Trump çark etti: O sözlerine tepki yağıyor

Trump çark etti: O sözlerine tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği tarihî zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalara ülkesinden tepkiler geldi.

Trump çark etti: O sözlerine tepki yağıyor
16px
24px
18.07.2018 07:30
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği zirvenin ardından, İngilizce sözlük Dictionary.com da ‘sinirlerine hakim olamadı’. Sözlüğün Twitter hesabından ‘hain’ ve ‘vatansever’ kelimelerinin anlamları paylaşılarak Trump’a ‘taş atıldı’.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün Helsinki'de gerçekleştirdiği basın toplantısında Moskova'nın 2016'daki ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine inanmadığını söylemesi ABD'de bazı isimlerin tepkisini çekti.

Eski CIA Başkanı John Brennan, Twitter'dan yaptığı açıklamada Trump'ın tavrını ihanet olarak nitelendirdi. Brennan "Donald Trump'ın Helsinki'deki basın toplantısında gösterdiği performans 'yüksek suçlar ve kabahat' eşiğine yükselmiş hatta geçmiştir" ifadelerini kullandı. Trump'ın bu sözlerle Putin'in ‘cebinde olduğunu' gösterdiğini iddia eden Brennan "Cumhuriyetçi vatanseverler neredesiniz?" yazdı.

Brennan'ın sözlerinin ardından İngilizce internet sözlüğü Dictionary.com da durumdan kendine pay çıkardı ve Twitter'da konuyla ilgili gönderme niteliğinde paylaşımlar yaptı.

Sözlüğün hesabından ilk önce Türkçe ‘vatansever' demek olan ‘patriot' kelimesinin anlamı paylaşıldı ve "Ülkesini ve ülkesinin çıkarlarını bağlılıkla seven, destekleyen ve koruyan kimse" tanımı yapıldı.

Hesapta aynı paylaşımda Türkçe ‘hain' anlamına gelen ‘traitor' kelimesinin de anlamı paylaşıldı. Bu kelime için de "Ülkesine ihanet ederek hainlik eden kimse" tanımında bulunuldu.

Sözlük, daha önce Trump'ın ‘collusion' yani, ‘gizli anlaşma' kelimesini yanlış yazması ardından da ‘rol çalmaya' çalışmıştı. Sözlük, Trump'ın söz konusu kelime yerine yanlışlıkla ‘collussion' kelimesini yazdığına dikkat çekerek Tweet'inde "collusion'ı bulamadık. Ancak ‘collusion'ı (gizli anlaşmayı) bulduk" ifadesini kullanmış ve ABD başkanının Rusya ile bağlantısı olduğu iddialarına destek vermişti.

Trump’ın, “Amerikan istihbaratı, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine karıştığını söylüyor. Ancak onların iddialarına inanmıyorum. Başkan Putin ile görüştüm, bunun arkasında Rusya olmadığını söyledi. Rusya’nın olması için bir sebep görmüyorum” sözlerine gelen tepkiler şöyle:

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan: Rusya’nın ABD seçimlerine karıştığı konusunda şüphe yok. Başkan, Rusya’nın müttefikimiz olmadığını takdir etmeli. ABD, seçimlerimize karışması konusunda Rusya’ya hesap sormalı.

Senato’nun önemli isimlerden Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain: Trump’ın Putin ile basın toplantısı bir Amerikan Başkanı’nın hafızalardaki en utanç verici performansı. Trump’ın tecrübesizliği, bencilliği, yanlış eşdeğerliği ve otokratlara olan sempatisinin verdiği zararı hesaplamak zor ama Helsinki’deki zirve trajik bir hataydı. NATO müttefiklerine yönelik sert tavırlarına rağmen basın toplantısında Putin’e inandığını söylemesi Amerikan tarihinde dibe vurmak.

Senato’nun önemli isimlerden Tennessee Senatörü Cumhuriyetçi Bob Corker: Bunun ülkemiz için iyi bir an olduğunu düşünmüyorum. Trump’ın açıklamaları ABD’yi çocuk oyuncağı haline getirdi. Rusya, ABD seçimlerine karıştı. Başkanın bunun olduğunu inkar etmesinin sebebini bilmiyorum.

Senatoda Cumhuriyetçilerin ikinci güçlü ismi Teksas Senatörü John Cornyn: Ne yapıp ne yapmadığı konusunda eski bir KGB albayının sözünü dikkate almamız gerektiğini düşünmüyorum.

Eski CIA Başkanı John Brennan: Trump’ın Helsinki’deki basın toplantısında gösterdiği performans ‘yüksek suçlar ve kabahat’ eşiğine yükselmiş hatta geçmiştir. Bu ihanetten başka bir şey değil. Trump’ın yorumları sadece ahmakça değil aynı zamanda onun Putin’in cebinde olduğunu gösteriyor. Cumhuriyetçi vatanseverler neredesiniz?

Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer: Trump’ın ABD’nin hukuki yaptırımlarına, savunma yetkililerine ve istihbarat servislerine karşı Rusya Devlet Başkanı Putin’in yanında yer alması düşüncesizce, tehlikeli ve zayıf. ABD Başkanı kendisini ülkemizin üstünde bir yere koymuştur.

Finlandiya’daki zirveye Rus basını olumlu yaklaşırken Amerikan medyası, ABD Başkanı Donald Trump’ı sert dille eleştirdi.

Trump’ın kendi istihbaratı yerine Putin’e inanmasını sert ifadelerle yerdi. NY Times haberine “Trump, Putin’in tarafında; 2016 seçimleriyle ilgili ABD istihbaratını sorguladı” başlığı kullandı.

Huffington Post, siyah bant üzerine hazırladığı başlığında “şok edici, benzeri görülmemiş, utanç verici, felaket” ifadelerini üst üste yazdı. Los Angeles Times’ın başyazısında “İç karartıcı bir şekilde Trump, Rusya’ya sert yaklaşmaya yanaşmıyor” başlığını tercih edildi.

Rus TASS Haber Ajansı, “Putin-Trump buluşması: İlişkilerin normalleşmesine ilk adım” başlığını kullanırken Vedomosti gazetesi, “Rusya ve ABD diyaloğunu yeniden başlattı”, Kommersant gazetesi “Anlaşmazlığın barışı” başlıklarını attı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde