Trump'ın Golan Tepeleri açıklamasına tepkiler

Trump'ın Golan Tepeleri açıklamasına tepkiler

Trump'ı "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." açıklamasına tepki geldi.

Trump'ın Golan Tepeleri açıklamasına tepkiler
16px
24px
22.03.2019 08:31
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." açıklamasına peş peşe tepkiler geldi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, "Bu konudaki bütün BM kararlarının arkasındayız" derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD'nin, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar" dedi.

Birleşmiş Milletler'den (BM), ABD Başkanı Trump'ın "İsrail'in, işgal ettiği Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiği" yönündeki açıklamasına tepki gösterildi. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Trump'ın açıklamasına ilişkin, ''Bu konudaki bütün BM kararlarının arkasındayız.'' dedi.

BM: ULUSLARARASI HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK

BM Güvenlik Konseyi'nin 1981 yılında aldığı 497 sayılı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor ve kararda ''İsrail'in işgal altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur.'' deniliyor. 

TÜRKİYE: BÖLGEDE DAHA FAZLA ŞİDDETE YOL AÇAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD'nin, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabalarının bölgede daha fazla şiddet ve acıya yol açacağını söyledi.

Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Ülkelerin toprak bütünlüğü uluslararası hukukun en temel ilkesidir. ABD’nin, İsrail’in uluslararası hukuka aykırı hamlelerini meşrulaştırma çabaları, bölgede sadece daha fazla şiddet ve acıya yol açar. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü desteklemektir." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." açıklaması yapmıştı. 

Trump'ın bu tweetinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'dan da açıklama geldi. 

Netanyahu Twitter'dan "İran'ın Suriye'yi İsrail'i yıkmak için bir platform olarak kullanmaya çalıştığı bir zamanda, Başkan Trump, İsrail'in Golan Tepeleri'nin egemenliğini cesaretle kabul ediyor. Teşekkürler Başkan Trump!" mesajını paylaştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde