Türk Ekonomi Bankası’nın 2019 net karı 1 milyar 70 milyon

Türk Ekonomi Bankası’nın 2019 net karı 1 milyar 70 milyon

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2019 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Yıl sonu itibarıyla TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 65’ini oluşturdu.

Türk Ekonomi Bankası’nın 2019 net karı 1 milyar 70 milyon
16px
24px
06.02.2020 07:37
ABONE OLgoogle

31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) aktif toplamı yılın başından itibaren yüzde 11 artarak 107.4 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 1.1 milyar TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler ise toplam aktiflerinin yüzde 65’ini oluşturdu.

TEB’in 2019 yılının dördüncü çeyreğinde toplam kredileri 69.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduat ise yüzde 12 oranında artarak 72.2 milyar TL oldu. Yılın dördüncü çeyreği itibarıyla istikrarlı büyümesini güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdüren TEB’in özkaynakları 9.7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin oldukça üstünde, yüzde 16.95 oranında gerçekleşti.

TEB sendikasyon kredisini yeniledi

TEB, 2019 Ekim ayı içinde hedeflediği 400 milyon ABD Doları karşılığı sendikasyon kredisi sözleşmesini imzaladı. ABD, Kanada, AB, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden önde gelen 22 bankanın katılımıyla 306 milyon Euro ve 61.5 milyon ABD Dolar olmak üzere, 367 gün vadeli kredi sağlandı. Kredinin özellikle ihracatın finansmanında kullanılarak Türk ekonomisine ve şirketlerin büyümesine katkı sağlaması hedeflendi. 28 Ekim 2019 tarihinde imzalanan sendikasyon kredisinin toplam maliyeti sırasıyla Euribor+%2.10 ve Libor+%2.25 olarak gerçekleşti.

TEB girişimcileri desteklemeye devam etti

2013 yılından bu yana Girişim Bankacılığı çalışmalarıyla Türkiye’de girişimcilik ekosistemini geliştirmeye ve girişimcileri desteklemeye devam eden TEB, TİM-TEB Girişim Evi çatısı altında bugüne kadar 6 binden fazla iş fikrini değerlendirerek, 200’ü 2019 yılı içinde olmak üzere bine yakın teknolojik girişimi destekledi. 2019 yılında girişimcilik programlarına Scale Up’ı da ekleyen TEB, global pazarda büyümek isteyen girişimcilerine odaklanarak Türk girişimcilerin dış ticaret başarılarını artırmayı hedefliyor.

TEB Nakit Yönetimi Akademisi’nin beşincisi gerçekleştirildi

TEB, nakit yönetimi alanında güncel gelişmeleri ve trendleri paylaşmak amacıyla kurumsal müşterilerine yönelik düzenlediği TEB Nakit Yönetimi Akademisi etkinliklerinin beşincisini kasım ayında “Ekonomide Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenledi. Ekonomi başta olmak üzere her yönüyle sürdürülebilirlik konusunun ele alındığı etkinlikte, özellikle satış, tahsilat, tedarik süreçlerinin sürdürülebilirliğiyle ilgili paneller düzenlendi.

Nakit Yönetimi alanındaki çalışmalarıyla TEB, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde uluslararası finans yayınlarından Euromoney Dergisi’nin bu yıl düzenlediği Euromoney Global Nakit Yönetimi Anketi’nde ‘Türkiye’de Pazar Liderleri’ kategorisinde ilk üç banka arasında yer aldı.

TEB kredilerde büyümesini sürdürdü

TEB, bireysel krediler hariç toplam canlı kredilerinin yaklaşık %17’sini ihracatın finansmanı için kullandırırken, ihracat kredileri hacmine göre yapılan kıyaslamada sektörde 7. sırada yer aldı. TEB, TİM ile ihracatı destekleme seferberliği kapsamında 350 milyon Euro tutarında özel maliyetli ve avantajlı bir kredi paketinin yanı sıra ithalatçı müşterilerine de sunduğu çözümlerle destek vermeyi sürdürüyor. Bu kapsamda, TEB stratejik ortağı BNP Paribas’ın verdiği destekle ithalat akreditif tahtında 5 yıla kadar finansman imkânı sağlıyor.

2019’da 350 bin kişiye birebirde finansal okuryazarlık eğitimi verildi

TEB, Sorumlu Bankacılık anlayışıyla Aile Akademisi çatısı altında hayata geçirdiği çalışmalarla toplumun tasarruf alışkanlığının yaygınlaşması ve tabana yayılması, finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesine katkı sağlamayı sürdürüyor. TEB Aile Akademisi ile 2019 yıl sonu itibariyle dijital finansal okuryazarlık eğitimleri kapsamında 30’dan fazla üniversitede 6 bin 500 öğrenciye ve online platformlarda yaklaşık 250 bin kişiye eğitim verildi. Farklı kurumlarla iş birliği çerçevesinde ise toplamda 350 bin kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini sağlayan TEB, gerek sınıf içi finansal okuryazarlık eğitimleriyle, gerekse üniversitelerde düzenlediği dijital finansal okuryazarlık eğitimleriyle toplumun her kesiminin finansal okuryazar olmasına katkıda bulunuyor.

31 Aralık 2019 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Net kar: 1,070 milyon TL

Toplam mevduat: 72.2 milyar TL

Toplam aktifler: 107.4 milyar TL

Toplam krediler (brüt): 69.2 milyar TL

Sermaye yeterlilik rasyosu: %16.95

Takipteki kredi oranı: %5.99

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde