Turizmci yaşadı! Bankalar kredi musluklarını açtı

Turizmci yaşadı! Bankalar kredi musluklarını açtı

Artık sadece otel, tatil köyü değil, tur acentesi, pansiyon hatta turistik bölgedeki büfeler bile bankalardan kredi alabiliyor.

Turizmci yaşadı! Bankalar kredi musluklarını açtı
16px
24px
23.03.2012 13:27
ABONE OLgoogle

Esin Çetinel/Para Dergisi

Her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüyen turizm sektörü, bankaların iştahını kabartıyor. Artık sadece otel, tatil köyü değil, tur acentesi, pansiyon hatta turistik bölgedeki büfeler bile bankalardan kredi alabiliyor. Bir yıllık TL kredilerde faizler yüzde 14 ile 22 arasında değişirken dövizli kredilerde ise faiz, yüzde 8’lerde...

KIŞIN soğuğu ve karıyla boğuştuğumuz şu günlerde yaz mevsimi bizlere henüz uzak görünüyor. Ancak turizm sektörü, tatil mevsimi de diyebileceğimiz yaz ayları için harıl harıl çalışmaya başladı bile... Her yıl aralık ayından itibaren yeni sezon hazırlıklarına başlayan sektör, mart hatta nisan ayına kadar geçen sürede tesislerini yenileyip, varsa kapasite artırma yatırımlarını tamamlamaya çalışıyor. Amaçsa yeni sezona eksiksiz girmek ve turistleri en iyi şekilde ağırlamak...

Turizm işletmelerinin bunu gerçekleştirmeleri içinse tabii ki paralarının olması gerekiyor. Parası olmayanların ise ölü sezon da denilen yani para kazanılamayan aylarda işletmeleri için yatırım yapmaları, eksiklerini tamamlamaları, kapasite artırmaları neredeyse imkansız. İşte bu eksikliği gören bankalar, art arda çıkarttıkları yeni ürün ve kredilerle turizm sektörünün ölü sezonlarda da yatırım yapmasına destek oluyor. Hatta bankalar, bu sektöre özel paketler hazırlamak için adeta yarışıyor.
Turizmcilere özel ödeme planları hazırlayıp, farklı teminatlandırmalara giden bankaların sektöre verdiği hizmetler, özellikle nakit sıkıntısı işletmeler için adeta can simidi olmuş durumda. Bankalar, turizm sektörüne verdikleri kredilerin yanı sıra bu tür işletmelere özel kartlar, sigorta, danışmanlık gibi hizmetler de sunuyor.

KUYUMCU DA DERİCİ DE ALACAK

Evet, bankaların hemen hemen tamamı, hem kış turizmi hem de yaz turizmi yapan işletmelere krediler veriyor. Üstelik örneğin kış turizmine yönelik çalışan işletmelerde krediler, mayıs-ekim ayları arasında, yaz turizmi yapan işletmelerde ise ekim-mayıs arasında geri ödemesiz yapılabiliyor. Bu da işletmelerin yatırım yapmak için en çok ihtiyaç duydukları dönemde bankadan kredi almalarını ve bu krediyi daha canlı olan sezonda geri ödemelerini sağlıyor. Ancak bu kredinin alınabilmesi için işletmelerin Turizm Bakanlığı’ndan belge göstermesi gerekiyor...

Bu arada bankaların söz konusu kredileri, sadece otel ve motel gibi işletmelere vermediklerini de belirtelim. Bankalar, otel ve motellerin yanı sıra pansiyonlara, lokantalara, kafelere, büfelere, turizm acentelerine, hatta derici ve kuyumculara da bu kredi veriyor.

TURİZMCİ, 23 MİLYAR DOLAR GETİRDİ

Evet, bankaların 10 yıl öncesine kadar kredi vermeye çekindiği turizm sektörü, artık hızlı büyümesine bağlı olarak bankaların da radarında... Türkiye, artık dünyada turist sayısı açısından 7’inci, gelir açısından da 10’uncu ülke konumuna ulaştı. Turizm gelirlerinin GSMH (gayrisafi milli hasıla) içindeki payı yüzde 4’e çıkarken tüm ihracat kalemleri içindeki payı da yüzde 18 oldu.

Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2010 itibariyle ülkemize gelen turist sayısı 28 milyon 600 bin, turizm geliri ise 20.9 milyar dolardı. 2011’de ise Türkiye’ye gelen turist sayısı 31 milyon 456 bin iken gelir 23 milyar doları aştı. Söz konusu veriler, turizmin yukarı doğru giden trendinin bir göstergesi. İşte bankaların turizm sektörüne yönelik iştahlarının artmasındaki en önemli nedende söz konusu sektördeki büyüme...

10 YILLIK GEÇMİŞİ VAR

Öte yandan bir zamanlar bankalardan kredi bulamayan ve “batık sektör” olarak adlandırılan turizm sektörünün banka kredileriyle tanışması, 2002-2003 yıllarına dayanıyor. Bu kredilerden önce ise turistik işletmeler, genelde yabancı tur operatörlerinden borç alıyordu. Ancak bu durumda işletme sahipleri, kendilerine kredi açan yabancı tur operatörlerine çok düşük fiyatla yatak satmak zorunda kalıyorlardı. Evet, dönem artık geçti. Ve turizm sektörü, artık krediye daha rahat ulaşabiliyor. Kısacası bankalar, sektörün büyümesine verdikleri hizmetlerle turizmde artık daha etkin rol alıyor. Bu da hem sektörün çalışmalarını kolaylaştırıyor hem de işletmelerin rekabet şartlarını artırıyor.

Bankaların turizm sektörüne yönelik kredileri, turizm paketleri ve kredi alma şartları ise şöyle:

TURİZMCİYE ÖZEL SİGORTA

Yapı Kredi, otel pansiyon, acenta gibi küçük ve orta çaplı işletmelerin finansal ihtiyaçlarını Ödemesi Kolay Turizm Kredisi paketi ile karşılıyor. Banka, bu paket kapsamında işletmelerin turizm sezonu öncesi yenilenme, ticari taşıt alma, işyeri kurma ya da sigortalama gibi finansal ihtiyaçlarını toplu şekilde karşılıyor. Yine bu paket kapsamında bulunan Esnek Ticari Hesap ile işletmelerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılıyor ve özel sigorta poliçeleriyle tesislerini güvence altına alıyor.

Söz konusu kredinin en önemli özelliği ise; gelirleri sezonlara göre değişen turistik işletmelerin, kredinin geri ödemesini, nakit ve gelir akışlarının yoğun olduğu aylarda dört taksit olarak yapabilmeleri. Yapı Kredi, turizm sektörüne 36 aya kadar vade imkanı da sağlıyor.

Ödemesi Kolay Turizm Kredisi’nin yanı sıra teminat mektubu, POS, Çek Karnesi, World Business kart, kambiyo işlemleri, döviz işlemleri ve sigorta gibi hizmetler de sunduklarını söyleyen Yapı Kredi Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, diğer hizmet ve ürünlerini ise şöyle özetliyor:
“Turizm bölgelerindeki otel, seyahat acentesi müşterilerimiz için ilave taksit, ekstre erteleme gibi özel koşullarla POS kampanyaları da düzenliyoruz. Ayrıca turizm bölgelerindeki otel, restoran, catering firmalarının Metro Gross Market’lerden yaptıkları alışverişlerde kullandıkları Metro Club Kart’ımızla onlara vadeli alım imkanı ve sezona özel taksit kampanyaları sunuyoruz.”

KOBİ’ler için farklılaştırılmış sigorta ürünleri de sunan banka, Otel ve Tatil Köyü Sigortası ile de her türlü konaklama tesisinin, faaliyetlerini sürdürürken karşılaşılabilecek risklerini güvence altına alıyor. Özellikle yabancı tur operatörlerinin ısrarla aradığı teminatları kapsayan bu paket poliçe; otel binasına ve içindeki tüm ekipmana, ayrıca otel müşterilerine geniş kapsamlı teminat seçeneği sağlıyor.

Turizm işletmeleri için hazırlanan bir diğer sigorta ürünü ise İşimin Paket Sigortası... Bu paket, beklenmeyen her türlü riske karşı işyerlerinin uğrayabileceği çeşitli zarar ve kayıplara karşı koruma sunuyor.

Turizm Destek Paketi’ni sektördeki tüm şirketlerin yararlanabileceği şekilde hazırladıklarını söyleyen Mehmet Cemalcılar, “Turizm sektöründeki işletmeler bunların yanı sıra KOBİ Bankacılığı paketinden de yararlanabilirler” diyor.

Bir turistik işletmenin Yapı Kredi’den kredi alabilmesi içinse düzenli ve sağlıklı bilgi akışının olması gerekiyor. Ayrıca faaliyetlerinden yeterli geliri elde etmesi ve önümüzdeki dönemlere ilişkin projeksiyonunun da olması şart.

KREDİLERİN YÜZDE 10’U HALK’TAN

Turizm sektörüne kullandırılan kredilerin yaklaşık yüzde 10’unu Halkbank veriyor. Sektöre kullandırılan kredilerin önemli bölümünün sahil kesimine yapılan yatırımlara ayrıldığını söyleyen Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, “Ancak turizmi sadece sahil bölgeleriyle sınırlı düşünmemeliyiz. Halkbank olarak her tür konaklama tesisi, turistik restoran, yat işletmecisi ve turizm sektörü tedarikçileri, bankamızın müşteri yelpazesi içinde. Bu işletmelerin her türlü yatırım, işletme, yenileme, tamir-bakım gibi harcamalarını finanse ediyoruz” diyor.
Şehir otellerinde 12 ay düzenli fon akışı bulunduğunu hatırlatan Taner Aksel, sahil kesimindeki tesislerin yazın, kış turizmine yöneliklerin ise kışın hizmet verdiğine dikkat çekiyor. Aksel’e göre, yazın faaliyet gösteren bir otelin kredi ödemeleri yazın, kış aylarındakilerin ise kışın olması gerekiyor. Şehir otelleri ise her dönemde ödeme yapabilecek işletmelerden.
Öte yandan turizm işletmeleri, en küçük tamir-bakım ve yenileme harcamalarından yeni-büyük yatırımlara kadar her türlü ihtiyaçları için Halkbank’tan kredi talebinde bulunabiliyor. Halkbank’ın yeni yatırımları, yurtdışından temin ettiği kredilerle de finanse ettiğini söyleyen Aksel, kredilere ilişkin şunları belirtiyor:
“Yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl, işletme kredilerinde ise 1 yıl ödemesiz toplam 4 yıl vadeyle kredi kullandırıyoruz. Daha küçük çaplı tamir-bakım, yenileme, malzeme alımı gibi harcamalar içinse 48 ay vadeye kadar, sezon ödemeli ya da dönemsel ödemeli kredi verdik.”
Turizm sektöründe yer alan firmalara yönelik olarak bu kapsamda “Turizm Destek Paketi” hazırladıklarını kaydeden Aksel, “Turizm Destek Paketi’nin ana ürünü olan Turizm Destek Kredisi, sektörde faaliyet gösteren firmaların yenileme, tamir-bakım, renevasyon gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir kredi. Bu kredimiz firmalara ‘ölü sezon’ olarak adlandırılan dönemlerde nefes aldırmaya yarıyor. Bu krediden sektörde yer alan konaklama tesisleri, turistik restoranlar, seyahat acenteleri ve yat işletmecileri faydalanabiliyor. Ayrıca sektörün tedarikçi firmaları da bu kredi kapsamına dahil edildi” diyor.
Söz konusu firmaların kullandıkları kredilerin geri ödemelerini, nakit akışlarına göre, her yıl belirleyecekleri aylarda yapma imkanı bulunduğunu hatırlatan Taner Aksel, kredi vadelerinin 48 aya kadar çıkabildiğini, isteyen firmaların 3 ya da 6 ayda bir ödemeli dönemsel taksit seçeneğini kullanabildiklerini belirtiyor.
Aksel ayrıca, “Turizm Destek Kredisi kullanan firmalar, bankamızın sigorta, çek, POS, kredi kartı gibi diğer ürünlerinden avantajlı olarak yararlanabiliyor. Mesela, Halkbank POS cihazını kullanan firmalar, ‘ölü sezonda’ POS aidatı ödemeyebiliyor” diyor.

FİNANSBANK’TAN DÖVİZLİ POS

Finansbank, turizm sektöründe faaliyet gösteren her büyüklükteki firmanın ihtiyacına özel çözüm üretiyor. “Finansbank’tan Turizme Büyük Destek” yaklaşımını geliştirdiklerini söyleyen Finansbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, Akdeniz’den Karadeniz’e, Ege’den Marmara’ya kadar Türkiye’nin her bölgesindeki turizmciyi hedeflediklerini belirtiyor.
Banka, bu paketle, otel, motel, pansiyon, lokanta, tatil köyleri gibi konaklama işletmeleri, restoran, kafe/bar işletmeleri, tur acenteleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren esnafa yönelik olarak kapsamlı ürün ve hizmet sunuyor.
Sektörde finansman ihtiyacının en fazla aralık-şubat döneminde olduğunu ve kredi talebinin bu aylarda zirve yaptığını vurgulayan Karabiber, “Bu nedenle turizm sektörüne özel Sezona Hazırlık Kredisi ile yılın dokuz ayı ödemesiz, geri ödeme dönemlerini ise müşterilerin nakit akışına göre oluşturduğumuz bir ürünümüz var. Bu arada işletme yenilemesi/renovasyon içinse bankamız 60 aya kadar vadeli finansman sağlıyor” diyor.
Banka, sezona hazırlık çalışmaları, yenileme/tadilat/renovasyon işlemleri, işletme sermayesi, acil nakit ihtiyaçları ve her türlü finansal çözümler konusunda sektördeki işletmelere destek sağlıyor. Finansbank, bunların yanı sıra müşterilerinin fatura ödemeleri, acil ihtiyaçları için Kredili Mevduat Hesabı imkanı da sunuyor. Turizm sektörünün sigorta ihtiyacını da anlaşmalı beş firma kanalıyla karşıladıklarını söyleyen Metin Karabiber, bu sayede müşterilerine en uygun teklifi yapan şirketla çalışma olanağı sunduklarını vurguluyor. Karabiber, turizm sektörüne yönelik diğer hizmetlerini ise şöyle özetliyor:
“CardFinans VadeKart ile turizmciler, ekstrelerini öteleme ve taksitlendirme avantajlarından yararlanıyor. DövizPOS ise işletmelerin özel POS oranlarından ve POS alacaklarının uygun oranlı iskonto avantajından yararlanmasını sağlıyor. Döviz Türev Ürünleri, turizm firmalarının taşıdıkları döviz riskini ortadan kaldırıyor.”

AKBANK’TAN BEDAVA EFT

Bu yıl, odaklandığı alanlara turizm sektörünü de dahil eden Akbank, bu amaçla turizm firmalarıyla geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirdi. Banka, söz konusu araştırmayla sektörün fotoğrafını çekip turizmcilerin gelecekle ilgili öngörülerini ve beklentilerini belirledi.
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, önümüzdeki iki yıl boyunca sektörün turist sayısı ve turizm geliri artarak büyüyecek. Bu sonuçlardan hareketle Turizm Destek Paketi’ni geliştirdiklerini ifade eden Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, paketin içeriğine ilişkin şu bilgileri veriyor:
“Turizm Destek Paketi’nde turizmci KOBİ’ler, sezona hazırlık ihtiyaçlarını karşılayacak Tek Sezon ya da İki/Üç Sezon Ödemeli Turizm Destek Kredileri, Sürdürülebilir Enerji Finansmanı (TurSEFF) Kredisi, Ticari Artı Para, Dövizli POS, Axess Business, Çek Karnesi-Tahsilatı, Akotel ve İşyeri Paket Sigortası gibi ürünleri bulabilecek. Ayrıca turizmciler kredi vadesi ve geri ödeme koşulları gibi konularda esnekliğe sahip olacak. Firmalar geri ödemelerini gelirlerinin fazla olduğu yoğun sezonda yapabilecek. Ayrıca müşterilerimiz, kullandıkları kredi tutarına göre, ücretsiz havale, EFT ve çek tahsilatı gibi çeşitli avantajlardan da yararlanacaklar.”

Öte yandan 100 bin TL’ye kadar Turizm Destek Kredisi kullanan Akbank müşterileri, kredi kullandırımını takiben üç ay boyunca Akbank Kurumsal İnternet Şubesi'nden ücretsiz olarak sınırsız havale ve EFT ile Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT işlemi ve 10 adet çek tahsilatı yapabiliyor.
100 bin TL’nin üzerinde kredi kullananlarsa üç ay boyunca ücretsiz olarak; Akbank Kurumsal İnternet Şubesi’nden sınırsız havale ve EFT ve Akbank şubelerinden 20 adet havale, 20 adet EFT ve 20 adet çek tahsilatı gerçekleştirebiliyor.

FAİZ 1.49, VADE 48 AY

Anadolubank, turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, turistlere yönelik ürün/hizmet satışı gerçekleştiren orta ve küçük boy işletmeler ve tedarikçi firmalarına, Turizm Paketi kapsamında kredi kullandırıyor. Bu paket sayesinde turizmciler söz konusu kredileri, yüksek sezon sonrası ödeyebiliyor. Banka, bunların yanı sıra firmaların geçmiş performanslarına bakarak, dönemsel karşılanamayacak çeşitli yatırımlarına, esnek ödemeli 48 aya varan vade seçeneği sunuyor. Anadolubank, bu ödemeleri, sektörün nakit akışının yoğun olduğu aylara yayacak şekilde hazırlıyor.
Diğer ticari kredilerden farklı olarak, turizm kredilerinde sektörün mevsimsellik özeliğine yönelik ödeme planı hazırladıklarını söyleyen Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, “Bu ödemeler yaz aylarında yoğunlaşıyor. Gelirlerin düşük olduğu kış aylarında ise düşük taksitli ödeme planları sunuyoruz” diyor.
Bir işletmenin Anadolubank’tan kredi kullanabilmesi içinse turizm sektöründe en az 3 sene faaliyet göstermesi, bilanço yapısının ve kredibilitesinin uygun olması ve vereceği teminatlar önemli oluyor.
Recep Atakan’ın verdiği bilgiye göre, Anadolubank turizmcilere yüzde 1.49 faiz ve 48 aya varan vade seçeneği sunuyor. 2012 yılında özellikle şehir otellerini ve tedarikçileri desteklemeyi planladıklarını söyleyen Atakan, bu çerçevede her iki gruba yönelik bankacılık paketleri sunacaklarını belirtiyor. Atakan’ın verdiği bilgiye göre özellikle tedarikçi firmalar için hazırlanan paket sayesinde alımların arttığı yaz aylarında konaklama tesislerine yapılan satışların hemen tahsil edilebilmesi sağlanacak. Söz konusu bu uygulama ile firmalar finansman ihtiyacı açısından rahatlayacak.

İŞ’TEN DÖVİZLİ KREDİ

İş Bankası, turizm sektörüne maksimum 12 aya varan vadeyle TL veya döviz cinsi kredi kullandırıyor. 3 ya da 6 ayda bir faiz ve vade sonu anapara ödemeli planın yanı sıra İş Bankası’nın aylık ya da esnek taksit ödemeli TL kredi ödeme planları da var. Turizm sektörüne yatırım kredisi de kullandıran İş Bankası, firmaların otel, tesis, makine/ekipman alımı vb. yatırımlarının finansmanı için ilk 1 yılı anapara ödemesiz olmak üzere 5 yıla varan vade imkanı sağlıyor.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, bankanın Turizm Sektörü Destek Paketi kapsamına giren ürün ve hizmetleri şöyle özetliyor:
“Bu kapsamda, Turizm İşletme Kredisi, Turizm Sektörü Yatırım Kredisi, Üye İşyeri Anlaşmaları, Teminat Mektubu, Leasing Garantisi Kredisi, Dövize Endeksli Çek İştira Kredisi, TL Çek İskontosu/İştirası Kredisi, Şirket Kredi Kartı, İşyeri Kredileri, Kredili Ticari Mevduat Hesabı, Ticari Taşıt ve Filo Kredisi, Turistik Tesis Sigortası, Nakit Yönetimi Ürünleri (Çoklu havale-EFT, Düzenli Ödeme Sistemi ve Muhasebe Yönetimi) ürünlerimiz bulunuyor. Bu ürünlerimizden küçük turistik işletmeler de faydalanabiliyor.”
İş Bankası, turizm kredilerinde de müşterilerinin bilanço, gelir, nakit akım tablosu vb. finansal verilerinin yanı sıra piyasa istihbaratı, ödeme performansı, kredinin kullanım yeri gibi konulara da bakarak karar veriyor. Turizm İşletme Kredisi kullanılabilmek içinse otel, pansiyon, seyahat acentesi, yat işletmecileri, turistik kafe ve restoranlar, dericiler, kuyumcular vb. işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan “Turizm İşletme Belgesi”ne sahip olması aranan diğer koşul. İş Bankası, söz konusu krediyi, turistlere yönelik olarak ürün/hizmet satışı gerçekleştiren diğer firmalara da kullandırıyor.
2011 yılı ekim ayında turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “Sezona Hazırlık Kredi Kampanyası” düzenlediklerini hatırlatan Suat İnce, “Bu kapsamda sektördeki işletmelerin ihtiyaç duyacakları işletme sermayesinin finansmanı amacıyla, azami 36 aya kadar vadeli kredi kullandırıyoruz. Yatırım ihtiyaçlarına yönelik olarak ise ilk 1 yılı anapara ödemesiz azami 5 yıl vadeli kredi kullanmaları mümkün” diyor.
İş Bankası, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında federasyon üyelerine uygun koşullarla kredi de veriyor. Banka, www.istekobi.com.tr adresindeki Turizm Sektörü Ana Sayfası’nda, sektöre genel bakış, sektörel analizlerin yanı sıra güncel haberler, firma tanıtım sayfaları, sektör liderleri ve uzmanlarla yapılan röportajlara da yer veriyor.

GARANTİ’DE VADE 120 AY

Garanti Bankası Turizm Destek Paketi’nden konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tedarikçi firmalar, kafeler, barlar, restoranlar ve turistlere hizmet veren diğer tüm işletmeler yararlanabiliyor. Banka, Turizm Destek Paketi kapsamında kredilerde 60 aya varan vade imkanı sağlarken TURSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi) kredilerinde vadeyi 120 aya, STEP (küçük turizm işletmeleri projesi) projesi kapsamında ise 1 yılı ödemesiz 96 aya  uzatabiliyor.
Paket kapsamında, turizm sektörüne dair eğitimler düzenleyip, bilgi paylaşımında da bulunduklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Söz konusu paketle, 60 aya varan vadelerle kredi vermenin yanı sıra hızlı ve güvenilir yurtdışı para transferi, teminat mektupları, işyeri kredileri, şirket kredi kartı gibi çok sayıda ürün de sunuyoruz” diyor.
Garanti Bankası, bunun dışında Turizm Destek Paketi’ni kullananları, Garanti Emeklilik’ten avantajlı şartlarla bireysel emeklilik sistemine katıyor. Nafiz Karadere, bankanın turizm sektörüne yönelik diğer ürün ve hizmetlerine ilişkin şu bilgileri veriyor:
“KOBİ’lere istedikleri döviz cinsi üzerinden işlem yapabilen döviz POS (yabancı kartlarla euro, dolar, sterlin üzerinden kur farkı olmadan satış ve hesaba geçiş imkanı) hizmeti de sunuyoruz. Ülkemizi ziyaret eden turistler, ödemelerini bu POS’lardan kendi para birimleriyle yapabiliyor. Ayrıca KOBİ tanımına uygun beş yıldızlılar hariç konaklama işletmelerinin, yenileme, modernizasyon, renovasyon ve tevsii yatırımlarının finansmanına yönelik Türkiye Kalkınma Bankası ile imzalanan anlaşma kapsamında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından sağlanan STEP ile 20 milyon euro’luk fona aracılık ediyoruz.”
Bunun dışında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 200 milyon dolarlık TURSEFF kredisinin 60 milyonluk dilimini aldıklarını söyleyen Karadere, bu kaynakla, özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin, enerji verimliliğini artıracak projelerine finansman desteği sağladıklarını belirtiyor. Bu kredilerden faydalanmak isteyen işletmelere 120 aya varan vade seçenekleri sunduklarını kaydeden Karadere, “Bugüne kadar başta turizm olmak üzere ambalaj, ısıtma-soğutma ve yalıtım kollarında iş yapan çeşitli sektörlere bu kaynaktan kullandırımlar yaptık” diyor.
Karadere, Garanti Bankası’nın 2011 sonu itibariyle turizm sektörüne 2.8 milyar TL’lik finansman sağladığını da hatırlatıyor.

ING’DEN ALTI AY ÖDEMESİZ KREDİ

ING Bank, “Aslan Turizmci Paketi” ile turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, motel, pansiyon, tatil köyü, restoran, cafe ve bar gibi en büyüğünden en küçüğüne her ölçekte firmaya kredi sağlıyor. Paket kapsamında “Turizm İşletme Kredisi” ve “Turizm Yatırım Kredisi” kullandırdıklarını açıklayan ING Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Baş Yardımcısı Cem Mengi, kredilerin özelliği hakkında şunları söylüyor:
“Turizm İşletme Kredisinde 36, Turizm Yatırım Kredisi’nde ise 60 aya varan vade seçenekleri var. Ayrıca vade süresinin kapsadığı her yıl, azami 6 aya kadar ödemesiz dönem seçeneği bulunuyor. Buna göre KOBİ mayıs veya hazirandan başlayarak sezonda sadece altı ay geri ödeme yapabiliyor. Ancak ödemesiz dönem Ayvalık, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum şubelerimizde 9 aya kadar uzayabiliyor.”
ING, turizm işletme kredileri kapsamında işletmelerin tedarik, mal ve hizmet alım satımlarının finansmanını karşılıyor. Banka, turizm yatırım kredilerinde ise işletmelerin sezon hazırlıklarında kapasite artırımı gibi yatırımları finanse ediyor. Banka, Aslan Turizmci Paketi kapsamında müşterilerine ilk çek karnesini ise yasal yükümlülükler hariç ücretsiz veriyor.
Öte yandan ING Bank, bu kredileri turizmin yoğun olduğu bölgelerde açtığı 28 şubesi kanalıyla kullandırıyor.

ŞEKERBANK’TAN MARKETE KREDİ

Turizm Destek Kredisi adı altında maksimum 36 ay vadeli ve esnek ödemeli bir paket oluşturan Şekerbank, otel, motel, apart, pansiyon vb. işletmeler ile turizme hizmet veren restoran, kafelerin yanı sıra kuyumcu ve marketleri de bu kapsama dahil ediyor. Banka turizm bölgelerinde deniz taşımacılığı yapan işletmelere ve seyahat acenteleri ile tedarikçi firmalara da bu paket kapsamında hizmet veriyor.
Turizm destek kredisini sadece TL olarak değil döviz kredisi ve dövize endeksli kredi olarak da kullandırdıklarını söyleyen Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, “İşletmelere sezon başlangıcına kadar maksimum altı aya kadar ödemesiz dönem imkanı sağlıyoruz. İşletmelerin Şekerbank’tan kredi kullanabilmeleri için esnaf veya ticaret odasına kayıtlı olmaları, vergi levhalarının olması ve turizme yönelik faaliyet göstermeleri gerekir” diyor.
Yıldız, Turizme Destek Kampanyası adlı ürünün, Mart 2012 sonuna kadar devam edeceğini de hatırlatıyor.

TURİZMCİYE BAŞARI ÖDÜLÜ

Turizm sektörüne odaklanan Eurobank Tekfen de büyük turizm yatırımlarını desteklemenin yanı sıra turizm sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmeler için de hizmet veriyor. Banka, turizm sektöründe yatırımları teşvik etmek ve sektöre katkı sağlamak amacıyla ‘Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları’nı da seçiyor ve en başarılı yatırımları gerçekleştiren kurum ve kuruluşları ödüllendiriyor.
Eurobank Tekfen Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dönbekci, bankanın turizm sektörünü desteklemeye ilişkin yaklaşımını “İki odalı küçük bir pansiyondan beş yıldızlı bir otele kadar desteklemek” şeklinde özetliyor. Tüm kurumlara finansal destek vermeyi hedeflediklerini söyleyen Dönbekci, sundukları hizmetleri şöyle özetliyor:
“Turizmcilere finansal danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Sektörün nakit akışına uygun yatırım ve işletme kredisi sağlıyoruz. İşletmelere sezon öncesi kullandırılan kredilerin ödemelerini, nakit akışının hızlandığı sezonda yapabilecekleri ve ödemesiz dönem içeren kredi alternatifleri sunuyoruz. Müşterilerimize Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB gibi kuruluşların sağladığı özel fonlar ve programlardan faydalanma konusunda yardımcı oluyoruz. Leasing çözümlerimizle de hizmetlerimizi destekliyoruz.”
Eurobank Tekfen, krediyi verirken yatırım projesinin fizibilitesi, nakit akışı, özkaynaklarının yanı sıra işletmeyi yönetmek için sahip oldukları deneyim ve yönetim kadrolarına da bakıyor. Bankanın verdiği hizmetler arasında işletmenin nakit akışını bozmayacak kredi tutarı, vade ve ödeme şeklini belirlemesi de bulunuyor.
Eurobank Tekfen’in küçük işletmelere yönelik hazırladığı “Turizm Paketi”, bu işletmelerin nakit akışlarına uygun geri ödeme esnekliği sağlayan Turizm Kredisi,  Turizm Kredili Mevduat Hesabı ve özel komisyon oranlı Turizm POS’u bulunuyor. Kredi içeriğine göre vadeler farklılaşmakla birlikte taksitli ticari kredilerde proje özelinde 60 aya varan vadeler uygulanabiliyor.
Turizm sektörüne odaklandıklarını hatırlatan Şebnem Dönbekci, bu birikimi özellikle butik otel yatırımı planlayan müşterileriyle paylaştıklarını söylüyor. Banka bu alanda fizibilite, nakit akışı ve finansal danışmanlık hizmeti de sağlıyor.
Kredinin yanı sıra POS, çek karnesi, nakit yönetimi ürünleri de bankanın sağladığı diğer ürün ve hizmetler arasında...

ENERJİ İÇİN AFD KREDİSİ

KOBİ’lere sağladığı finansman kaynağını nasıl kullanması gerektiği konusunda ücretsiz danışmanlık veren Türk Ekonomi Bankası (TEB), turizm sektörüne de benzer hizmeti sunuyor.
2011 yılı nisan ayında turizm sektörünün temsilcilerinin katılımıyla Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı düzenleyen TEB, sektörün yarınlarına yön verecek stratejilerin belirlenmesine çalışıyor.
Söz konusu konferansta elde edilen sonuçları Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı Sonuç Raporu adı altında topladıklarını söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, bu raporu da ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim ettiklerini söylüyor.
Turizm sektöründeki firmalara özel danışmanlık hizmeti de veren TEB bunun dışında ödeme ve tahsilat takibinden, sektöre özel kredi işlemleri ve yatırım danışmanlığına kadar her türlü finansal ve finansal olmayan desteği veriyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama tesisleri, tedarikçiler, acenteler bankanın turizme yönelik tüm hizmetlerinden yararlanabiliyor. TEB, turizm sektöründeki işletmelere esnek planlı kredi geri ödemesi imkanı da tanıyor.
Tüm kredilerde işleyen süreci turizm kredilerinde de uygulayan banka, ayrıca otellere kullandırılan kredilerde oda sayısı, yatak sayısı, doluluk oranı, firmanın otel içindeki ekstra gelirleri, yatırımın geri dönüş süresi, çalışılan acenteler, yıllık yaratabileceği gelir ve ödeme gücü gibi birtakım farklı parametreleri de dikkate alıyor.
Turgut Boz, turizm işletmelerinin belirli teknik kriterlerin sağlanması durumunda, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına yönelik sunulan AFD kaynaklı kredilerden de yararlanabildiğini vurguluyor.

AMEX DENİZ POS’LARINDA

DenizBank, planlarını turizm sektörünün daha da büyüyeceği tahminine göre yapıyor. Sektörün tüm temsilcilerine ürün ve hizmet sunduklarını söyleyen DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, “Turizm sektörünün Türkiye’de GSMH içindeki payı yüzde 4, tüm ihracat kalemleri içindeki payı da yüzde 18’lere ulaştı. Sektör daha da büyüyecek. Mevsimsellik özelliği nedeniyle bu sektörde bulunan işletmelere yedi aya varan ödemesiz dönemli kredi sağlıyoruz” diyor.
En son American Express’le anlaşma yaptıklarını ifade eden Sun, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve Türkiye’de de 400 bine yakın üye iş yerinde işlem yapabilen American Express (AMEX) kartlarını artık DenizBank POS’larının da kabul edeceğini belirtiyor. Sun’a göre, DenizBank, Türkiye’de American Express kredi kartlarının işlem yapabildiği 2 üye iş yeri ağından biri olacak. 

Turizm kredilerinde faiz yüzde 16-22 arası

Turizm sektöründe kredi faizleri çok geniş aralıkta. Bunun nedeni, krediyi kullanacak olan kuruluşun bilançosu, bankaya verebileceği teminat gibi çok sayıda değişken. Bankalar turizm sektörüne halen işletme ve yatırım kredisi adı altında iki çeşit kredi veriyor. İşletme kredisinde faiz oranları yüzde 16 ile 22 arasında değişiyor. Bu krediler genelde kasım-şubat ayları arasında kullandırılırken ödemeler ise ekim ayından sonra başlıyor. Bankalar turizm işletmelerine yatırım kredisi de sağlıyor. Ancak yatırım kredilerinde ödemeli veya ödemesiz dönemli, ipotekli veya ipoteksiz, bir yıl veya 10 yıl vadeli gibi çok sayıda farklı çeşit bulunuyor. Bu nedenle eşit taksitli kredilerde faiz oranları da yüzde 1.30 ile 2 arasında değişiyor. 
Bir bankacı krediye ilişkin şu örneği veriyor: “Bankalar örneğin Koç Grubu’nun turizm şirketi Setur’a yüzde 14’lerle zor kredi verirken aynı tarihlerde Antalya’da 100 odalı bir otel yapan işletmeci, krediyi yüzde 24’lerden aşağı faizle alamaz. Burada şirket ve şirketin vereceği teminatlar çok önemli.”
Bu arada turizm sektöründe özellikle yatırım kredilerinin önemli bölümünün yabancı para cinsinden olduğu görülüyor. Burada vadeler 5 yıl ve üzerinde oluşurken bankalar 5 yıl ve üstü kredilerde faizleri yüzde 8 civarında uyguluyor.
Halen turizm sektöründe büyük eksiklik olarak gösterilen hibe kredi uygulaması ise yok.

Turizmci 2012 ve 2013’ten umutlu


Akbank otel, cafe, restoran, acente, mağaza gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren 300’ü aşkın işletmenin katıldığı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmadan çıkan bazı çarpıcı sonuçlar ise şöyle:
• İşletmelerin yüzde 71’i, 2011 yılının olumlu geçtiğini düşünüyor.
• İşletmelerin yüzde 34’ü, 2011 yılında yenileme ya da yatırım gerçekleştirdi.
• Konaklama sektöründeki firmaların yüzde 53’ü, cirolarını son iki yılda artırdı.
• Firmaların yüzde 72’si, önümüzdeki iki yılda cirolarının artacağını öngörüyor.
• Firmaların yüzde 58’i, 2012 yılı için tesislerinin büyüyeceğini düşünüyor.
• Konaklama sektöründekilerin yüzde 67’si, gelecek iki yılda tesislerinin doluluk oranının artacağını söylüyor.
• Önümüzdeki 2 yılda sektörün turist sayısında ve turizm gelirinde artış yaşanması bekleniyor.

Turizmde 2023 hedefleri

Yıl Dünya Türkiye Dünya Türkiye
/ Turist sayısı (Milyon) Turist sayısı (milyon) Turizm geliri (milyar/$) Turizm geliri (milyar$)

1980 286 1.3 105 0.3
1990 436 5.4 264 3.2
2000 687 10.4 473 7.6
2010 1.000 28.6 1.000 21
2023 (*) 1.750 71.5 2.200 85

Türkiye turizmden ne bekliyor?

Yıllar Dış turist sayısı Dış turizm geliri İç turizm Toplam gelir
* * (Milyon $) (Milyon $) (Milyon $)
2011 31.456.076 23.020 5.913 28.933
2012 31.811.000 26.015 6.504 32.519
2013 34.674.000 28.617 7.154 35.771
2014 37.448.000 31.764 7.941 39.705
2015 40.444.000 35.258 8.815 44.073
2016 43.680.000 39.137 9.784 48.921
2017 47.174.000 43.442 10.860 54.302
2018 50.948.000 48.220 12.055 60.276
2019 54.514.000 54.007 13.502 67.509
2020 58.330.000 60.488 15.122 75.610
2021 62.414.000 67.746 16.937 84.683
2022 66.783.000 75.876 18.969 94.845
2023 71.457.000 84.981 21.245 106.226
GENEL TOPLAM    800.876

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde