Türk dizileri için sevindirici gelişme

Türk dizileri için sevindirici gelişme

ABD’den sonra en fazla dizi ihracatı yapan ikinci ülke olan Türkiye’nin liderliğe oynadığına dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, “Türk mallarını tüm dünyaya duyurmak için ürün ve marka yerleştirmeye daha fazla önem vermeliyiz” dedi.

Türk dizileri için sevindirici gelişme
16px
24px
25.10.2014 13:49
ABONE OLgoogle
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya insanların hayat algısı ve yaşam tarzını en çok etkileyen sektör olan sinema ve TV endüstrisinin 2017 yılında 100 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını belirterek, “Türkiye özellikle dizi sektöründe liderliğe oynuyor. ABD’den sonra en fazla dizi ihracatı yapan ikinci ülke konumundayız. Türk mallarını tanıtmak için ürün ve marka yerleştirmeye daha fazla önem vermeliyiz. Bu sayede Türk mallarının ihracat potansiyelini artırarak, kültür ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 2 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile yayınlandığı tüm ülkelerde milyonları ekrana kilitleyen Amerikan yapımı Lost dizisinin yönetmeni Bobby Roth’un da katıldığı “Dünya Sinema ve TV Endüstrisinde Yükselen Değer Türkiye” panelinin açılış konuşmasını yaptı. Sinema ve TV endüstrisinin çağın en etkili meslek gruplarından birisi olduğunu söyleyen Büyükekşi, sinemanın dünyada ilaç ve silah sanayiinden sonra geldiğini, 2013 yılında 88 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, 2017 yılında bu rakamın 100 milyar, 2018 yılında ise 110 milyar dolar olacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

Sektöre egemen olan ülkelerin, dünyaya yaşam tarzı ihraç ettiğini ve güçlü bir kültürel hegemonya oluşturduğuna dikkat çeken Büyükekşi, “Sektörün bu anlamda ülkemiz için stratejik önemi tartışılmaz. Türkiye, kendi kültür coğrafyasında etkin bir güç olma yolunda ilerliyor. Laik demokratik bir ülke olarak, rol model durumundayız. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi, daha müreffeh bir ülke olma yolunda ilerleyen, iç sorunlarını çözme yolunda kararlı adımlar atan Türkiye’nin önü açık” şeklinde konuştu.

İhracatçı birliği kurulması yolunda çalışmalar başlayacak

Büyükekşi, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kültürel hizmet ihracatının bir birlik çatısı altında toplanması ve sektör yol haritasının belirlenmesi konusunda Ortak Akıl Çalışması yapacağını söyledi.  TV ve sinema endüstrisinin Türkiye’nin tanıtımını yapması için çok önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de TİM olarak çok önemli bir çalışmaya imza attık. Türkiye’nin dünyada kullanacağı yeni logo ve sloganı kamuoyuna tanıttık. Yeni sloganımız: TURKEY, “Discover the Potential”. Bu slogan ile tüm dünyaya bir teklif yapıyoruz. Gel, bu potansiyeli keşfet. Keşfet ve kendine değer kat. Keşfet ve zenginleş. Keşfet hepimiz kazanalım.”

Türk sinemasının 100.yılını kutladığı günümüzde, senaristi, yönetmeni, oyuncusu, yan sanayisi ve yapımcısı ile dünyadaki rekabet gücünü oluşturan güçlü bir birikime sahip olduğunu belirten Büyükekşi, Türkiye’nin sektörde daha da güçlenmek için ihtiyaç duyulan özellikleri şöyle sıraladı: “Küresel fuar ve festivallerde daha güçlü bir duruş için ve senaryo aşamasında ürün yerleştirme süreçleri için iş birliği gerekiyor. Yine bölge coğrafyamız başta olmak üzere küresel iş birliklerinin oluşması ve ortak yapımlarda işbirliği, plato teknolojisi için alt yapı yatırımlarının ve yabancı yatırımların desteklenmesi gerekiyor.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde