Tsunami dalgası Doğubank'ı fena vurdu

Tsunami dalgası Doğubank'ı fena vurdu

Uzakdoğu'dan gelen elektronik ürünleri uygun fiyata satan İstanbul'daki Doğubank ile Hayyam Pasajı Japonya'daki tsunamiden yara aldı.

Tsunami dalgası Doğubank'ı fena vurdu
16px
24px
25.03.2011 09:41
ABONE OLgoogle

Bazı ürünlere tsunami zammı gelirken, profesyonel fotoğraf makinası ve kamera karaborsaya düştü

Japonya'da meydana gelen depremin yol açtığı yıkım ve daha sonrasında oluşan nükleer tehlike tüm dünyada hissediliyor. Olayın ekonomik boyutlarının etki alanı da her geçen gün biraz daha yayılıyor. Özellikle Japonya'daki devasa elektronik endüstrisinin bu süreçte yaşadığı sarsıntının etkileri Türkiye'ye kadar uzandı.

Teknolojik ürün piyasasının kalbi sayılan Doğubank ve Hayyam Pasajı'nda artık her aradığınızı kolayca bulmak mümkün değil. Profesyonel fotoğraf ekipmanları başta olmak üzere Japonya menşeli birçok ürünün temininde sıkıntı bulunuyor. Diğer bir gelişme ise fiyatlarda yaşanıyor. En fazla fiyat artışı flash bellek, balık gözlü objektif, LCD ürünler ve profesyonel kamera ile fotoğraf ekipmanlarında yaşanıyor.

MERCEK YOK

Hayyam Çarşısı esnaflarından Mustafa Söz, ithalatını yaptıkları ürünleri geçmişte olduğu gibi hızlıca temin edememekten şikâyet ediyor. Bazı ürünlerin fiyatının da yukarı çıktığını belirten Söz, "Örneğin Flash NAND ve DRAM bellek adı verilen ürünler ile balık gözü objektifleri temin edemiyoruz. İthalat için görüştüğümüz firmalar bize aylar sonrasına çok yüksek fiyatlarla tekliflerde bulunuyor. Şuanda oluşan bu hava nedeniyle fiyatlar yüzde 20 civarında arttı" diye konuştu.

STOKÇULAR TÜREDİ

Doğubank ve Hayyam Çarşısı'nda esnaf fiyat spekülatörlerinden rahatsız. Japonya depremini fırsat bilen bazı ithalatçı firmaların felaketi gerekçe göstererek fiyatların artacağı dedikodusunu yaydığını anlatan esnaf, bu durumun sektöre zarar vereceği görüşünde. Bazı ürünlerde de fiyat artışının başladığını ifade eden esnaf, tüm teknoloji ürünlerine zam geleceği iddiasının ise gerçeği yansıtmadığını savunuyor. En fazla tepki ise zam gelecek beklentisiyle stokçuluk yapanlara gösteriliyor.

İşler tersine döndü Japon değil Çin malı isteniyor

Esnaf Mehmet Atik ise işin farklı bir boyutuna dikkat çekiyor. Bazı müşterilerin kendilerine "Japon malı ürünlerde radyasyon varmış. Çin malı ürün istiyorum" dediğini kaydeden Atik, "Önceden Japon malı diye övüne övüne satardık. Şimdi Japon malı demeye çekiniyoruz" diyor.

LCD ve flash bellek fiyatları artıyor

DOĞUBANK esnaflarından Mehmet Çalışkan, LCD fiyatlarında da artışların yaşanmaya başladığını söylüyor. Sony, Nikon ve Canon gibi firmaların üretiminde önemli ölçüde aksamalar yaşandığını belirten Çalışkan, "Bu firmalar iletken film, stepper ve LCD televizyon için kritik diğer metaryellerin yüzde 70'ini üretiyor. Aracı firmalarla yaptığımız görüşmelerde stokların azaldığı ve fiyatların artacağı belirtiliyor. Zaten şuanda da fiyatlar artmış durumda" dedi.

Metin Can/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde