralarında Türk işadamının da bulunduğu birçok dev marka başına "Greek" ekliyor ve Anadolu'ya özgü yoğurt, oluyor Yunan Yoğurdu... Rakı pazarının lideri, dünya viski devinin elinde. Osmanlı askerlerinin Viyana kuşatmasıyla Avrupa'ya ulaşan Türk Kahvesi'ne de pek sahip çıkamadık. Kahvede dünyanın en köklü markası olan Avusturyalı Julius Meinl, bu kuşatmanın izleriyle 1862'de kuruldu. Rumlar'ın lokum için patent savaşına girmesiyle 'şimdilik' kebap ve döner kaldı elimizde. 

AB'YE BAŞVURACAKLAR 

Ancak döner için de kötü haber Avrupa'dan gelmek üzere. Türk nüfusunun yoğun olduğu İngiltere, dönere sahip çıkmaya hazırlanıyor. İngiltere'nin Doncaster şehri, dönerin kendi ürünleri olduğunu iddia ediyor. Doncaster ahalisi, döneri öyle sahiplendi ki, bunun birliğini bile kurdu. Doncaster Dönerciler Birliği Başkanı Steve Waring, "Herkes dönerin Türk orjinli olduğunu düşünüyor. Ancak yanılıyorlar. Dönerin tarihini değiştireceğiz" diyerek Coğrafi İşaretlerin Korunması (Protected Geographical Indicator) için Avrupa Birliği'ne başvurmaya hazırlandıklarını açıkladı. 

ADINI ŞEHİRDEN ALIYOR 

Waring, dönerin ilk kez Ada'da kullanıldığını belirtiyor ve iddiasını şehrin adıyla pekiştiriyor. İngilizce ifadesi 'doner' olan dönerin Doncaster isminden türetildiğini belirten Waring, "Döner, geçmişte şehrimizin yerel bir kasabı olan John Higgins tarafından bulundu. Higgins, et satışını artırmak için bu yöntemi kullanmaya başladı" dedi. Waring, "Biz dönerin tarihini değiştireceğiz. Bu konuda İstanbul ile yarışmaya da hazırız" sözleriyle de meydan okudu. 

KÖMÜRLE DE PİŞİYOR

Türkiye'de ise dönerin kesin bir tarihi bilinmiyor. 
1800'lü yılların sonunda, İngilizler'de olduğu gibi yatık olmaktan çıkartılarak, dik olarak işlenmeye başlandı. 
Türkiye'de elektrik, gaz, kömür platformlarda yapılan dönerin fiyatı 5 TL'den başlıyor. 

FİYATI 20 TL'Yİ AŞIYOR 

Türkiye'de ise dönerin kesin bir tarihi bilinmiyor. 
1800'lü yılların sonunda, İngilizler'de olduğu gibi yatık olmaktan çıkartılarak, dik olarak işlenmeye başlandı. 
Türkiye'de elektrik, gaz, kömür platformlarda yapılan dönerin fiyatı 5 TL'den başlıyor. 4 İngilizler'in iddiası dönerin, John Higgins tarafından bulunduğu yönünde. 
Higgins, elinde kalan koyun etlerini bir araya getirerek şişe takıp, bir fırında yatay halde çevrilerek üretti. 
İngiltere'de elektrikli platformlarda üretilen dönerin fiyatı 3 ila 6 sterlin (10.5-21 TL) arasında. 
Kerim Ülker/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde