Türk çelikçi Mittal'in ocağını söndürdü

Türk çelikçi Mittal'in ocağını söndürdü

ArcelorMittal, Romanya'daki fabrikasının en büyük ocağını üç ay boyunca kapatacağını duyurdu.

Türk çelikçi Mittal'in ocağını söndürdü
16px
24px
09.11.2010 17:43
ABONE OLgoogle

Şirket sözcüsü Dorian Dumitrescu kararın Türkiye'de artan çelik üretimi nedeniyle alındığını belirtti

Ortadoğu'nun en büyük demir-çelik üreticisi Türkiye, dünya devi ArcelorMittal'in ocağını söndürdü. 28.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın ise 5'inci zengini olan Lakshmi Mittal'in Avrupa'daki en büyük fabrikalarından Romanya'daki tesisi Türkiye'deki çelik üretiminden olumsuz etkilendi. Mittal fabrikasının en büyük ocağını söndürme kararı aldı. Romanya'nın en büyük demir çelik fabrikası olan ArcelorMittal Galati, hem çalışanlarını tatile çıkardı hem de en yüksek fırınını kapatma kararı aldı. ArcelorMittal, yıllık 120 milyon tonu aşan üretimi ile dünya demir çelik üretiminin yüzde 10'undan fazlasını elinde bulunduruyor. ArcelorMittal Galati sözcüsü Dorian Dumitrescu, 9 bin 500 çalışanın rotasyonla işe geleceğini, 200 kişi dışında çalışanların 3 ay boyunca belirli dönemlerde izin kullanacağını belirtti.

3 AY MOLA VERİYOR

19 Kasım'dan itibaren fabrikanın 2 büyük fırınından birinin 3 ay boyunca sönük kalacağını belirten Dumitrescu, bu kararı almalarında Türkiye'deki gelişmelerin etkili olduğunu belirtti. Dumitrescu açıkça ifade etmese de Türkiye'deki çelik üretimindeki artışın kendilerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Krizle birlikte hem iç piyasada hem de global pazarda çelik talebi önemli ölçüde düşmüştü. Özellikle otomotivde üretiminde yaşanan durgunluk çelik üretimine olumsuz yansımıştı. Ocak'tan itibaren Türkiye'de hem otomotiv hem de inşaat alanında yaşanan canlanma demir çelik üreticilerini ihya etti. Geçen yılın ilk 6 ayında Türkiye'de 11.94 milyon ton olan ham çelik üretimi bu yılın ilk 6 ayında yüzde 13.1 arttı ve 13.5 milyon tona ulaştı. Başta Erdemir ile Kardemir gibi dev çelik üreticilerinin yeni hatları devreye girerken, yeni fabrikalar da üretime başladı. Ekim ayında Hatay'da üretime başlayan 1.7 milyar dolarlık yüzde 50-50 Rus-Türk ortaklı MMK-Atakas Demir-Çelik Fabrikası ile birlikte iç pazarda talebin tamamı neredeyse yerli oyuncuya kaldı. ArcelorMittal'in Türkiye korkusu da iç piyasada yerli oyuncuların talebi karşılaması oldu.

TARİHİ ZARARA İMZA ATTI

Satışları yarı yarıya azalarak 845 milyon liraya düşen ArcelorMittal Galati Fabrikası geçen yıl 334 milyon euro ile tarihinin en yüksek zararını açıklamıştı. Şirket 2008 yılında başka bir ocağını ve fabrikasını kapatmış, geçen yıl da kömür ocağını kapatarak kömür ithal etmeye başlamıştı. Şirket 2007 yılından bu yana 5 bin çalışanını işten çıkardı.

Kerim Ülker/sabah

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde