Turizmci Arap Baharı'yla güldü elektrik ve benzin moral bozdu

Turizmci Arap Baharı'yla güldü elektrik ve benzin moral bozdu

Mısır, Tunus, Libya, Fas gibi ülkeleri tercih eden turistlerin ve Arapların yönünü Türkiye'ye çevirdiğini belirten turizmciler, '2012'de bu etkiyi daha fazla hissedeceğiz. Ancak..

Turizmci Arap Baharı'yla güldü elektrik ve benzin moral bozdu
16px
24px
19.04.2012 08:27
ABONE OLgoogle

Mısır, Tunus, Libya, Fas gibi ülkeleri tercih eden turistlerin ve Arapların yönünü Türkiye'ye çevirdiğini belirten turizmciler, '2012'de bu etkiyi daha fazla hissedeceğiz. Ancak bu yıl Ramazan ağustos ayında denk geliyor. Etkisini azaltmak için formül arayışı içindeyiz' diyorlar

Yaz sezonu yaklaşırken, turizmde hareketlilik de artıyor. Yılın ilk üç ayında umduğunu bulamayan turizmciler yeni sezondan umutlu.  Turizmciler, yeni sezona girilirken beklentilerini ve sıkıntılarını AKŞAM'a anlattılar.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, 'Beklentimiz bu yıl turist sayısında yüzde 5 ile 8 aralığında bir artış olması yönünde' dedi. Turizmde İstanbul'un önemine değinen Bayındır, 'İstanbul'da yılın her günü turizmi hareketlendirici etkinliklerin yapılmalı' önerisinde bulundu.

SURİYE VE RAMAZAN ETKİLEYEBİLİR

 'Gelen turist sayısında artış bekliyoruz ancak bu süreci olumsuz etkileyebilecek olaylar da var. Suriye ile yaşanacak olumsuz gelişmeler turizmi doğrudan etkiler' diyen Bayındır'a göre, Ramazan ayının da yaz sezonuna rastlaması sektörü etkileyebilir. Özellikle İstanbul'u dolduran Arap turist ve işadamlarının Ramazan'da tatile gelmeye sıcak bakmadığını söyleyen Bayındır 'Alternatif neler yapılabilir, onlara da bakıyoruz. Özel etkinlikler düzenlenmesi katkı yapacaktır' diye konuştu

 Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Cenk Halil Bayaz da, yeni sezona ilişkin beklentilerini anlatırken, özellikle Arap Baharı'nın etkisine dikkati çekti. 2011 yılında Arap Baharı nedeniyle Kuzey Afrika'ya giden turistlerden önemli bir bölümünün ve Arap turistlerin farklı mekanlara ve Türkiye'ye yöneldiğini hatırlattı. 

 32 MİLYONLA REKOR BEKLENTİSİ

 Türkiye, 2011 yılını turizmde rekorlarla kapatmıştı. Geçen yıl, 2010'a göre yüzde 9.86 artan turist sayısı hedeflenen 30 milyonu da aşmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, halen 100'e yakın ülkede tanıtım çalışmaları yaparken, turizmciler bu yıl 32 milyonu aşkın turistin beklendiğini ve gelirin de 27 milyar doları bulmasının öngörüldüğünü belirtiyor.

 Doğrudan döviz sağlıyoruz

 'ÖZELLİKLE sahil kesiminde yapımı devam eden otel inşaatlarının kısa sürede tamamlanması gerekiyor' diyen Bayaz şunları söyledi: Yaşanan bazı sıkıntılara yönelik adımlar atılırsa, turizmin ekonomiye katkısı da artar. Her sezon otelcilerin maliyeti artıyor. Dünyanın en pahalı benzinini, elektriğini kullanıyoruz. Ülkeye doğrudan döviz girdisi sağlayarak ihracat yapıyoruz ancak herhangi bir destek almamız söz konusu değil. Dışarıya hizmet sattığımız halde 'ihracatçı' olarak görülmememiz tuhaf.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde