Türk Telekom'un ana hissedarına üç talip

Türk Telekom'un ana hissedarına üç talip

Hariri ailesinin Türk Telekom'un ana şirketindeki payının satışı için 3 şirket ile görüştüğü belirtiliyor

Türk Telekom'un ana hissedarına üç talip
16px
24px
27.10.2016 14:42
ABONE OLgoogle

Türk Telekom için aldığı kredinin Ekim taksidini ödemeyemeyen Suudi aile temerrütten kaçmak için Dubai merkezli telkom şirketindeki hisselerini satmayı planlıyor.

Bloomberg News'a konuşan iki kaynak, Lübnanlı Hariri ailesinin Türk Telekom'un ana hissedarlarından Ojer Telekom'daki yüzde 50 hissesinin satışı için potansiyel alıcılarla görüştüğünü söyledi.

Türk Telekom'un ana hissedarı konumundaki Suudi Arabistan merkezli Saudi Oger Grubu'nun hakim ortak olduğu Oger Telekom, Türkiye'deki borçlarını ödeyebilmek için 2013 yılında çektiği 4,75 milyar dolarlık refinansman kredisinin Eylül ayı taksidi olan 290 milyon dolarlık borcunu ödemeyerek gecikmeye düşmüştü. 

 

Bir devrin sonu: Türk Telekom borcunu ödeyemez duruma nasıl geldi?

Bloomberg'e konuşan kaynaklar Oger'in ödemenin vadesinin Kaısm sonuna kadar uzatılmasını talep ettiğini ve ödemeyi hisse satışından elde edilecek fonla yapmayı planladığını söyledi. 

Şu anda üç şirketin hisselerle ilgilendiği belirten haberde, ilgilenen şirketlerden birinin de Saudi Telecom Company olduğu iddia edildi.

Hariri ailesinin Ojer Telekom'da yüzde 50 hissesi bulunuyor. Ojer Telekom'un da Türk Telekom’da yüzde 55 hissesi var.

Haber öncesi yatay seyreden Türk Telekom hisseleri hızla yükselişe geçerek yüzde 1,7'ye kadar değer kazandı. 

Habere göre, Ojer Telekom 4.75 milyar dolarlık kredinin geri ödemesi için çözüm yolu arıyor. Ojer Ekim ödemesi için alacaklıların son ödeme tarihinde ısrarcı olmamasını istiyor. Haberde, Ojer Telekom kredisinde Akbank'ın 1.5 milyar dolar, Garanti'nin 1 milyar dolarlık payı bulunduğu belirtiliyor.

Türk Telekom'un milyarlık borcu iki Türk bankasının sırtında

Hariri ailesi kredinin geri ödemesi için hisse satışı gibi seçenekleri değerlendirirken Kasım sonuna kadar sürenin uzatılmasını talep ediyor.

Son kulis! Türk Telekom Suudiler’e satılır mı?

Haririlerin geri ödemekte zorlandığı kredi, 2013 yılında imzalandığında Türkiye tarihinin en büyük sendikasyon kredisiydi. Sendikasyon kredisinde Türkiye'nin en büyük bankalarının yanında Citigroup, JPMorgan Chase ve Deutsche Bank gibi bankalar ile toplamda 29 banka bulunuyordu.

Türk Telekom bilançosuna kur darbesi: Karı sadece 9 Milyon TL

 

 

Türk Telekom'un ana şirketi Ojer Telekom 4,75 milyar dolarlık kredi aldığından bu yana, Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti. Bu durum, Ojerin kredi geri ödemesi için güvendiği temettülerin de değerinin erimesine neden oldu.

Geçen ay, şirket aralarında Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank ve Türkiye'nin en büyük bankalarının tümünü içeren 29 bankaya yaklaşık 290 milyon dolarlık kredi taksidini ödememiş ve uzatma arayışına girmişti.

Bloomberg'e konuşan kaynaklardan biri daha kredinin 1,5 milyar dolarının Akbank, 1 milyar dolarının da Garanti tarafından temin edildiğini söyledi. Bu hafta Sözcü gazetesinde çıkan bir yazıda da dev kredinin yükünü iki Türk bankasının sırtladığı ve kredinin 1,6 milyar dolarının Akbank’a ait olduğunun iddia edilmişti. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde