Turizme şimdi de virüs bulaştı

Turizme şimdi de virüs bulaştı

2016 krizinden bu yıl gelen Rus turistlerle çıkmaya çalışan turizmciler, Koksaki virüsü ile sarsıldı. Türkiye olayı doğrularken, Rusya tur iptallerine dikkat çekti.

Turizme şimdi de virüs bulaştı
16px
24px
15.08.2017 05:02
ABONE OLgoogle

2016 yılındaki krizin yaralarını bu yaz sezonu gelen Rus turistlerle sarmaya çalışan turizm sektörüne şimdi de “Koksaki” virüsünün gölgesi düştü.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu’nun (Rospotrebnadzor) Türkiye’deki bazı tatil bölgelerinde Koktasi virüs bulunduğu yönünde açıklama yapmasının ardından, Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm Türkiye’ye tur paketi satın alan vatandaşların, parasını nasıl geri alabileceği veya tur paketini nasıl değiştirebileceklerini açıklayan bir bildiri yayınladı. Rusya Tur Operatörleri Birliği ise Türkiye’ye yönelik rezervasyonların yüzde 0.17’inde (1000 tur) iptal yaşandığını duyurdu.

‘Abartılacak bir durum yok’

Münferit birkaç vakanın olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık “İyi incelemek lazım. Basında yer aldığı kadar büyük bir olay değil. Olayın büyük etki yaratmaması için Sağlık Bakanlığı’nın mutlaka açıklama yapmalı” dedi.

Ayık, kayda değer bir tur iptalinin söz konusu olmadığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada ise “Ruslar gönül rahatlığıyla Türkiye’ye gelebilir” denildi. Rusya’daki iddiaların birkaç vakayla sınırlı da olsa yaşanmış olduğunu belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı ise “Vakalar için yok demiyorum, olmuştur. Ancak abartılacak bir durum yok. Önlem alıyoruz” dedi.

Yağcı, şöyle konuştu: “Ne salgın hastalık gibi bir durum ne de iptaller de söz konusu değil. 2016 sektör için çok zor bir yıldı. Bu sene geçen senenin olumsuz tablosundan sıyrılmamız gerek. Bu şekildeki haberlerin sezonun ortasında çıkması işimizi zorlaştırıyor... Antalya’da 1 Ağustos 2017’ye kadar 2 milyon yabancı turist ağırladık. Münferit olayları genele yaymayalım"

Koksaki nedir?

Koksaki virüsü, insanların sindirim sistemlerinde yaşayıp çoğalan ve dışkı ile yayılan bir virüs ailesinin üyesi. Virüs, çiçek hastalığının viral bir türü olarak biliniyor.

Açık davranmak önem kazandı

Koksaki virüsü ve Rus turistlere ilişkin bilgisine başvurduğunuz sektör temsilcileri ve konunun uzmaları, söz konusu vakaların az olmakla birlikte alınan tutumun çok daha önemli olduğnu dile getirdiler. Verilen bilgiye göre salgın olmamakla birlikte vakalar doğru ve bu aşamada önemli olan olayı saklamak değil, ilgili kurumlar olarak açık tutum almak. Zira, konuyu zaten muhatapları biliyor ve kendi yurttaşlarına ilgili bilgilendirmeleri yapıyor. Bu aşamada, Türkiye yeni bir sorun istemiyorsa, konuyu ve haber yapılmasını yasaklamak yerine muhatapların güvenini kazanacak bir strateji geliştirmek

Gamze Bal/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde