Turgay Ciner, Birleşik Krallık'da 600 kişinin çalışacağı fabrika kuracak

Turgay Ciner, Birleşik Krallık'da 600 kişinin çalışacağı fabrika kuracak

Turgay Ciner, Türkiye’deki büyüme planlarının ardından bu kez rotasını Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini başlatan Birleşik Krallık’a çevirdi.

Turgay Ciner, Birleşik Krallık'da 600 kişinin çalışacağı fabrika kuracak
16px
24px
20.05.2020 11:17
ABONE OLgoogle

Enerjiden denizciliğe, medyadan cam sanayiine birçok alanda faaliyet gösteren Ciner Grubu, Türkiye’nin alanında önemli şirketlerini bünyesinde barındırıyor. Turgay Ciner’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Ciner Grubu, 2015’in Temmuz ayında, soda külünde dünyanın en büyük üreticisi OCI Resoruces LP’nin yönetim hissesini satın almıştı.

2018’de 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa ettiği Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi'ni faaliyete geçiren Ciner Grubu, dünyadaki ticaret hacmi 15 milyar dolar olan ve en fazla ticareti yapılan 10’uncu kimyasal olarak nitelendirilen soda külünde dünyanın en büyük üreticisi konumuna yükselmişti.

Dünyanın en büyük ölçekli çözelti madenciliği, soda külü üretim tesisi, 380 MW ve 400 ton buhar üretimi ile Türkiye’nin en büyük üretim kapasiteli kojenerasyon tesislerine sahip Kazan Soda Elektrik Üretim ile birlikte Ciner Grubu, son 5 yılda 3.5 milyar dolarlık yatırım yaparak adını küresel çapta duyurdu.

Galler Yönetimi'ne proje sunuldu

Turgay Ciner, Türkiye’deki büyüme planlarının ardından bu kez rotasını Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini başlatan Birleşik Krallık’a çevirdi. Gruba bağlı Ciner Glass, Birleşik Krallık’ta önemli bir yatırım yapmak için kolları sıvadı.

Ciner Glass, Galler’de iki fırınlı cam ve ambalaj ile depolama alanında birden fazla tesis yatırımı yapacak. Söz konusu yatırım, Galler’in güney doğu kesiminde bulunan Blaenau Gwent’e bağlı Ebbw Vale kasabasındaki Rassau Sanayi Bölgesi’nde gerçekleşecek. Ciner Grubu, yatırımla ilgili Blaenau Gwent Kent Konseyi’ne kapsamlı bir rapor sundu.

600 kişiye istihdam planlıyor

Yatırımın onaylanması ile birlikte yılsonundan önce planlama başvurusu yapılacak. Bütün izinlerin ve onayların da alınmasıyla inşaata başlanacak ve 2023 yılında tesis faaliyete girecek. Ciner Grubu’nun Galler’de kuracağı yatırımın Avrupa ekonomisi açısından farklı bir önemi daha var. Ciner’in kuracağı tesis, Avrupa'da 15 yıl içinde inşa edilen ilk yeşil alanlı konteyner cam sahasına sahip olacak.

Yatırımın bütçesi henüz belli değil ancak yaratacağı istihdamın 600’e ulaşması planlanıyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde