Trump'ın Türkiye kararına ilk tepki Pekcan'dan: Kaybeden onlar olur

Trump'ın Türkiye kararına ilk tepki Pekcan'dan: Kaybeden onlar olur

Bakan Pekcan, Trump'ın Türkiye'yi ekonomisinin 'gelişmiş' olmasını gerekçe göstererek, gelişmekte olan ülkelere tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Programı'ndan çıkarma kararına tepki gösterdi.

Trump'ın Türkiye kararına ilk tepki Pekcan'dan: Kaybeden onlar olur
16px
24px
05.03.2019 12:45
ABONE OLgoogle

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Türkiye’nin, ABD’nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GSP) programından çıkarılmasının iki ülke hükümetleri tarafından beyan edilen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle çeliştiğini ve ABD’li küçük ve orta ölçekli firmalar ve üreticileri de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Türkiye’yi, bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan GSP programından çıkarmayı düşündüğünü açıklamıştı.

USTR basın bülteninde “Türkiye artık Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine katılmaya uygun değil, çünkü ekonomik olarak yeterince gelişti” denmişti.  Trump'tan yeni Türkiye kararı: Çıkarıyor...

Pekcan Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları yazdı: “Geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren devam eden gözden geçirme süreci sonrası ABD Türkiye’nin GTS programından çıkarılmasına karar verdiğini açıkladı. Söz konusu karar iki ülke hükümetleri tarafından beyan edilen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ile çelişmektedir. Bu karar aynı zamanda ABD’li küçük ve orta ölçekli firmalar ile üreticileri de olumsuz etkileyecektir.”

Bakan 2018 yılı 11 aylık döneminde ABD’nin GTS kapsamında dünyadan yaptığı toplam 20.9 milyar dolarlık ithalatta Türkiye’nin 1.74 milyar dolarlık ve yüzde 8.2’lik payla beşinci tedarikçi ülke konumunda olduğunu belirterek, “Stratejik ortağımız olan ABD ile aramızdaki ticaret hacmini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

Etkisinin sınırlı olması bekleniyor

Ekonomistler ve sektör yetkilileri ABD’nin kararının ekonomik karşılığının sınırlı ve makro ekonomiye etkisinin ise göz ardı edilebilir olduğunu belirtiyor.

Reuters’a konuşan otomotiv sektöründen bir yetkili, ABD’nin iptal etmeyi değerlendirdiği gümrüksüz ihracat imkanı kapsamında geçen yıl sektörün 1.1 milyar dolar ihracat yaptığını, imkanın iptalinin ABD’ye ihracata belirgin bir etkisi olmayacağını söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde