Trump'ı kızdıracak! Fed 11 yıl sonra faiz indirdi

Trump'ı kızdıracak! Fed 11 yıl sonra faiz indirdi

Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün başlayan toplantısı, bugün sona erdi. ABD Merkez Bankası (Fed) bu gece faiz kararını açıkladı. Faiz oranı 0.25 puan indirildi.

Trump'ı kızdıracak! Fed 11 yıl sonra faiz indirdi
16px
24px
31.07.2019 18:53
ABONE OLgoogle

Fed beklentiler doğrultusunda faizlerde 25 baz puan indirdi. Fed yüzde 2.25-2.50 olan faizi, yüzde 2.00-2.25'e çekmiş oldu.

10 Temmuz’da Washington’da Temsilciler Meclisi Finansal Komistesi’nde konuşan Fed Başkanı Powell’ın endişelerini sıralaması piyasalar tarafından gerçekleştiği gibi ‘faiz indirimi’ olarak algılandı. Fed böylelikle 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu.  ABD Başkanı Trump, FED Başkanı Powell'ı görevden alabileceğini ima etti

BEKLENTİLER DE İNDİRİM YÖNÜNDEYDİ

Fed öncesi gerçekleştirilen anketlerde yüzde 95’lere yakın ekonomistin ortak değerlendirmesi 25 baz puan indirim şeklinde olmuştu. Küresel piyasalar bu noktada fiyatlanmış durumdaydı.

Ekonomistlerin çoğunluk olamayacak bir kısmı ise Fed’in 50 baz puan faiz düşürmesini öngörüyordu.

FOMC’den yapılan açıklamada söz konusu faiz indirimine “ekonomik görünüme ilişkin bazı küresel gelişmelerde ve bastırılmış enflasyon” sebebiyle gidildiğini duyururken, ABD ekonomisindeki mevcut büyümenin “ılımlı” ve iş piyasasındaki görünümün de “güçlü” olmasına karşın faiz indirimine gidildiğini belirtti. 

TRUMP’I KIZDIRACAK

Fed'in indirdiği 25 baz puanlık faiz indirimi ABD Başkanı Donald Trump'ı memnut etmeyecek. Zira, Trump, Fed’den en az 50 puanlık bir faiz indirimi bekliyordu.

Trump’ın bu karara karşı sert bir açıklama yapması bekleniyor.

DOLAR NASIL ETKİLENDİ

Fed'in faizleri beklendiği üzere 25 baz puan indirmesinin ardından dolar 5.52'den 5.60 üzerine çıktı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde