Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon hazırlığı

Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon hazırlığı

Finansbank ve HSBC Türkiye'nin satışlarının tamamlanması durumunda yabancılar için kârlılığı düşen sektördeki konsolidasyon artacak.

Türk bankacılık sektöründe konsolidasyon hazırlığı
16px
24px
06.07.2015 15:15
ABONE OLgoogle
Financial Times’ın haberine göre, HSBC’nin satışında Hollanda merkezli ING’nin öne plana çıkarken, diğer muhtemel talipler ilgisini Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece’in sahibi oluğu Finansbank’a çevirmiş durumda. Her iki satışın da tamamlanmasıyla sektördeki konsolidasyonun artması bekleniyor.

HSBC geçen ay stratejik yeniden yapılanma planları çerçevesinde zarar eden Brezilya ve Türkiye birimlerini satmayı planladığını açıklamıştı.

Türkiye'de faaliyet gösteren ING'nin, Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas'nın HSBC Türkiye için bağlayıcı olmayan teklif verdikleri belirtilmişti. Bu hafta çıkan en son haberde ise görüşmelerin tek bankaya indirildiği ve bu bankanın da ING olduğu belirtilmişti. 

Financial Times'a konuşan kaynaklar, geçtiğimiz yıl ülkede 155 milyon dolar zarar eden HSBC’nin Türkiye operasyonlarını 1,1 milyar dolarlık defter değerinden daha düşük bir meblağ üzerinden satmasının beklendiğini söyledi.

ING’nin alıcı olması durumunda bankanın Türkiye’deki operasyonlarının büyüklüğü iki katına çıkmış olacak. Ayrıca bir kaç hafta önceye kadar Avrupa Birliği tarafından satın alma yasağı bulunan banka için önemli bir dönüm noktası olacak. 

Öte yandan HSBC görüşmelerinden çekilen bankalardan bazılarının Finansbank'ın muhtemel satışıyla ilgilenebilecekleri belirtiliyor.

Finansbank'ın yüzde 99.8'ine sahip olan National Bank of Greece, (NBG) Avrupa Komisyonu'na verdiği taahhütler kapsamında Finansbank'taki payını 2015 sonuna kadar yüzde 60'a indirmek zorunda.

Türkiye’de banka satın alan pek çok yabancı banka, büyük oyuncular tarafından gelen yoğun rekabet ve faizli ürünleri sınırlandıran düzenlemeler yüzünden pazarda başarılı olmakta zorlanıyor.

Yine bu yıl başında Citigroup, Türkiye’nin varlık bakımından en büyük ikinci bankası olan Akbank’taki 1,2 milyar dolarlık hissesini satmış, ancak ülkedeki kurumsal ve ticari bankacılık faaliyetlerni kendi adıyla devam ettireceğini açıklamıştı. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde