Trump zenginlere yarayacak vergi tasarısını geçirdi

Trump zenginlere yarayacak vergi tasarısını geçirdi

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin hazırladığı vergi yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden 203'e karşı 227 oyla geçti...

Trump zenginlere yarayacak vergi tasarısını geçirdi
16px
24px
20.12.2017 05:57
ABONE OLgoogle

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin hazırladığı vergi yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nden 203'e karşı 227 oyla geçti. Kongre'nin diğer kanadı Senato’da da bugün oylanması beklenen tasarı, Demokratlar tarafından sadece zenginlere yarayacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre yaklaşık 1 trilyon 500 milyar dolarlık paket, Temsilciler Meclisi’nde yapılan uzun görüşmeler sonrası oylamaya sunuldu. Oylamada, 227 Cumhuriyetçi tasarıya “Evet”, oyu verirken 12'si “Hayır”oyu kullandı.

Demokratlar ise tasarının hazırlanması sırasında Cumhuriyetçiler tarafından sürecin dışında tutuldukları için parti çizgisinde “Hayır” oyu kullandı. Demokratlar, tasarının sadece zenginlerin vergilerini düşürdüğünü belirtiyor.

"ÜÇ MADDE SENATO KURALLARINA AYKIRI"

Şimdi sıra Senato oylamasında. Ancak Senato Bütçe Komitesi'nin bağımsız üyesi Bernie Sanders ve Demokrat Oregon Senatörü Ron Wyden, tasarıda eğitimle ilgili üç maddenin Senato kurallarını usülen ihlal ettiğini açıkladı. Bu üç maddenin tasarı metninden çıkarılarak Senato'da oylanması bekleniyor.

Bu da Temsilciler Meclisi'nin tasarının Senato'da onaylanmış son halini yeniden oylaması gerektiği anlamına gelecek. Bu oylamanın da Çarşamba sabahı gerçekleşmesi bekleniyor.

30 YILDAN SONRA İLK KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK

Tasarının yasalaşmasıyla, 30 yıldan sonra ilk kez vergi kanunlarında kapsamlı bir değişiklik yapılmış olacak. Trump da seçim kampanyası sırasında verdiği vaatlerden birini hayata geçirecek.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, kurumlar vergisini yüzde 31’den yüzde 25’e çeken, bireysel vergilerde ise daha küçük ölçekli indirimler öngören tasarıyı geçirecek çoğunluğa sahip görünüyordu.

Tarafsız bir kuruluş olan Vergi Politika Merkezi, yeni yasayla Amerikalılar’ın yüzde 95’inin vergilerinin düşeceğini öngörüyor. Ancak bununla birlikte zenginlerin bu yasadan çok daha fazla yarar sağlayacağı da bildiriliyor.

Vergi Politika Merkezi’ne göre yasa tasarısı, eski Başkan Barack Obama’nın sağlık reform yasasını kısmen iptal etmiş olacak, kamu borçlarının ise gelecek on yıl içinde 1 trilyon 500 milyar dolar daha artması anlamına gelecek.

Cumhuriyetçiler vergi paketiyle, son sekiz yıldır sürekli olarak büyüyen ekonominin bu trendi sürdüreceğini söylüyor.

PROTESTOLAR BAŞLADI

Öte yandan New York’ta tasarıyı protesto etmek için Menkul Kıymetler Borsası binasının girişini kapatan 15 kişi gözaltına alındı.

Tasarıya karşı finans merkezi Wall Street’te gösteri yapan 120 kişilik grup pankart açtı, slogan attı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde