Türk borç senetlerini ABD'liler topladı

Türk borç senetlerini ABD'liler topladı

Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasından sonra yapılan ilk tahvil ihracına üç katı talep geldi. Türk tahvillerinin yüzde 60'ı ABD'deki yatırımcılara satıldı. Tahvil ihracının tutarı 2 milyar dolar oldu.

Türk borç senetlerini ABD'liler topladı
16px
24px
17.10.2018 14:50
ABONE OLgoogle

Türkiye dün uluslararası borçlanma pazarında Aralık 2023 vadeli tahvil ihraç etti. Tahvil ihracının tutarı 2 milyar dolar oldu.

Tahvilin yüzde 60'ı ABD, yüzde 23'ü İngiltere, yüzde 11'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 5'i Türkiye, ve yüzde 1'i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

‘TEBDİRLERİN BAŞARISI TEYİT EDİLDİ’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise “İhraç tutarının 3 katından fazla gelen talep, ülkenin ekonomik göstergelerine duyulan güvenin kanıtı. Türkiye’nin iktisadi temellerin sağlamlılığını, dış şoklara dayanıklılığını ve tedbirlerin başarısını teyit etmiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu tahvil ihracıyla birlikte 2018 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 6,5 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 6 milyar dolarlık kısmının tamamlandığının altı çizildi.

Financial Times tahvil ihracına olan talebi olumlu olarak nitelendirirken gazeteye konuşan Citigroup stratejisti Luis Costa, “Bazı yatırımcılar Türk varlıklarına daha yapısal bakıyor” açıklamasında bulundu.

CNBC ise Türkiye için ekonomideki zor sınavı verdiğini ifade ederek tahvil ihracını değerlendirdi. CNBC haberinde “Türkiye aylar süren sıkıntıdan sonra hayati bir sınav verdi” diyerek tahvil ihracını değerlendirdi.

TAHVİL NEDİR?

Tahvil, anonim şirketlerin veya ülkelerin kaynak bulmak amacıyla vadesi bir yıldan uzun çıkarttığı borç senedidir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde