Türk çiftçisini zengin edecek ürün: Mango Antalyalı oluyor

Türk çiftçisini zengin edecek ürün: Mango Antalyalı oluyor

Türkiye’de üretilen tropikal meyvelere mango da eklendi. Antalya’da mango fidanlarını satışa sunan girişimci Mustafa Ezici, “Çiftçi bu üründen muzun beş katı para kazanır” dedi

Türk çiftçisini zengin edecek ürün: Mango Antalyalı oluyor
16px
24px
26.04.2019 04:40
ABONE OLgoogle

Yurtdışından ithal edilen tropik meyvelere her yıl milyonlarca dolar ödeyen Türkiye’nin bu alanda ihracatçı konuma geçmesi için çalışmalar hızlandı. Türkiye’de üretilen tropikal meyvelere mango da eklendi. Antalya’da mango fidanlarını satışa sunan girişimci Mustafa Ezici, “Çiftçi bu üründen muzun beş katı para kazanır” dedi.

Tropikal bir bitki olmasına rağmen sub-tropikal iklime sahip İspanya’nın Malaga-Granada sahil hattında yetişen mangonun, Türkiye’de aynı enlemde bulunan Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgede yetişebileceği fikriyle yedi yıl önce fidan yetiştirmek amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Mango Meyve ve Fidancılık ortağı Mustafa Ezici, önümüzdeki dönemde hem üreticilere mango fidanı satacaklarını hem de mango yetiştireceklerini söyledi.

Mango Meyve ve Fidancılık’ı ortağı Veli Çelik ile birlikte kurduklarını anlatan Mustafa Ezici, mango üretiminin artmasıyla Türk üreticilerinin gelirlerini katlayacağını Türkiye’nin de çok hızlı bir şekilde en önemli mango ihracatçısı ülkelerden biri konumuna geleceğini belirtti.

Tropik meyvelerin yanı sıra sebzelerin de tanıtıldığı 12’nci Gazipaşa Tarım Fuarı’nda Antalyalı çiftçiler mangoyla tanıştı.

‘Büyük fırsat’

Dünyada 4 milyar dolarlık mango ihracatı yapıldığını kaydeden Mustafa Ezici, “Mangonun en büyük alıcısı ise Avrupa Birliği (AB). AB ülkelerinin ithal ettiği mangolar Güney Amerika’dan 25 günde geliyor. Nakliye nedeniyle fiyatı da pahalı oluyor. Türkiye ise AB ülkelerine 2-3 gün uzaklıkta. Bu durum ihracat açısından çok büyük bir fırsat” ifadelerini kullandı. 

Mango üreticisinin muz, portakal gibi ürünlerden daha fazla gelir elde edeceğine belirten Ezici, “Şu anda elimizde, iki ve üç yaşlarında fidanlar bulunuyor. Fiyatları 150 lira ile 250 lira arasında değişiyor. Proje ortaklarım Veli Çelik ve İlhan Alçar’la birlikte fidan üretiminin yanı sıra mango üretmeyi de planlıyoruz” diye konuştu.

Ticari avantaj

Ezici, şöyle konuştu: “Mango 30 yıldır İspanya’nın Malaga sahil şeridinde ticari olarak yetişiyor. Malaga’nın enlemi, Türkiye’de Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgeden geçiyor. Bu enlemin güneyi mango yetiştirmek için elverişli. Türkiye’deki mango hasat zamanı olan ağustos-ekim mangonun dünyada az bulunduğu bir döneme denk geliyor. Bu, ticaret açısından bir avantaj.” 

Mustafa Ezici, yeni tropikal meyve üretimi için çalışmalar yapmaya devam ettiklerini açıkladı

Mango üretimine 7 sene önce başladıklarını dile getiren Ezici, "Önce denemeler yaptık. 3 sene önce de mango fidanı yetiştiriciliğine girdik. Gazipaşa’da 4-5 bin meyve veren mango ağaçları var. Ve bunlar her sene meyve veriyor. Bu ürün Türkiye ile aynı yörüngede olan İspanya’da yetişiyor. Biz de ülkemizde Datça’dan Hatay’a kadar bu meyveyi üretebiliriz. Avrupa Birliğine dalında mango ihraç edebiliriz. Ağustos ayından Aralık ayına kadar dalında mangonun tane fiyatı 5 euro’dan satılıyor. Avrupa Birliği 600 bin ton mango ithalatı yapıyor. Biz Türkiye olarak Avrupa’ya daha yakınız ve dalında mango ihraç edebiliriz. Elimizde Türkiye’ye yetecek kadar fidemiz hazır bulunuyor. 3 yaşında bir mango fidanını ektiğimiz zaman 1 sene sonra yaklaşık 30 tane mango alabilirsiniz. 10 dönümlük araziye ektiğiniz mango 5-6 yıl sonra 30 ton mango veriyor size. Bu da çiftçiyi ihya eder" dedi. 

Türk ekonomisine katkı sağlayacak bu ürünün çok lezzetli olduğunu belirten Ezici, mango fidanlarına ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Yurt dışında kral meyvesi deniyor

Ezici, "Yurt dışında buna kral meyvesi deniliyor. Amacımız bu ürünün ithalatını engellemek. Hem Türk çiftçisi para kazanacak hem de Türk halkı çok lezzetli ve sağlıklı bir meyve tüketecek. Bunun öncülüğünü yaptık. Çiftçilerimiz şu anda alıp ekiyorlar. Gösterilen ilgiden çok memnunuz. Üretimi çok kolay olan bu ürünü haftada 2 kere sulamanız yeterli ve tamamen organik bir meyvedir" diye konuştu.

Dalında 5 euro

Çiftçinin mangodan, muzun beş katı, narenciyenin ise onlarca katı gelir elde edebileceğini anlatan Ezici şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de yetişen mangolar dalında yetişen mango oluyor. Dalında mango olduğu için bunun fiyatı 5- 6 euroya gidiyor. Çiftçi bu işten çok güzel para kazanır, Türkiye kazanır. Katma değeri yüksek bir ürün ihraç ederiz.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde