Türk Telekom, THY ve AA, Sayıştay denetiminden kaçırıldı

Türk Telekom, THY ve AA, Sayıştay denetiminden kaçırıldı

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez iptal ettiği Sayıştay'ın denetim yetkisini kısıtlayan düzenleme, iktidar partisince Meclis'te yeniden yasalaştırıldı.

Türk Telekom, THY ve AA, Sayıştay denetiminden kaçırıldı
16px
24px
16.01.2016 10:03
ABONE OLgoogle
Anayasa Mahkemesi'nin iki kez iptal ettiği Sayıştay'ın denetim yetkisini kısıtlayan düzenleme, iktidar partisince Meclis'te yeniden yasalaştırıldı.

Önceki gün gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen torba yasa ile kamu payı yüzde 50'nin altında olan şirketlerin denetimi, Sayıştay yerine “bağımsız denetim” adı altında özel şirketlere yaptırılacak. Sayıştay denetçileri bizzat gidip yerinde denetim yapmak yerine bu ücret karşılığı yaptırılan “bağımsız denetim raporlarını” esas alarak bir rapor hazırlayacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), benzer düzenlemeyi 2012 yılında iptal etmişti. İktidarın bu uygulamanın devamı niteliğinde 2013 yılında çıkardığı bir başka düzenlemeyi de AYM 2014 yılında iptal etmişti. AYM, “Kamu payı yüzde 50'den az veya fazla ayrımı yapılarak denetimin farklılaştırılmasını” anayasaya aykırı bulmuş, kararın Resmî Gazete'de yayımlandığı 16 Temmuz 2015 tarihinden başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetmişti. Sürenin dolmasına birkaç gün kala yapılan değişiklikle Türk Hava Yolları (THY), Türk Telekom, Anadolu Ajansı (AA) ve Emlak Konut GYO gibi devletin payının yüzde 50'den az olduğu şirketlerin denetiminde Sayıştay sadece özel denetim şirketlerinin raporlarına göre işlem yapabilecek.

Dövizle askerlik bin euro'ya indi

Meclis'ten geçen torba yasadaki diğer maddelere göre yurt dışındaki Türk vatandaşlarının dövizle askerliği 6 bin Euro'dan bin Euro'ya indirildi. Yurtdışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını tamamlayan Türk vatandaşları bin Euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak için başvuranlar da bin Euro ödeyecek.

Kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik talebine Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) karar verecek.

YAŞ tarafından emekliye ayrılmasına karar verilen albaylardan; 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 30. hizmet süresini tamamlayanlara emekliye ayrılması halinde alacağı ikramiyenin 5,5 katı, 29. yılını tamamlayanlara 11 katı, 28. yılını tamamlayanlara da 16 katı emekli ikramiyesi ödenecek. Emekli ikramiyesi ödenen bu kişiler, 30 Ağustos 2016 itibarıyla kadrosuzluktan emekliye sevk edilecek. Bu kişilerden, 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla bir üst rütbeye terfi ettirilenler, talepleri halinde emekli olmayabilecek.

1.300 liraya çıkan asgari ücrettekin yükün 100 lirasını devlet karşılayacak. Geçen yıl, aylık 2 bin 550 lira ve altı ücret alan işçi çalıştıran işverenin, her işçi için 100 liralık sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak.
Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde