Tüm zamanların karşılıksız çek rekoru kırıldı: Yüzde 90'ı ödenmedi

Tüm zamanların karşılıksız çek rekoru kırıldı: Yüzde 90'ı ödenmedi

Karşılıksız çeklerde ödeme oranı aylık bazda ilk kez yüzde 20'inin altına indi, yasal işleme alınan çeklerin oranı da yüzde 90'a dayandı.

Tüm zamanların karşılıksız çek rekoru kırıldı: Yüzde 90'ı ödenmedi
16px
24px
18.07.2014 09:01
ABONE OLgoogle
Piyasadaki daralma nedeniyle, çek kullanımı arttı ama karşılıksız çıkan çek miktarı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. Rakamlar çok çarpıcı... Mayıs ayında yasal işleme alınan çeklerin oranı da yüzde 90'a dayandı. Uzmanlar uyarıyor: Rakamlar doğru okunmalı, yoksa bunun sonuçları ekonomide telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında ibraz edilen çek miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 artışla, 8.75 milyon adet düzeyine çıktı.
 
Buna karşılık, karşılıksız çıkan çeklerin, 2013 yılının ilk 5 ayında yüzde 33.6'lık bölümü ödenip kurtarılırken, bu rakam 2014 yılının aynı döneminde yüzde 22.3'e kadar düştü. Böylece, karşılıksız çeklerin yüzde 77.7 gibi büyük bölümü yasal işleme alınmış oldu.
 
Verilerde bir diğer dikkat çekici gelişme ise, ödemelerde bu yıl Mayıs'ta yaşanan sert düşüş oldu. Mayıs ayında 43 bin 259 karşılıksız çekin yalnızca yüzde 12.9'una karşılık gelen 5 bin 572 tanesi ödenip kurtarılabildi. Böylece, Mayıs ayında karşılıksız çeklerde ödeme oranı aylık bazda ilk kez yüzde 20'inin altına inmiş, yasal işleme alınan çeklerin oranı da yüzde 90'a dayanmış oldu.
 
MAYIS AYINDA SERT DÜŞÜŞ

Karşılıksız çeklerin ödemeleri aylık bazda incelendiğinde, Ocak ayında, 51 bin 484 olan karşılıksız çekin, yüzde 28.1'i olan 14 bin 464 adedinin ödendiği görüldü. Karşılıksız çeklerin ödemelerinde daha sonraki aylarda yaşanan gerilemeler, Mayıs'ta sert bir düşüşle, yalnızca bu yılın değil, kayıtlara giren tüm zamanların en düşük düzeyine indi.
 
Mayıs ayında 43 bin 259 karşılıksız çekin, yüzde 12.9'una karşılık gelen yalnızca 5 bin 572 tanesinin ödenebildiği dikkat çekti.
 
"EKONOMİK KRİZİN ÖNCÜLERİ OLABİLİR"

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, karşılıksız çeklerin ekonomi ile büyük bir bağlantısı olduğuna dikkat çekerek, "Ekonomide olumlu bir havanın olmamasından kaynaklanıyor. Piyasada görünmeyen bir daralma, bir durgunluk var. Üretimdeki azalmaları da incelemek gerekiyor. Üretimdeki azalamlar, karşılıksız çıkan çeklerin de ödenememesine neden oluyor. Bunun okunması; ekonomideki sürecin olumsuzluğa doğru gittiği şeklinde" dedi.
 
Arıkan, ekonomideki daralmanın en büyük göstergesinin, çekelerin ödenmemesi olduğuna dikkat çekerek, "Çeklerin ödenmemesi bir sıkıntı. Bunlar, bir ekonomik krizin öncüleri olabilir. Orta vadede kriz beklentisi nedeniyle firmalar çeklerini ödememe yolunu seçiyorlar. Çek adeti artıyor, nakit yerine çek kullanıyor. Buna karşılık kestiği çekleri ödemeyerek kendini döndürmeye çalışıyor. Çek sayısındaki artış ve karşılıksız çeklerin ödenmemesi birbirine paralel olan rakamlar" diye konuştu.  
 
"BUNUN ÇÖZÜMÜ PİYASI KENDİ YAPACAK"

EKSANDER ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Ulkat, artık şirketlerin karşıksız çek verenlerle iş yapmadığını belirterek, "Kendi cephemizden baktığımızdan daha dikkatli davranıyoruz. Çek alacaksak kendi kendimizi garanti altına alıyoruz. Eskiden böyle bir şey yoktu, araştırma yapmazdık, istihbarat toplamazdık. Piyasa kendi oto kontrol mekanizmasını geliştiriyor. Türkiye'de bir gün Avrupa durumuna gelecek ve belki de tamamen nakitle iş yapacak" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde