Türk Malı TemSa'lar ABD kıtasında

Türk Malı TemSa'lar ABD kıtasında

Temsa CEO' Tamer Ünlü, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) 1 yıl önce 70 otobüs ihraç ettiklerini belirterek, ''Bu yıl bir 70 adetlik daha sipariş aldık. Temsa markalı otobüslerimiz ABD'de eyaletler arasında çalışıyor'' dedi.

Türk Malı TemSa'lar ABD kıtasında
16px
24px
08.01.2011 12:54
ABONE OLgoogle

Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Ünlü, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) 1 yıl önce 70 otobüs ihraç ettiklerini belirterek, ''Bu yıl bir 70 adetlik daha sipariş aldık. Temsa markalı otobüslerimiz ABD'de eyaletler arasında çalışıyor'' dedi.
     Geçtiğimiz günlerde, 20 yıl aradan sonra tekrar Temsa'ya Üst Yönetici (CEO) olarak dönen Ünlü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Temsa olarak şu anda 46 ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.
     Ünlü, Temsa markası ile araçlarını istedikleri her yere gönderebildiklerini dile getirerek, ağırlıklı ihracat pazarlarının Fransa olduğunu, Fransa yollarında 3 bin 500 Temsa otobüsün dolaştığını kaydetti.
     İhracat pazarlarında Fransa'nın ardından, İtalya, Almanya, Benelüks ülkeleri ve İngiltere'nin geldiğini ifade eder Ünlü, ''Hatta şu anda otobüslerimizle ABD pazarında bile varız. ABD yollarında 70 adet otobüsümüz Temsa markası ile dolaşıyor. Florida'da bayimiz var. Bu otobüsler eyaletler arasında çalışıyor'' dedi.
     Tamer Ünlü, ABD'nin çok büyük bir pazar olduğunu ve deneme mahiyetinde girildiğini belirterek, bu pazardaki riskleri kontrol altına alarak bu pazara girmek istediklerini söyledi.
     ABD'ye ilk teslimatın 1 yıl önce gerçekleştiğini anlatan Ünlü, daha sonra 70 adetlik bir sipariş daha aldıklarını, ABD'deki en büyük filo liderinden sipariş aldıklarını ve bu otobüslerin teslimatına bu ay içinde başlayacaklarını kaydetti.
     Ünlü, dünyada yaşanan global krizden sonra belli ülkelere odaklanma kararı aldıklarını bildirerek, o ülkelerde pazar paylarını güçlendirdikten sonra tekrar diğer pazarlara yönelme stratejileri olduğunu anlattı. 
     
     ''(TEMSA'NIN SATIŞI) ŞU ANDA KESİNLİKLE ÖYLE BİR ŞEY YOK''
     
     Geçtiğimiz günlerde basında çok sık dile getirilen Temsa'nın satış iddialarına ilişkin bir soru üzerine de Ünlü, ''Şu anda kesinlikle öyle bir şey yok. Olsa gelir miyim zaten? Bunu bir bayi toplantısında da arkadaşlara söyleme gereği duydum. Konuya da şöyle girdim; (Beyler mallar alınır satılır, şirket de bir maldır, herkes de iş adamıdır. Kalkıp bir şirketi birisi satın aldığında ABD'de 'vay niye sattın' diye bağıran oluyor mu? Dünyada herkes bunun yapar. Onun için hiç bir şekilde yadırgamayın böyle bir şeyin söz konusu olmasını ama şu anda böyle bir şey geçerli mi? Hayır değil. Olsa ben gelmezdim) dedim. Şu anda şirketin satılması söz konusu değil. Benim de görevim o değil'' diye konuştu.
     Görevinin şirketi hak ettiği yere getirmek olduğunu dile getiren Ünlü, şirketin hak ettiği yerin tam dolu kapasite ile çalışmak olduğunu söyledi.
     Ünlü, şu anda herkesin fabrikanın tam kapasite ile çalışmasını konuştuğunu aktararak, kendisine göre Temsa'nın hak ettiği yere ulaşması için bütün fabrikalarının iki vardiyaya geçmesi gerektiğini bildirdi. 
     
     HEDEF TAM KAPASİTE
     
     Müşteri memnuniyeti, kalite ve sürdürülebilirlik konularının kendileri için öncelik teşkil ettiğini ifade eden Ünlü, şunları kaydetti:
     ''Bunları ben kendime misyon seçtim. Kendime bir takvimde yaptım. 6 ay içinde şunu yapacağım, bir sene içinde şunu yapacağım, iki sene içinde şunu yapacağım gibi... Orta vadeli hedefimiz bir vardiyada bütün fabrikaları full doldurmak. Bir vardiyada üç fabrikanın da tam kapasiteli çalışmasını sağlamak. Bu orta vadenin de tarihi 2-2,5 yıl içinde üç fabrikanında tam kapasiteli bir vardiya çalışmasını sağlamak. Şu anda tam kapasiteli çalışan hiç bir fabrikamız yok. Adana yaklaşık yüzde 40 çalışıyor. Adapazarı ve Mısır fabrikamızda ise yüzde 25 kapasite ile çalışıyoruz.
     Benim en sevdiğim şey bu krizlerdir. Krizlere bayılırım. Arkasından hep güneş açar. 2001'den sonra ne oldu? Yetiştiremedi herkes. Bayılırım... Her şeyin çok sattığı günler ben kabus görürüm. Arkasından bir şey gelir diye ve hep gelmiştir. Önümüz açık dolasıyla... Piyasa düzelme işaretleri dünyanın her yerinde var. Talep birikiyor patlayacak. Uzun vadeli hedefimiz çift vardiyada üç fabrikanın tam kapasiteli çalışması. 4-4,5 yıl içerisinde 3 fabrikamızın 3'ü de çift vardiyaya geçer.''
     Tamer Ünlü, geçen yılı 920 milyon konsolide ciro ile kapattıklarını ifade ederek, orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşılması durumunda bu cirolarında daha yükseklere çıkabileceğini belirtti. 
     
     ASIL PATLAMA 2012'DE...
     
     Otobüs pazarının dibi bulduğunu, pazarın şu anda dipte olduğunu anlatan Ünlü, ''Ama bu yıl benim tahminim yüzde 15'lik bir eğilimle tırmanma başlıyor. Pazarda asıl patlamayı 2012 yılında bekliyorum. 2012 yılında satışlar 2008 yılındaki satışları geçecek. Avrupa'da kriz bitecek. Bu kriz esnasında ihtiyaçlar erteleniyor. Ve bunun sonucunda pazarımız 2012 yılında büyüyecek'' dedi.
     Ünlü, Türkiye'nin ''Komşu ülkelerle sıfır sorun politikası''nın da komşu ülkelere olan ihracatı olumlu yönde etkileyeceğini dile getirerek, bu bölgede en büyük potansiyelin Irak'ta olduğunu, şu anda Mısır üretimi 26 tane büyük otobüsün Irak'ta dolaştığını anlattı.
     Otomobilde yerli marka treninin kaçtığını ifade eder Ünlü, ''Onun teknolojisi öyle derin bir teknoloji ki, otobüs gibi değil. Otobüste de var teknoloji. Ama otobüs el işi. Öbüründe teknoloji daha fazla. Kore bu işe yetişti ama kaç sene evvel başladı. 40-50 yıl evvel başlasaydık yetişirdik ama şimdi kaçırdık'' dedi.
     Ünlü, sektörün desteklenmesi için kamu alımlarına KDV istisnasının getirilmesi gerektiğini dile getirerek, geçtiğimiz günlerde Adana Belediyesi'ne 10 adet Temsa markalı otobüs verdiklerini kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde