Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' planına tepkiler: 'Yeni bir intifada bekliyoruz'

Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' planına tepkiler: 'Yeni bir intifada bekliyoruz'

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında 'Yüzyılın Anlaşması' olarak da anılan tek taraflı Orta Doğu barış planına ilişkin başta İran olmak üzere çeşitli ülkelerden tepki geldi.

Trump'ın 'Yüzyılın Anlaşması' planına tepkiler: 'Yeni bir intifada bekliyoruz'
16px
24px
28.01.2020 22:30
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nın Orta Doğu'ya barış getireceğini öne sürdükleri 'Yüzyılın Anlaşması'na Filistinliler tepki gösterdi. Hamas yaptığı açıklamada, Kudüs'e dair söz konusu planların 'agresif' ve 'safsata' olduğunu belirtti. İran ise anlaşma için 'yaptırım ve dayatma planı' dedi.

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “Trump’ın açıklaması agresif bir açıklama ve büyük bir öfke yaratacak” dedi.

“Trump’ın Kudüs’e dair açıklamaları safsatadan ibaret ve Kudüs her zaman Filistinlilerin olacak. Filistinliler bu anlaşmaya karşı çıkacak ve Kudüs her zaman Filistinlilere ait olarak kalacak” dedi. Donald Trump ‘Yüzyılın Anlaşması’nı açıkladı: Kudüs İsrail'in olacak

SOKAĞA DÖKÜLDÜLER

İki lider canlı yayında Yüzyılın Anlaşması’nın ana hatlarını dünyaya duyurdu.

Canlı yayın sürerken Filistinliler sokaklara dökülerek anlaşmaya karşı tepkilerini gösterdi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas daha önce yaptığı açıklamalarda anlaşmaya destek vermediğini ifade etmişti.

İRAN’DAN TEPKİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hüsameddin Aşina, ABD'nin İsrail-Filistin meselesine ilişkin açıkladığı barış planının 'dayatma ve yaptırım planı' olduğunu, buna karşı Filistin'de yeni bir intifada beklediklerini söyledi.

Washington yönetiminin hazırladığı sözde barış planına Tahran'dan ilk tepki Ruhani'nin danışmanı Aşina'dan geldi.

İran Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığını da yürüten Aşina, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Trump'ın önerisini, "ABD ve siyonist rejim arasında bir anlaşma" olarak niteleyerek, "Bu bir barış ve refah planı değil, dayatma ve yaptırım planıdır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin bu adımla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararlarını tek taraflı şekilde ihlal ettiğini vurgulayan Aşina, "(Filistin'de) yeni bir intifada bekliyoruz" ifadesini kullandı. 

Ürdün: Halkın kabul edeceği kapsamlı bir barışı hedefleyen her çabayı destekleriz

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, "Ürdün, halkın kabul edeceği adil ve kapsamlı bir barışı hedefleyen her samimi çabayı desteklemektedir" açıklaması yaptı. Safadi, kapsamlı ve kalıcı bir barışa giden tek yolun 1967 sınırlarına sahip, Doğu Kudüs başkentli bağımsız Filistin devletinin kurulması olduğunu ifade etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde