Trump ile off-shore sızıntılarında Putin'le gizli bağlar

Trump ile off-shore sızıntılarında Putin'le gizli bağlar

Sızdırılan belgelerde ABD Başkanı Donald Trump’la ilişkili çok sayıda güçlü figür var. Trump ile bağlantılı bir düzineden fazla kişi belgelerde yer alıyor.

Trump ile off-shore sızıntılarında Putin'le gizli bağlar
16px
24px
06.11.2017 07:52
ABONE OLgoogle

Panama Belgeleri’nin artçı şokları birçok ülkede devam ederken, zenginlerin ve politikacıların başları, şimdi de yeni sızıntılarla dertte. ‘Paradise Papers’ olarak adlandırılan sızıntılar, 13.4 milyon belgeden oluşuyor. Sızıntılarda ABD Başkanı Donald Trump'la ilgili izler de yer aldı.

Sızdırılan belgelerde ABD Başkanı Donald Trump’la ilişkili çok sayıda güçlü figür var. Trump ile bağlantılı bir düzineden fazla kişi belgelerde yer alıyor. Bunlar arasında üç kabine sekreteri Devlet Bakanı Rex Tillerson, Ticaret Sekreteri Wilbur Ross’un yanı sıra Trump’ın baş ekonomi danışmanı Gary Cohn ve önde gelen Trump bağışçıları Robert Mercer ve Sheldon Adelson da bulunuyor. Randal Quarles, Koch kardeşler, Geof Palmer, Paul Singer, Stephen Schwartzman, Tom Barrack, Carl Icahn, Steve Wynn belgelerde yer alan Trump ile bağlantılı diğer isimler.  Paradise Belgeleri: Zenginler ve siyasetçilerin offshore sırları

Putin ile gizli bağlar

ICIJ’den Sasha Chavkin, Martha M. Hamilton ve medya ortaklarının ayrıntılı şekilde incelediği Appleby belgelerine göre ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross’un bir nakliye şirketinde hissesi bulunuyor. Bu şirket, bir Rus enerji şirketinden yıllık milyonlarca dolar gelir elde ediyor.

Ross’un hissedarı olduğu şirket, Güney Pasifik’teki Marshall Adaları’nda yerleşik olan bir denizcilik şirketi olan Navigator Holdings Ltd. Navigator’ın en önemli müşterilerinden biri de Kremlin bağlantılı enerji şirketi Sibur. Öyle ki belgelere göre Sibur’un 2016’da Navigator Holdings Ltd’ye yaptığı ödeme 23 milyon doları aşıyor. Moskova bazlı gaz ve petrokimya şirketi, 2014’ten beri Navigator’a 68 milyon doların üzerinde gelir sağladı.

Sibur’un önemli hissedarları arasında Rusya Devlet Başkanı Putin’in damadı Kirill Shamalov ve Putin’e yakınlığından dolayı 2014’te ABD’nin yaptırım listesine giren milyarder Gennady Timchenko yer alıyor. Timchenko’nun enerji sektöründeki faaliyetleri ABD Hazinesi tarafından ‘direkt olarak Putin ile bağlantılı’ diye tanımlanmıştı. Diğer yandan Sibur’un büyük ortağı Leonid Mikhelson da Putin yönetimini desteklediği için ABD tarafından yaptırım uygulanan bir enerji şirketini kontrol ediyor.

Bu bağlantılar, ABD siyasetinde gizli bir Rusya müdahalesi olduğu endişelerinin gündemde olduğu bir dönemde ortaya çıkıyor. Ross’un sözcüsü, ICIJ’e yaptığı açıklamada, Ross’un Navigator’ın yönetim kuruluna 30 Mart 2012’de direktör olarak katılıp 2014’te kuruldan ayrıldığını, söz konusu üç isimle hiç karşılaşmadığını söyledi.

Şubat ayında Trump’ın kabinesine katıldığında Ross, 80 şirketteki hisselerini devretmişti. Ancak, onu Navigator’a ve Rus müşterilerine bağlayan dört şirket de dahil olmak üzere dokuz şirkette hisselerini korudu. ICIJ’e konuşan Cumhuriyetçi ve Demokratik yönetimlerde ABD Dışişleri’nde görev yapan Rusya uzmanı Daniel Fried, Sibur’u “dost ilişkileri olan bir şirket” olarak tanımladı.

Pelin Ünker/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde